Translate
HomeNieuwsPark van formaat in Maashaven: Nelson Mandelapark

Park van formaat in Maashaven: Nelson Mandelapark

Rotterdam
Groen en Water
Impressie van park in Maashaven
23 januari 2022
24 januari 2022

In het Nelson Mandelapark staan beweging, ontspanning en ontmoeting centraal. Grote bomen, grasvelden en twee opvallend hoge heuvels met uitzicht over de Maashaven vormen het hart van het park. Aan de oostzijde komt een levendige stadsboulevard en aan de westzijde zie je de schepen varen. Voor de Maassilo komt een plein dat ruimte biedt aan evenementen. En het goed bereikbare park zelf nodigt uit tot sport en spel. Het college heeft op 18 januari het masterplan vastgesteld. Hierin staan de uitgangspunten voor de verdere ontwikkeling van het park.

Lees hier het Masterplan


Belang van groen

In de wijken rond de Maashaven is een tekort aan openbaar groen en ruimte om te bewegen. Door de groei van Rotterdam-Zuid neemt de behoefte daaraan nog verder toe. Een park heeft een positieve invloed op de gezondheid van bewoners. Daarnaast draagt het bij aan ontspanning en woontevredenheid en bevordert het sociale contacten. Verder helpt een park onder meer bij het verlagen van hittestress, de opvang van regenwater en het verbeteren van de luchtkwaliteit. Groei moet daarom hand in hand gaan met meer openbaar groen. Vanuit die visie realiseert de gemeente verschillende Stadsprojecten. Het Nelson Mandelapark is er een van.


Van en voor Zuid

Mede op basis van de eerdere inbreng van inwoners, ondernemers, kinderen en jongeren, binnenvaartschippers en betrokken organisaties is gekozen voor een groot park dat veel groen en recreatiemogelijkheden aan Rotterdam-Zuid toevoegt. Het park wordt maar liefst zeven hectare groot. Er komen meerdere mogelijkheden om te wandelen en hard te lopen en samen met omwonenden wordt invulling gegeven aan zogeheten urban sports, zoals bootcamp, skateboarden, voetbal en basketbal. Op het plein voor de monumentale Maassilo is volop ruimte voor spel en kleine en grote evenementen. Tegelijkertijd blijven de ligplaatsen voor de binnenvaart en het karakter van de haven behouden – een breed gedeelde wens. Vanaf het Park Paviljoen is straks zicht over de Maashaven en de scheepvaart. Aan de westzijde komt een vlonderpad over een getijdezone, waar je twee keer per dag het stijgen en dalen van het water ervaart en van de natuur kunt genieten.


Vernoeming naar Nelson Mandela

De gemeenteraad heeft het college verzocht om een Rotterdamse plek te vernoemen naar Nelson Mandela. Daarbij is gezocht naar een plek die recht doet aan de statuur van de persoon Mandela. Die plek is gevonden in dit indrukwekkende park in de Maashaven.


Vervolg

De gemeente werkt het masterplan de komende tijd verder uit, onder meer in een inrichtingsplan. Daarvoor haalt de gemeente met verschillende (online) activiteiten in februari en maart op welke wensen er zijn voor de inrichting van het park. Momenteel werkt de gemeente aan een nieuw bestemmingsplan om de aanleg van een park in de Maashaven mogelijk te maken. Ook wordt dit jaar gestart met het baggeren en dempen van een deel van de Maashaven. Naar verwachting kan de inrichting van het park in 2025 beginnen.

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Ga direct naar:
Skip to content