Translate
HomeNieuwsWestersingel krijgt doorgang naar wijkpark

Westersingel krijgt doorgang naar wijkpark

Rotterdam
Wat wij doen
Pand Westersingel
29 april 2021
27 mei 2021

De gemeente Rotterdam verkoopt het pand aan de Westersingel 18-20 aan VORM Ontwikkeling BV. Het pand krijgt een nieuwe doorgang naar het wijkpark Het Oude Westen. Hierbij staat duurzaamheid en stadsnatuur centraal.

In het ontwikkelplan van VORM zorgt ‘het Parkpad’, een gang onder het gebouw door, voor een verbinding tussen de Westersingel en het wijkpark Oude Westen, zodat de natuur in de binnenstad beter toegankelijk is voor omwonenden en bezoekers. De doorgang krijgt een plafond van gerooid essenhout van zieke bomen en de muren worden met groen bekleed waardoor er egels, vogels, vleermuizen en insecten op af zullen komen. Het dak wordt vergroend en krijgt zonnepanelen voor duurzame energieopwekking. De achterliggende tuin wordt aangevuld met verschillende plant- en boomsoorten voor meer biodiversiteit en wordt voor iedereen toegankelijk. Hier komt een sportpaviljoen, gemaakt van natuurlijke materialen met een groen dak.

Tuin Westersingel

Klimaatbestendig

Door de vergroening wordt er meer overtollig regenwater opgevangen en tijdelijk opgeslagen in een waterbuffer onder de grond. Daarnaast zorgt het groen voor schaduw en koelte tijdens hete zomerdagen. Zo draagt dit plan bij aan het klimaat-adaptief maken van de stad. ,,Tijdens de coronacrisis hebben we gezien hoe belangrijk de natuur is voor Rotterdammers’’, zegt Eva Hekkenberg, directeur Concepten van VORM. ,,In plaats van dat mensen uit de stad trekken op zoek naar natuur, willen wij met deze plannen de natuur in de stad benutten. We willen de stad klimaat-adaptief maken, de biodiversiteit verhogen en voor mens en dier een rustpunt creëren.’’

Hergebruik van materialen

In de transformatie van het pand aan de Westersingel worden materialen zoveel mogelijk hergebruikt. “Wij zijn dankbaar om te kunnen werken met de materialen die de stad ons geeft. Met de kolomstructuur en hoge verdiepingen wordt het een toevoeging aan dit gebied en is het ook heel flexibel naar de toekomst toe”, vertelt Derek van den Berg, Conceptontwikkelaar bij VORM. “Het materiaal dat we bijvoorbeeld verwijderen in het creëren van de doorgang, hergebruiken we in het ‘Parkpad’ en het paviljoen ‘De Parkwachter”.

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Ga direct naar:
Skip to content