Translate
HomeNieuwsRotterdam maakt groene meters

Rotterdam maakt groene meters

Rotterdam
Groen en Water
nasituatie_speelplek Pantserstraat Slaghekstraat 1_Arnoud Verhey
9 maart 2021
18 maart 2021

Rotterdam gaat onverminderd door met het groener maken van de stad. Na twee jaar staat de teller nu op 12,8 hectare, dit staat gelijk aan ruim 25 voetbalvelden. De komende jaren gaat de vergroening door.

De hectares zijn voornamelijk te vinden in de openbare ruimte en op daken. Het grootste deel hiervan is klaar (9,2 hectare), de rest wordt in 2021 en 2022 aangelegd. Het doel is 20 hectare extra groen in de periode 2018-2022. Wethouder Bert Wijbenga: “Bewoners, bedrijven en organisaties doen met ons mee om Rotterdam groener te maken. Op het resultaat tot nu toe mogen we trots zijn. Want we weten allemaal, en ervaren meer dan ooit, hoe belangrijk groen is.”


Openbare ruimte

In de openbare ruimte is 3,3 hectare extra groen aangelegd, en 3,6 hectare is in voorbereiding voor uitvoering in 2021 en 2022. De afgelopen jaren is in bijna de gehele stad extra groen aangelegd. Bijvoorbeeld op het Vredenoordplein, in de Bloklandstraat, de Polderlaan, de Veerlaan, de Veldenbuurt, bij de wijksportvoorziening in Pernis en bij de Troubadourlaan.
Ook in 2021 komt er veel groen bij. Een greep uit alle groenplannen: de Coolsingel, de groene kade achter BlueCity (voormalig Tropicana), het Coolhavenpark, het Taandersplein, het Jacobsplein, de Kokerstraat, bij busstation Zuidplein en het voorplein bij het Depot Boijmans Van Beuningen.

Groene daken

Tussen voorjaar 2018 en voorjaar 2020 is er 5,9 hectare nieuw groen dak bijgekomen. Het gaat om 685 groene daken, onder andere op Ahoy. Ook heeft de nieuwbouw van de Fatimaschool in Schiebroek een educatieve daktuin. En kreeg de Peperklip mede dankzij het project Life@Urban Roofs een biodivers, groen dak en een groene binnentuin. In 2020 is ook een daktuin gemaakt – met 75 meerstammige berken – op het Depot Boijmans Van Beuningen. De verwachting is dat er de komende jaren veel vierkante meters groen dak bijkomen. In 2021 bijvoorbeeld ‘De Groene Kaap’ op Katendrecht en de nieuwbouwdaken van Little C aan de Coolhaven. Op de Hofbogen komt zelfs een dakpark. De wijkaanpak van Rooftop Revolution gaat ook dit jaar verder. Dit initiatief stimuleert huiseigenaren in vier wijken met veel platte daken hun daken gezamenlijk aan te pakken. Zelf aan de slag met je dak? Kijk op www.duurzaam010.nl/product/daken

Berekening

De gemeente meet de vierkante meters op groene daken via jaarlijkse luchtfoto’s in het voorjaar. De optelsom voor de openbare ruimte is gemaakt voor de periode september 2018 – november 2020. De gemeente houdt het extra groen bij per gemeentelijk plan voor onderhoud of herinrichting, en maakt begin 2022 de eindstand op.

Actieve bewoners en bedrijven

De gemeente stimuleert bewoners en bedrijven om hun omgeving te vergroenen, onder andere met geld uit het actieplan ‘Rotterdam gaat voor groen’. Zo zijn in 2020 bewonersplannen uitgevoerd in het Oude Westen, Delfshaven en Hillesluis. Rotterdammers legden zelf minstens 950 nieuwe geveltuinen aan. Van de zes basisscholen die subsidie kregen voor de aanleg van een groenblauw schoolplein, zijn inmiddels de eerste pleinen opgeleverd: bij De Margriet (Blijdorp), Oscar Romero (Crooswijk) en Augustinus (Oude Westen). De groenactie van Opzoomer Mee maakte bewoners in bijna 280 straten enthousiast om samen aan de slag te gaan. In de Spaanse Polder heeft SEW-Eurodrive zijn bedrijventerrein groener gemaakt.

Voordelen van groen

Meer groen verbetert de stad op allerlei belangrijke vlakken: van gezondheid en geluk van bewoners tot de waarde van onroerend goed, klimaat en biodiversiteit. In het gemeentelijk actieplan ‘Rotterdam gaat voor groen’ staat hoe Rotterdam de 20 hectare extra groen (oftewel 40 voetbalvelden) voor elkaar wil krijgen.

Rotterdam gaat voor groen 2020. Groene meters maken – PDF

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Ga direct naar:
Skip to content