Translate
HomeNieuwsRotterdams actieplan voor isolatie woningen en toekomstbestendige VvE’s

Rotterdams actieplan voor isolatie woningen en toekomstbestendige VvE’s

VvE
14423-Rhalda-Jansen
21 april 2023
| Laatste update: 16 mei 2023

De gemeente Rotterdam gaat de komende jaren woningeigenaren en verhuurders stimuleren voor het nemen van isolerende maatregelen door ze hierbij hulp aan te bieden. Huurders worden geholpen met laagdrempelige energiebesparende maatregelen. De gemeente maakt hiervoor gebruik van verschillende rijksuitkeringen en financiert ook vanuit het eigen Duurzaamheidstransitiebudget.

Er zijn 321.500 woningen in de stad. Voor 2030 zijn er voor 97.000 woningen één of meerdere isolatiestappen nodig. Dit aantal is gebaseerd op het Nationaal Isolatieprogramma (NIP). Ongeveer 40% van de Rotterdamse woningvoorraad is onderdeel van een VvE. In een VvE dienen eigenaren gezamenlijk tot beslissingen te komen over onderhoud van en verbeteringen aan het gebouw. Dat maakt het nemen van gezamenlijke beslissingen een stuk ingewikkelder, mede doordat verduurzaming niet onder de officiële taken van VvE’s valt. Met het Actieplan isolatie woningen en toekomstbestendige VvE’s geeft de gemeente aan wat op korte en lange termijn nodig is en welke middelen hiervoor beschikbaar zijn en komen.

Actielijnen in het plan

Het actieplan is een onderdeel van vier actielijnen met de focus op de volgende doelgroepen:

  • Eigenaar-bewoners
  • Woningcorporaties + Particuliere verhuurders
  • Eigenaar-bewoners
  • Bewoners met energiearmoede

De eerste drie actielijnen zijn gericht op eigenaar-bewoners en verhuurders en gaan over de grote isolerende maatregelen, zoals (spouw)muur-, dak- en gevelisolatie en HR++-glas. De vierde actielijn is voornamelijk bedoeld om op korte termijn energiearmoede tegen te gaan met laagdrempelige kleine (besparende) maatregelen. De doelgroep voor de vierde actielijn is voornamelijk huurders, maar ook huiseigenaren die last hebben van energiearmoede.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud