Translate
HomeNieuwsRotterdam gast-stad voor evenement Solar Biënnale 2022

Rotterdam gast-stad voor evenement Solar Biënnale 2022

Rotterdam
Zonne-energie
Solar Biennale organisatie met wethouder Bonte
18 oktober 2021
19 oktober 2021

Stappen zetten naar energietransitie is een vereiste. Bijvoorbeeld onze samenleving optuigen met meer zonne-energie. De aftrap van de Solar Biënnale vond 13 oktober plaatst in Het Nieuwe Instituut. Een inspirerende bijeenkomst om het solar-netwerk mee te laten denken over de invulling van de eerste Solar Biënnale. Die zal volgend jaar in Rotterdam plaatsvinden.


Visies ‘zonnesamenleving’

De Solar Biënnale laat mensen ervaren hoe zonne-energie een vanzelfsprekend onderdeel kan worden van onze dagelijkse leefomgeving. De eerste editie van de Solar Biënnale richt zich op de vraag: “Hoe gaan we onze post-fossiele toekomst vormgeven met behulp van de zon?”. De eerste grote stap om deze verandering van perspectief op nationale én mondiale schaal tot stand te brengen is de Solar Biënnale in 2022: een wereldwijd evenement dat in Nederland begint, met als hoofdlocatie de stad Rotterdam.


Minimaal een miljoen

Rotterdam, een stad met veel zon-potentie en bovendien een uitgesproken visie op het creëren van een toekomstbestendige leefomgeving, kan middels de Solar Biënnale impact maken door een voorbeeld te stellen voor andere steden. En dat past volgens Arno Bonte, Wethouder voor duurzaamheid, luchtkwaliteit en energietransitie in Rotterdam, perfect in de gemeentelijke plannen. “Zonne-energie speelt een belangrijke rol in de ambitie om Rotterdam klimaatneutraal te maken. In de afgelopen drie jaar hebben we het aantal zonnepanelen in Rotterdam verdriedubbeld. Onze ambitie is om er in 2025 minimaal een miljoen op onze daken te hebben liggen. Daarnaast experimenteren we met innovatieve toepassingen zoals zonne-energie op fiets- en wandelpaden, energiemuren en zonnecellen in ramen. Het organiseren van de Solar Biënnale in Rotterdam past goed bij onze ambitie om solar hoofdstad van Europa te worden,” aldus de wethouder.


Eerste gaststad Rotterdam

In september en oktober 2022 worden in Rotterdam, 6 weken lang uiteenlopende programma’s gepresenteerd, waarmee ontwerpers, wetenschappers, mensen uit de zonne-industrie en beleidsmakers uitgenodigd worden om antwoorden te formuleren en ideeën uit te wisselen en nog belangrijker te laten zien. Met het Nieuwe Instituut als hoofdlocatie voor een grote en toegankelijke overzichtstentoonstelling komen er visies van een ‘zonnesamenleving’ die verder gaan dan de huidige systemen van grondstof exploitatie.


Organisatie
 

The Solar Movement, opgericht in 2020 door solar designers Marjan van Aubel en Pauline van Dongen, is een beweging die zich inzet voor een nieuw perspectief op zonne-energie. Dit perspectief gaat verder dan het heersende technologische en economische perspectief en ontsluit de culturele, menselijke en ecologische waarden van zonnetechnologie door middel van solar design. Alleen op die manier kan een breed gedragen acceptatie van de technologie in de dagelijkse omgeving realiteit worden.

Voor meer informatie mail naar : pauline@thesolarmovement.org of marjan@thesolarmovement.org

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Ga direct naar:
Skip to content