Translate
HomeNieuwsRotterdam tekent nationale uitvoeringsagenda stadslogistiek

Rotterdam tekent nationale uitvoeringsagenda stadslogistiek

Rotterdam
Mobiliteit
Mobiliteit Erasmusbrug
15 februari 2021
15 februari 2021

Samen de toekomstige Zero Emissie Zone voor Stadslogistiek (ZES-zone) vormgeven. Dat is waar Rotterdam deze week voor tekende. De nationale uitvoeringsagenda stadslogistiek geeft invulling aan één van de maatregelen uit het Nationale Klimaatakkoord; de invoering van ZES-zones in dertig tot veertig grotere steden in 2025 met als doel vermindering van CO2-uitstoot en verbetering van de luchtkwaliteit.

Rotterdam werkt aan een duurzame, bereikbare en energiezuinige stad, met schone lucht en een bloeiende economie. Mobiliteit speelt hier een belangrijke rol in. Eén derde van de CO2-uitstoot en circa een kwart van de luchtverontreiniging in het stedelijk gebied wordt veroorzaakt door mobiliteit en transport. Ook zorgen de vervoersbewegingen in de stad voor geluidsoverlast, wat de kwaliteit van leven negatief beïnvloedt.

Binnen de deelsector mobiliteit veroorzaakt stadslogistiek meer dan de helft van de vieze lucht in de stad en heeft een behoorlijke CO2-footprint (meer dan een derde) ten opzichte van personenauto’s.


Afspraken voor invoering van de ZES-zones

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, brancheorganisaties en gemeenten hebben afspraken gemaakt voor een geharmoniseerde invoering van de ZES-zones. Zij tekenden daarom de uitvoeringsagenda stadslogistiek. Uniforme regels moeten een lappendeken aan regels tussen de verschillende steden voorkomen. De uitvoeringsagenda zal het kader schetsen voor het moment van invoeren van de zone en de toegangseisen per voertuigcategorie. Binnen deze kaders zorgen de gemeenten voor de verdere invulling van de zone.


Landelijke subsidieregeling

Om de logistieke sector een duwtje in de rug te geven maakte Staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) bekend dat ondernemers vanaf 15 maart tot 5.000 euro subsidie krijgen bij aanschaf of lease van een elektrische bestelbus. In maart gaat ook het subsidieloket open voor de aanschaf van schone vrachtwagens.

 

Convenant ZES

De uitgangspunten van het nationale Klimaatakkoord zijn leidend geweest voor het ambitiedocument Convenant Zero Emissie Stadslogistiek (ZES) dat op 1 december 2020 door 56 partijen uit de logistieke sector en de gemeente Rotterdam werd ondertekend. Samen zijn we op weg naar nul: nul inefficiënte ritten, nul opstoppingen en nul uitstoot.
De Rotterdamse ZES-zone sluit aan bij de uitgangspunten uit het nationale Klimaatakkoord en de UAS.


“Rotterdam wil dit samen doen. Samen met andere overheden en ondernemers. De ondertekening van de Nationale Uitvoeringsagenda Stadslogistiek én ons Convenant Zero Emissie Stadslogistiek zijn hierin belangrijke stappen.”
Wethouder Judith Bokhove, Mobiliteit, taal en jeugd


Subsidie voor ondernemers Lab ZES

Naast de landelijke aanschafsubsidie voor emissievrije voertuigen heeft Rotterdam de subsidie Lab Zero Emissie Stadslogistiek (ZES). Hiermee wil de gemeente slimme en schone stadslogistiek stimuleren. Om zo gezamenlijk toe te werken naar een uitstootvrij Rotterdam.
Elk vernieuwend, concreet en op korte termijn uitvoerbaar idee om de stadslogistiek – of onderdelen ervan – efficiënter of uitstootvrij te maken, kan in aanmerking komen voor de subsidie. Meer informatie over Lab ZES is te vinden op: www.rotterdam.nl/loket/subsidie-stadslogistiek.


Logistiek 010

Via het platform Logistiek 010 worden partijen uit de logistieke sector op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen rondom de uitvoering van het Stappenplan ZES en de invoering van de ZES-zone in Rotterdam. Ook delen ondernemers inspirerende voorbeeldcases en zoekt men de samenwerking op tijdens (online) events. Op dit vernieuwde platform worden partijen uitgenodigd kennis te halen en brengen. Om zo hand in hand met elkaar te werken aan een gezonde, bereikbare en aantrekkelijke stad met een schone lucht. Ook is er een mogelijkheid om lid te worden. Bekijk meer over Logistiek 010 op www.logistiek010.nl.

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Ga direct naar:
Skip to content