Rotterdam pakt crisis aan met energietransitie

Rotterdam
Grote ontwikkelingen
Rotterdam pakt crisis aan met energietransitie_header
12 mei 2020
21 september 2020

Hoe kan de gemeente Rotterdam de door corona veroorzaakte economische crisis tegengaan? Door te investeren in de energietransitie. Dat levert niet alleen energiebesparing op, maar ook extra bedrijvigheid en werkgelegenheid.

Met dit plan worden twee crises in een keer bestreden, zegt wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid). “Onze aanpak van de klimaatcrisis combineren we met de aanpak van de coronacrisis. Met investeringen in het isoleren van woningen en het installeren van zonnepanelen realiseren we onze klimaatdoelen. Tegelijkertijd creëren we banen voor Rotterdammers die nu aan de kant staan en opdrachten voor bedrijven die door de crisis zijn getroffen.”

 
Uitvoeringsplan Energietransitie

Rotterdam is in september 2019 gestart met het Uitvoeringsplan Energietransitie. Dit plan bestaat uit 36 projecten en programma’s die de energietransitie versnellen. Van een fieldlab voor elektrificatie van processen in de haven tot laadpalen voor elektrisch rijden en het circulair verwerken van afval. Ook richt het programma zich op het ondersteunen van het realiseren van zonne-energieprojecten en het bouwen van grote windparken op zee.

 
Uitbreiding duurzame projecten

Het komende jaar verwacht de gemeente het aantal duurzame projecten uit te breiden. Toekomstige projecten worden getoetst aan een nieuw afwegingskader. Belangrijke factoren bij die afwegingen zijn de mate waarin CO2 wordt gereduceerd en in hoeverre projecten bijdragen aan de circulaire economie. Daarnaast hebben de effecten op werkgelegenheid en bedrijvigheid een zwaardere plek gekregen in het afwegingskader, zodat de duurzame investeringen ook helpen de economische crisis op te lossen.

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Ga direct naar: