Translate
HomeNieuwsRotterdam wint NK Tegelwippen

Rotterdam wint NK Tegelwippen

Rotterdam
Groen en regenwater
Gouden Tegel
12 oktober 2020
16 oktober 2020

Rotterdam heeft de Gouden Tegel gewonnen! Het NK Tegelwippen was een spannende nek-aan-nek race tussen Amsterdam en Rotterdam. Maar Rotterdammers wipten uiteindelijk bijna 1500 tegels meer dan Amsterdammers.

In mei trapte wethouder Wijbenga en de Amsterdamse Wethouder Ivens het NK Tegelwippen af. Ruim 90.000 stoeptegels werden verruild voor gras, bloemperken en geveltuinen. Met als doel beide steden biodiverser, groener, leefbaarder en klimaatadaptief te maken.

Amsterdam wipte uiteindelijk 46.484 tegels en Rotterdam 47.942 tegels, bijna 1500 meer dus. Bij elkaar opgeteld zijn dat maar liefst 94.426 tegels. Er is ruim 1 hectare groen aangelegd in beide steden. Oftewel: meer dan het voetbalveld van de Kuip!

Trots!
Wethouder Wijbenga is erg trots op Rotterdam: “Het NK heeft het beste in de Rotterdammer naar boven gehaald. We hebben samen keihard gewerkt aan deze klus. Heel veel Rotterdammers hebben meegeholpen met het vrolijker maken van straten en pleinen, het beter opvangen van water, en het vergroenen en gezonder maken van de stad. Het is ons gelukt, we hebben gewoon gewonnen!’

De ideale burenactiviteit
De hele zomer riep Rotterdam zijn bewoners op om tegels te verruilen voor planten, bloemen en/of struiken. Op de 1.000 geveltuinen campagne reageerden Rotterdammers héél enthousiast. Raymond Landegent is de drijvende kracht achter die actie, hij vertelt:

‘Zoveel mensen gingen aan de slag in hun buurt of straat en legden in totaal 959 nieuwe geveltuinen aan. In Oud-Mathenesse zijn 40 geveltuinen gerealiseerd, in Kralingen 10 eetbare geveltuinen, op de Prins Hendriklaan op het Noordereiland staken bewoners elkaar aan en zijn er 20 geveltuinen gerealiseerd, het Hoogkwartier is groener geworden door de plaatsing van 10 blauwe regens, de Dunanstraat en de St. Jobskade zijn flink vergroend, bij de Jan van Loonsflat is 40 meter geveltuin gerealiseerd en ga zo maar door. Het was dé ideale buren-activiteit die tijdens corona wél door kon gaan.’

Record geveltuin
Twee hoogtepunten waren de aanleg van de twee langste geveltuinen van Nederland. Met de hulp van 50 vrijwilligers is 142 meter geveltuin aangelegd bij de Kroon in Rotterdam-West. En daarnaast werd er zelfs een XXL-geveltuin aangelegd bij wooncomplex De Peperklip in Rotterdam-Zuid met een recordlengte van 200 meter. Ook het planten van 1.300 sneeuwballen door de hele stad heeft bijgedragen aan de winst.

Wil je ook een geveltuin?
Een groene geveltuin of tuin zorgt voor een fijnere leefomgeving. Het is niet alleen mooi, maar zorgt ook voor verkoeling op hete dagen en voor wateropvang tijdens hevige regenbuien.

Een geveltuin mag je zelf aanleggen, zonder toestemming van de gemeente. Kijk op de pagina Geveltuinen hoe je zelf een geveltuin kunt maken.

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Ga direct naar:
Skip to content