Translate
HomeNieuwsRotterdammers hebben meer dan 1.000 straten groener gemaakt

Rotterdammers hebben meer dan 1.000 straten groener gemaakt

Rotterdam
Groen en regenwater
Albregt_Engelmanstraat-059676
19 oktober 2021
17 november 2021

In meer dan 1.000 straten deden Rotterdammers mee aan de groenactie van Opzoomer Mee. Zo hebben zij maar liefst een kwart van alle Rotterdamse straten groener gemaakt!

Opzoomeren staat voor de handen uit de mouwen steken om je eigen straat gezelliger te maken. Bewoners konden de afgelopen maanden maximaal € 500 aanvragen voor de aanleg van nieuw groen in hun straat. Of maximaal € 250 voor het opfleuren van bestaand groen. Er kwamen meer dan 1.300 aanvragen binnen.


Van plantenbakken tot geveltuinen

De bewoners van wie de aanvraag is goedgekeurd, hebben het geld voornamelijk gebruikt om groen rondom bomen te planten, lege plantenbakken op straat te vullen en geveltuinen aan te leggen. Ook knapten ze verwaarloosd groen op. Vooral in Delfshaven, Feijenoord en Charlois waren de bewoners actief.


Meer contact en minder afval

Bewoner Giovanni Burke (Bospolder-Tussendijken, Delfshaven) is één van de bewoners die enthousiast met groen aan de slag is gegaan. ‘Mijn overbuurman Bert Knaap had al langer tonnen met planten op zijn stoep staan. Hij heeft geholpen met het groener maken van onze kant van de straat. Toen we geld kregen van Opzoomer Mee zijn er 12 tonnen bijgekomen. En niet zomaar tonnen, maar kleurrijke tonnen, beschilderd door Bert Knaap en Renée Balsters. Bewoners aan mijn kant van de straat hebben geholpen de tonnen op hun plek te zetten en te vullen met plantjes. Nu zorgen ze ieder voor hun eigen ton.’ Giovanni en zijn buren zijn tevreden met het resultaat: ‘We hebben elkaar beter leren kennen. We zeggen elkaar vaker gedag. En er wordt minder afval op straat gegooid omdat de straat er mooier uitziet.’


Mogelijk gemaakt door gemeente

De groenactie van Opzoomer Mee is financieel mede mogelijk gemaakt door Rotterdam gaat voor groen en Rotterdams Weerwoord van de gemeente. Want een groene stad draagt bij aan veel dingen, waaronder het geluk van bewoners en meer variatie van planten en dieren. Bovendien zorgt een groene stad voor verkoeling bij hitte. En na stevige regenbuien wordt het water beter afgevoerd.


Ook een groenere straat?

Wilt u ook een groenere straat? De groenactie van Opzoomer Mee is afgelopen. Wel kunt u een financiële bijdrage aanvragen voor een goed idee voor uw straat, wijk of buurt. Voorwaarde is dat u dit idee met andere bewoners uitvoert. Ook kan de gemeente u subsidie geven als u groen aanlegt in uw tuin, op uw dak of aan uw gevel. Kijk hier voor meer informatie.

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Ga direct naar:
Skip to content