Translate
HomeNieuwsSociaal Tuinieren komt bij Rotterdammers die het nodig hebben

Sociaal Tuinieren komt bij Rotterdammers die het nodig hebben

Rotterdam
personen in een achtertuin
14 april 2025
| Laatste update: 14 april 2025

Stichting Present vergroent met het project Sociaal Tuinieren de tuinen van Rotterdammers die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Op 12 april werd de eerste tuin van het seizoen aangepakt en dat gebeurde samen met vrijwilligers van GroenLinks Doet. Het startschot werd gegeven door Miranda Nauta (Programmamanager Rotterdam gaat voor groen- gemeente Rotterdam), Marianne van Wijngaarden (Adviseur Rotterdam gaat voor groen- gemeente Rotterdam), Astrid Kockelkoren (Gemeenteraadslid GroenLinks), en Annelies Metselaar (projectleider Sociaal Tuinieren Stichting Present). 

Met Sociaal Tuinieren vergroent Stichting Present tuinen van Rotterdammers die dat zelf niet kunnen. Tegels eruit, biodiversiteit en gezondheidsrijkdom erin, om het maar heel eenvoudig te zeggen. Vrijwilligers van allerlei pluimage ontmoeten elkaar tijdens het werk in de tuin en komen over de vloer waar zij normaal gesproken niet komen. 

Elke tuin draagt bij aan een klimaatadaptief en socialer Rotterdam. Uiteraard wordt er gebruikgemaakt van gifvrije planten en wordt er gekeken hoe in elke tuin biodiversiteit bevorderd kan worden. Alle beetjes helpen. 

De droom is om elke Rotterdammer te laten genieten van een groene tuin. Sociaal Tuinieren richt zich op de tuinen waarvan bewoners zelf niet over mogelijkheden en middelen beschikken om aan de slag te gaan. Via hulpverleners en buurtbeheerders worden er tuinen bij Stichting Present aangemeld. Het werkgebied strekt zich uit naar alle wijken van Rotterdam. In 2025 is het doel 12-18 tuinen te vergroenen. 

Sociaal Tuinieren is mede mogelijk gemaakt door ‘Rotterdam gaat voor groen: de Groenagenda’. Vanuit dit actieprogramma gaat de gemeente – samen met o.a. bewoners en bedrijven – 20 hectare groen en 40 hectare bijenlandschap toevoegen aan de stad. Zo wordt de stad beter beschermd tegen de gevolgen van klimaatverandering en biodiverser met meer variatie in planten en dieren. Daarnaast ontvangt Sociaal Tuinieren ook steun van Greenchoice. 

Meedoen – als vrijwilliger – aan sociaal tuinieren kan op vele manieren, bijvoorbeeld door een keer als groep mee te helpen in een tuin of tuinbuddy te worden van een Rotterdammer. 

Fotograaf: Simon Metselaar

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar: