Translate
HomeNieuwsRotterdamse klimaatcijfers in een handig boekje

Rotterdamse klimaatcijfers in een handig boekje

Rotterdam
Groen en Water
Zakboekje WeerWeetjeMeer
9 februari 2022
9 februari 2022

Terwijl storm Corrie over het land raast en ook in Rotterdam voor veel wateroverlast zorgt, worden we met de neus op de feiten gedrukt: het is code rood voor het klimaat en extreme weersomstandigheden zullen steeds vaker voorkomen. Maar wat betekent dat precies voor Rotterdam? Na de verontrustende klimaatcijfers van de Verenigde Naties (IPCC-rapport) en het Klimaatsignaal ’21 van het KNMI, komt het Rotterdams WeerWoord nu met de Rotterdamse klimaatcijfers. Geschreven in duidelijke taal met heldere voorbeelden in de broekzak-publicatie: ‘Weer Weetje Meer’.


Een greep uit de voorspellingen

De komende 30 jaar krijgen we twee keer zoveel zomerse dagen (25°C of warmer) en meer tropische nachten (waarin het niet koeler wordt dan 20°C). Dat klinkt misschien lekker, maar deze hitte betekent ook dat het in veel woningen boven de 40°C zal zijn en dat we vaker wakker zullen liggen van drukkende warmte. In de toekomst zijn er geen ijsdagen meer zijn vol schaatspret, omdat het niet meer aan één stuk door zal vriezen.

De hoeveelheid neerslag in Rotterdam neemt in 2050 toe met 1.000 mm per jaar. Oftewel 1.000 liter méér per vierkante meter. Vooral de extreme buien vormen een risico. De stad kan een bui van 20 mm makkelijk aan, maar er worden neerslagpieken verwacht van 170 mm. Doordat veel wijken in Rotterdam nu nog voor 80% versteend zijn, wordt het water niet opgenomen in de bodem waardoor het riool overbelast raakt.

Een groot deel van de Rotterdammers leeft onder NAP en zonder dijken zouden grote delen van de stad onder water staan. Een aantal gebieden worden echter niet beschermd door dijken, en komende 30 jaar komen er zeker 17.500 nieuwbouwwoningen bij die buiten beschermd gebied wonen. Waar in buitendijkse gebieden nu 1 tot 5 keer per jaar overstromingen plaatsvinden, zal dat over 30 jaar 3 tot 10 keer zijn.

Hoewel er vaak wordt gesproken over het waterpeil en neerslag, wordt juist extreme droogte een groot risico in de stad. Droogte is een optelsom van onder andere langdurige hitte en minder neerslag gedurende het jaar. Het zakken van het grondwaterpeil zorgt voor bodemdaling, stankoverlast en enorme schade aan funderingen van huizen. Rotterdam zakt wel 1 cm per jaar als we niet snel actie ondernemen.


Zakboekje ‘Weer Weetje Meer’

Vanuit het Rotterdams WeerWoord weten we hoe belangrijk het is om continu, en op alle lagen, het gesprek te blijven voeren over het klimaat. En vooral over hoe we onze stad samen sterker en weerbaar kunnen maken met het oog op de extreme klimaatverandering die ons te wachten staat. Daarom brengt Rotterdams WeerWoord nu dit boekje uit met heldere toekomstvoorspellingen en goed onderbouwde cijfers. Zodat elke Rotterdammer goed voorgelicht is om mee te doen aan het gesprek over ‘ons klimaat’.  

Het zakboekje ‘Weer Weetje Meer’ biedt een greep uit de belangrijkste feiten, effecten en voorspellingen op het gebied van vier belangrijke thema’s: droogte, hitte, neerslag en overstromingen. De digitale publicatie is nu online te lezen.

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Ga direct naar:
Skip to content