Translate
HomeNieuwsDepot Boijmans Van Beuningen winnaar Rooftop Award 2019/2020

Depot Boijmans Van Beuningen winnaar Rooftop Award 2019/2020

Centrum
Groen en regenwater
prijs rotterdams dak
10 september 2020
30 september 2020

Na de DakAkker (2017) en het dak van het Erasmus MC (2018) wint ook dit jaar een Rotterdams dak de Rooftop Award 2019/2020. De prijs gaat naar het dak van het nieuwe icoon van Rotterdam: het Depot Boijmans Van Beuningen.

‘Waar mensen kunnen genieten van het bos en het spectaculaire uitzicht.’ Zo sprak de jury over het dak van het nieuwe Depot Boijmans Van Beuningen. Het dak is een goed voorbeeld van een multifunctioneel dak. Terwijl de ruimte in de stad steeds schaarser wordt, heeft Rotterdam 18,5 km2 aan platte daken. De gemeente wil deze daken gebruiken om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan, zoals klimaatverandering en de energietransitie. Bijvoorbeeld om te vergroenen, om groene energie op te wekken, voor wateropvang en/of voor recreatie.

 

Mogelijkheden op daken
‘Het depot is een bijzonder voorbeeld van lef, creativiteit en een ommekeer in het denken over daken’, aldus Jan Henk Tigelaar, directeur van Rooftop Revolution, de organisator van de Rooftop Awards. Met de Rooftop Awards wil Rooftop Revolution laten zien wat er allemaal mogelijk is op daken.

Het dak van het Depot Boijmans Van Beuningen heeft ruimte voor zowel horeca als natuur. Winy Maas van architectenbureau MVRDV, dat het dak in samenwerking met LTD Landschapsarchitecten heeft ontworpen: “Het depot is een speciaal geval; het heeft een duidelijke publieksfunctie, en bevindt zich in het Rotterdamse Museumpark dat we niet te veel wilden aantasten. Dat hebben we opgelost door het park naar 35 meter hoogte te verhuizen.’

 

Over de Rooftop Award
Margot Bleeker, directeur van het Erasmus MC Trustfonds, Tim van Hattum, programmaleider Green Climate Solutions bij Wageningen University Research, en DakenDiva Esther Wienese zaten in de jury van de Rooftop Award. Er werd unaniem gekozen voor het depot. DakenDiva Esther Wienese: “De bomen op het dak van de spiegelende pot trekken vanzelf de aandacht naar boven. Daarmee heeft dit gebouw alles in zich om mensen bewust te maken en te inspireren om meer met hun dak te doen.”

 

Rooftop Revolution Rotterdam in 4 pilotwijken
Rotterdam werkt al langere tijd aan het benutten van platte daken. En de ontwikkelingen rondom de multifunctionele daken gaan door. Vanaf deze zomer startte namelijk in 4 Rotterdamse wijken de Rooftop Revolution Rotterdam. Samen met enthousiastelingen en natuurlijk met inwoners gaan Rooftop Revolution en Esther Wienese aan de slag met de daken in de wijken Bloemhof, Het Nieuwe Westen, Hoogkwartier en Middelland. Kijk voor meer informatie op www.rooftoprevolution.nl/rotterdam

 

Zelf aan de slag?
Wilt u zelf of samen met uw buren ook aan de slag met uw dak? Bijvoorbeeld voor het vergroenen van uw dak voor een koelere woning in de zomer, de aanleg van zonnepanelen, de aanleg van een dakterras óf een combinatie daarvan? Kijk op www.rotterdam.nl/multifunctioneledaken voor meer informatie en neem bij vragen over uw project contact op met het Duurzaamheidsloket.

Depot Boijmans van Beuningen is een samenwerking tussen Museum Boijmans Van Beuningen, de gemeente Rotterdam en stichting de Verre Bergen. Het depot is ontworpen door architectenbureau MVRDV en gebouwd door BAM Bouw en Techniek.

 

Headerfoto: Depot Boijmans Van Beuningen, door Ossip van Duivenbode.

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Ga direct naar:
Skip to content