Translate
HomeNieuwsGemeente Rotterdam op koers met klimaatdoelen

Gemeente Rotterdam op koers met klimaatdoelen

Rotterdam
Wat wij doen
Rotterdams_Klimaatakkoord-051083
1 februari 2022
2 februari 2022

Rotterdam zet zich volop in om in 2030 minimaal 55 en mogelijk 60 procent minder broeikasgassen uit te stoten dan dat het nu doet. Dat bleek uit de jaarlijkse bijeenkomst van het Rotterdams Klimaatakkoord die deze week online plaatsvond. Tijdens de bijeenkomst werd teruggeblikt op behaalde resultaten tot en met 2021 en vooruitgeblikt op extra acties die nodig zijn op weg naar een klimaatneutrale stad en haven in 2050.


Rotterdams Klimaatakkoord

Drie jaar geleden sloot Rotterdam als eerste stad samen met meer dan 100 bedrijven en maatschappelijke organisaties een lokaal klimaatakkoord: Het Rotterdams Klimaatakkoord. Inmiddels zijn ruim 200 bedrijven en maatschappelijke organisaties aangesloten, velen Rotterdammers betrokken, 6 klimaattafels opgericht en 55 klimaatdeals gesloten en niet zonder resultaat.


Mijlpalen

In 2021 werd de mijlpaal gehaald van 300.000 zonnepanelen op Rotterdamse daken (in 2030 moeten dat er 2 miljoen zijn), werd Europese subsidie binnengehaald voor vier groene waterstoffabrieken, tekenden 30 Rotterdamse werkgevers met ieder meer dan 250 werknemers een nieuwe klimaatdeal om de CO₂-uitstoot van hun woon-werk en zakelijk verkeer te halveren, stapte de gemeente over op de plaatsing van de eerste 100 slimme laadpalen, kwam er een aanpak voor klimaatneutrale bedrijfsterreinen, liggen er nu vele verduurzamingsparketten voor VvE’s en huiseigenaren en zijn de eerste zeeschepen aan de stekker gelegd zo laat een greep uit de resultaten zien.


Dalende trend CO2-uitstoot

Mede dankzij deze klimaatdeals is het gelukt om de jaarlijkse stijging van CO2 om te buigen naar een dalende trend en is er in de afgelopen jaren 1 miljoen CO2 bespaard. Een daling die zich doorzet naar een reductie van ruim 9 miljoen ton in 2030.

Daarmee is Rotterdam definitief de weg ingeslagen naar een groene toekomst, een gezonde stad en een schone haven sprak Arno Bonte, wethouder duurzaamheid, luchtkwaliteit en energietransitie tijdens de bijeenkomst. We zijn op de goede weg, maar om onze klimaatdoelen te halen moeten we ook versnellen. Daarom zetten we als stad extra vaart achter het elektrificeren van de haven, het energiezuinig en klimaatneutraal maken van woningen met gebruik van restwarmte en investeren we blijvend in schone lucht door onder andere de inzet op schoon vervoer met meer ruimte voor fietsers en elektrisch (deel)vervoer”


De zes Rotterdamse Klimaattafels

Het Rotterdams Klimaatakkoord bestaat uit zes klimaattafels: Haven en industrie, Gebouwde omgeving, Mobiliteit, Schone energie, Circulair. Sinds vorige week is er een nieuwe Klimaattafel gelanceerd, namelijk: Gezondheidszorg.

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Ga direct naar:
Skip to content