Translate
HomeNieuwsPrins Alexanderplein kleurt groen én blauw

Prins Alexanderplein kleurt groen én blauw

Prins Alexander
Groen en regenwater
Prins Alexanderplein - Arnoud Verhey
28 april 2021
27 mei 2021

Het Prins Alexanderplein is groener geworden. Dit als voorproefje van een grotere metamorfose die het plein zal ondergaan. Het Alexanderplein is een van de zeven stadsprojecten. Er wordt nu gewerkt aan een nieuw ontwerp, waarin planten, bomen, nieuwe bestrating en bankjes een plek krijgen.


Grote gazons

Om het plein nu al een groener aanzicht te geven, zijn twee grote gazons aangelegd op de plek waar de bomen staan. De blauwe tegels die er lagen, zijn verdwenen. In het najaar gaan er nog bollen in de grond; volgend voorjaar kunnen mensen hiervan genieten. De gazons zijn mede mogelijk gemaakt door Rotterdam gaat voor groen. Vanuit dit gemeentelijke programma wordt 20 hectare extra groen gerealiseerd in de stad.

Wethouder Bert Wijbenga (o.a. buitenruimte): ‘Zo’n relatief kleine ingreep maakt al direct een groot verschil. Het is zoveel prettiger om groen in je omgeving te hebben. Ik hoop dat de Rotterdammers die hier dagelijks komen, ervan genieten. En ik zie uit naar het uiteindelijke resultaat!’

Voor levendigheid zorgt het Waterpaviljoen, dat tijdelijk op het Alexanderplein is neergezet. Dit stond eerder in de Semiramistuin in Oosterflank. Het Alexanderplein ligt 6 meter onder het zeeniveau. Wat dit hoogteverschil is, kun je ervaren door de waterval van gelijke hoogte in het paviljoen. Zodra het weer kan en mag, zullen kleine evenementen op het plein worden georganiseerd.

Alexanderknoop

De grote metamorfose van het plein – over enkele jaren – moet de toon zetten voor heel de Alexanderknoop. De Alexanderknoop is het gebied rond OV-knooppunt Rotterdam Alexander. De gemeente Rotterdam ziet kansen om dit gebied te ontwikkelen tot hét centrum van Rotterdam Oost.

Als voorproefje van een grotere metamorfose is het Prins Alexanderplein groener gemaakt.
Prins Alexanderplein voor (links) en na (rechts).
Fotocredits: Arnoud Verhey

 

 Prins Alexanderplein Waterval
Het Waterpaviljoen heeft een waterval van zes meter hoog.
Fotocredits: Powerboat/Studio Kortmann

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Ga direct naar:
Skip to content