Translate
HomeNieuwsRotterdam werkt samen aan afspraken voor schone en stille taxi’s

Rotterdam werkt samen aan afspraken voor schone en stille taxi’s

Rotterdam
Mobiliteit
Elektrisch laden
19 april 2021
27 mei 2021

Samen met taxiondernemers werkt Rotterdam de komende jaren aan stil en schoon taxivervoer. Het doel is: vanaf 2025 volledig overgaan op taxi’s die geen uitlaatgassen uitstoten tijdens het rijden. De ambitie is dat vanaf 2025 alle nieuwe taxi’s vrij zijn van uitlaatgassen. Voor bestaande taxi’s komt er een overgangstermijn. De komende jaren worden de afspraken verder gezamenlijk uitgewerkt.

Om die ambitie te bekrachtigen, ondertekende wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) namens gemeente Rotterdam de intentieovereenkomst ‘Zero-emissie Taxi Routekaart’. “De gezondheid van onze inwoners is in Rotterdam topprioriteit. We trekken daarom alles uit de kast om de luchtkwaliteit in de hele stad te verbeteren. Uitstootvrij taxivervoer is daarin een belangrijke schakel.” Ook staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat, diverse partijen uit de taxisector en wethouders van andere steden en ondertekenden de overeenkomst.

Eerste stap naar uitstootvrij taxivervoer

De afspraken van vandaag zijn een eerste stap op weg naar volledig schone taxi’s in heel Nederland. Belangrijk uitgangspunt is dat taxiondernemers de tijd krijgen om de overstap te maken. Een taxi gaat gemiddeld drie tot vijf jaar mee. Veel ondernemers hebben door corona nu geen mogelijkheid om te investeren. Daarom is afgesproken dat er een goede overgangstermijn komt. Over deze termijn moet eind dit jaar helderheid zijn. Samen met de betrokken partijen werkt de gemeente Rotterdam dit jaar aan een plan op maat.

Voldoende laadpalen in de stad

Ook de randvoorwaarden worden verder uitgewerkt. Zo moeten er bijvoorbeeld voldoende laadpunten zijn voor taxi’s. Rotterdam maakte begin deze maand nog bekend dat de komende drie jaar nog 1500 laadpalen in de stad bij komen. Taxi’s die uitstootvrij zijn, kunnen in Rotterdam ook al ontheffing aanvragen om op aangewezen busbanen te rijden.

Naar een gezonde, aantrekkelijke en schone stad

Het autoverkeer, waaronder het taxivervoer, zorgt voor een flink aandeel van de CO2-uitstoot. Daarom is afgesproken dat de betrokken partijen verder uitwerken hoe de overstap van fossiel naar uitstootvrij aantrekkelijker kan worden voor taxiondernemers. Dit is een belangrijke stap om te werken aan een gezonde, aantrekkelijke en schone stad. Schone mobiliteit draagt hieraan bij. Dat is goed voor de luchtkwaliteit en de gezondheid van de Rotterdammer en het zorgt voor minder Co²-uitstoot, wat belangrijk is voor het behalen van de klimaatdoelstellingen. Zo maken we de stad duurzaam en toekomstbestendig.

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Ga direct naar:
Skip to content