Translate
HomeNieuwsStenen eruit, groen erin: nieuw klimaatadaptief binnenplein voor Heliport

Stenen eruit, groen erin: nieuw klimaatadaptief binnenplein voor Heliport

Rotterdam
Groen en regenwater
Heliport binnenterrein 2_Arnoud Verhey
14 december 2020
15 december 2020

Het binnenplein van Heliport is omgetoverd tot een groen en bloemrijk gebied, dat klaar is voor de verandering van het klimaat. Er is maar liefst 495 vierkante meter extra groen aangelegd.

De bewoners van het opvallende gebouw bedachten twee jaar geleden dat het binnenterrein van Heliport wel wat groener mocht. Ook wilden zij het terrein beter bestand maken tegen de gevolgen van de klimaatverandering. En zo geschiedde. Het binnenterrein is omgetoverd tot een groenere plek. Veel stenen zijn vervangen door verschillende soorten planten en bomen, in totaal 495 vierkante meter. Dankzij de veranderingen is het terrein niet alleen veel mooier, maar kan het ook beter tegen lange, hevige regenbuien en extreme hitte.

Diana Vergeer, bewoner en initiatiefnemer van Heliport Groen, is blij met het nieuwe binnenterrein: “Ik ben trots op wat we met z’n allen voor elkaar hebben gekregen. In het voorjaar van 2021 krijgt het terrein ook nog heel veel mooie bloemen. Bewoners, bezoekers en voorbijgangers kunnen dan genieten van het kleurige Heliport.”

Water en compost

Er is een schoonwaterriool aangelegd en waar mogelijk worden de regenpijpen aan het binnenterrein nog afgekoppeld. Het regenwater dat valt, wordt opgevangen en stroomt door naar de Karnemelkshaven, die rond en door het complex stroomt.

De nieuwe speeltoestellen op het plein zijn van hout gemaakt. Ook komt er een ‘wormenhotel’ in de binnentuin, waarin wormen compost maken van het gft-afval. De compost gebruiken de bewoners en de gemeente weer voor het groenonderhoud op het binnenterrein. De zorg voor het onderhoud is verdeeld tussen de gemeente en de bewoners.

Bewonersparticipatie

Bij de vernieuwing van het binnenterrein werkten de bewoners van Heliport samen met wijkraden, de gemeente Rotterdam, Stichting Tussentuin en het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Alle bewoners, jong en oud, mochten tijdens bewonersbijeenkomsten meedenken en -beslissen over het terrein. Zodat er uiteindelijk een nieuw binnenterrein zou komen waar iedereen blij van wordt.

Meer informatie

Het project is financieel mogelijk gemaakt door het Hoogheemraadschap, Rotterdam gaat voor groen en LIFE-subsidie. Rotterdam gaat voor groen is een gemeentelijk actieprogramma dat – samen met bewoners en bedrijven – twintig hectare extra groen in de stad realiseert. Het doel van LIFE is om innovatieve projecten te ondersteunen die passen in het Europese natuur-, milieu- en klimaatbeleid.


Fotografie: Arnoud Verhey

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Ga direct naar:
Skip to content