Translate
HomeNieuwsSteun van de overheid bij het verduurzamen van MKB-bedrijf

Steun van de overheid bij het verduurzamen van MKB-bedrijf

Rotterdam
Energiebesparing
isolatie
5 augustus 2021
5 augustus 2021

Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf krijgen steun van de overheid bij het verduurzamen van hun bedrijf. Veel van hen hebben vaak zelf weinig tijd en kundigheid om uit te zoeken hoe ze energie kunnen besparen en de CO2-uitstoot van hun bedrijf kunnen verlagen om zo een steentje bij te dragen aan een schonere wereld.


Energieadvies en ondersteuning maatregelen

Mkb-ondernemers die niet onder de Energiebesparingsplicht vallen kunnen subsidie krijgen voor het laten opstellen van een professioneel advies door een energieadviseur. Deze adviseur zoekt per bedrijf uit wat de beste manier is om energie te besparen en de CO2-uitstoot te beperken van zowel het bedrijfspand als de bedrijfsvoering. Denk hierbij aan isolatie, zonnepanelen, zonneboilers, warmtepomp of een combinatie. Maar ook kleinere aanpassingen, zoals het aanbrengen van ledverlichting of andere energiebesparings- of verduurzamingsmaatregelen voor bijvoorbeeld energiezuinige koeling. Daarnaast kan het gaan om aanpassingen in overige onderdelen van de bedrijfsvoering, zoals het gebruik van elektrische bestelwagens.

Ook kunnen mkb-ondernemers subsidie aanvragen voor ondersteuning bij het uitvoeren van de maatregelen, bijvoorbeeld door een accountant of projectleider in te schakelen voor het inkooptraject van de maatregelen en het regelen van financiering. De overheid vergoedt tachtig procent van het advies en de ondersteuning; twintig procent is voor rekening van de MBK-ondernemer. 

Relatief laag energiegebruik

De subsidie is beschikbaar voor mkb-bedrijven met een relatief laag energieverbruik (minder dan 50.000 kWh elektriciteit en 25.000 m3 aardgas) die niet onder de Energiebesparingsplicht vallen. Voor deze doelgroep is namelijk nog weinig ondersteuning beschikbaar.


Subsidie aanvragen

Aanvragen van de subsidie kan van 1 oktober 2021 t/m 30 september 2022 bij de Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RVO). Subsidies worden verstrekt op volgorde van binnenkomst. De maximale subsidie is 2.500 euro per bedrijfspand.

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Ga direct naar:
Skip to content