Translate
HomeNieuwsRotterdam gaat de strijd aan tegen plastic

Rotterdam gaat de strijd aan tegen plastic

Rotterdam
Circulair
Plasticvrij terras - ondernemers
13 juli 2022
| Laatste update: 14 juli 2022

Geen rietjes, honingstaafjes of koekjesverpakkingen meer bij uw drankje op het terras. 7 horecazaken rondom de Rotte stoppen met het gebruik van wegwerpplastic. Hiermee willen ze voorkomen dat het plastic de natuur in waait.

7 horecazaken rondom de Rotte zijn helemaal gestopt met wegwerpplastic op het terras. Zij hebben het certificaat: ‘Plasticvrij Terras‘ ontvangen.  Nog 9 andere hebben stappen in die richting gezet. Reinbert Sneep is de eigenaar van restaurant Destino. Hij vertelt waarom zijn restaurant is gestopt met wegwerpplastic. ‘Ik vind het belangrijk om bewust te zijn van de producten die we gebruiken. Als ik 80 aubergines bestel, dan hoef ik die niet allemaal los verpakt in plastic. Dat is toch nergens voor nodig?’

‘Als we ’s ochtends bij het restaurant komen, dan drijft er allemaal troep in het water. Dat ontsiert de boel. En het is ook niet zomaar verdwenen. We kunnen dat afval samen verminderen, dus dat doen we graag. Suikerzakjes vervangen we voor een potje suiker. Ziet er ook nog eens leuk uit. Voor kinderen gebruiken we milieuvriendelijke rietjes. Het is fijn dat de kleine dingetjes nu niet meer in het water waaien.’

Strijd tegen de plasticsoep

Het verminderen van plasticgebruik is belangrijk. Bijna 30% van al het plastic dat wordt aangetroffen aan de Nederlandse kust is wegwerpplastic. Denk hierbij aan rietjes, flesjes, plastic bekers en verpakkingen. Wegwerpplastic is licht van gewicht en kan makkelijk wegwaaien. Plastic dat de natuur in waait of in de Rotte terechtkomt, belandt uiteindelijk in zee.


Wat doen wij als gemeente?

Rotterdam maakt van circulair de maatstaf. Dit betekent dat we alle grondstoffen zo lang en zo hoogwaardig mogelijk gebruiken, steeds opnieuw. Meer hierover is te lezen op de website van Rotterdam Circulair.

De afgelopen jaren hebben we, door met elkaar de handen uit de mouwen te steken, veel in beweging gezet, veel geleerd én de zichtbaarheid van circulair vergroot. Dit doen we als gemeente niet alleen, maar samen met onder andere Rotterdamse ondernemers.

Europese wetgeving

De horecaondernemers gaan een stap verder dan de Europese wetgeving die vorig jaar in is gegaan. In die wet wordt het gebruik van een aantal wegwerpplastics, zoals plastic rietjes en bestek verboden. De plasticvrije terrassen zijn te herkennen aan de speciale Plasticvrij Terras-posters.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud