Translate
HomeNieuwsVan oud brood naar nieuwe energie

Van oud brood naar nieuwe energie

Rotterdam
Circulair
Broodbak
12 juli 2022
| Laatste update: 12 juli 2022

In Rotterdam wordt veel brood weggegooid. Het verdwijnt in de vuilnisbak of wordt als voedsel aan dieren gegeven. Maar per 1 juli 2022 is het voeren van stadsdieren verboden. Gooi het brood dan in een broodbak. We maken er nieuwe energie van.


Groene energie

De gemeente Rotterdam werkt samen met inzamelaar GroenCollect. GroenCollect leegt de broodbakken, sorteert het brood en zorgt dat het omgezet wordt in groene energie. Het omzetten van brood in groene energie gebeurt door het brood te vergisten. In brood zit namelijk veel energie. Van één brood kunt u een led-lamp maar liefst vijf dagen laten branden!


Hoe werkt de broodbak?

Verspreid door Rotterdam staan 130 broodbakken. Alle inwoners van onze stad kunnen hun oude brood in zo’n broodbak doen. De elektrische inzamelwagens van GroenCollect legen de broodbakken wekelijks. Iedere broodbak wordt beheerd door een broodbakadoptant. Deze zorgt ervoor dat de bakken schoon blijven en dat er geen plastic zakjes en ander afval in terecht komt. Wilt u als vereniging, school of bedrijf ook een broodbak en deze broodbak adopteren? Stuur dan een e-mail.


Waarom is brood slecht voor dieren?

Dieren die in de stad leven, zoals duiven, ganzen en eenden kunnen ziek worden van brood. In brood zit namelijk teveel zout en onvoldoende gezonde voedingsstoffen voor dieren. En de dieren kunnen goed zonder brood. Ze vinden zelf voldoende voedsel dat wel goed voor ze is. Bovendien trekt brood op straat ratten en meeuwen aan. Die zorgen voor overlast.


Gft-container

Staat er bij u in de buurt geen broodbak, maar heeft u wel een container voor groente, fruit en tuin (gft)? Dan kunt u uw oude brood ook in de gft-container gooien. Van het gft wordt compost gemaakt.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Skip to content