Translate
HomeNieuwsMaasvlakte krijgt groene stroom van nieuw windpark IJmuiden

Maasvlakte krijgt groene stroom van nieuw windpark IJmuiden

Rotterdam
Wat wij doen
waterstof 2
26 november 2020
7 december 2020

De stroom die het toekomstige windpark Net op Zee IJmuiden Ver Bèta gaat opleveren, komt via een nog aan te leggen route via de Noordzee ‘aan land’ bij de Maasvlakte. Dat heeft de minister van Economische Zaken en Klimaat (EZK) aangegeven.

De toekomstige windturbines van het nieuwe windpark Net op Zee IJmuiden Ver, dat bestaat uit twee delen (Alpha én Bèta) leveren Nederland tot wel 4 Gigawatt aan energie op. Dat is genoeg om ruim 4 miljoen huishoudens jaarlijks te voorzien van groene stroom.

Die opgewekte stroom moet nog wel naar het vaste land worden ‘vervoerd’. Dat betekent dat er ook twee verbindingen moeten worden gebouwd om die stroom aan lang te krijgen. Vervolgens kan de groene stroom verspreid worden over de miljoenen huishoudens.

Meerdere locaties langs de kust behoorden tot de optie, maar de de minister van EXK heeft laten weten dat de keuze is gevallen op een op stuk land ten zuidoosten van de Slufter in het Maasvlaktegebied. Op termijn komt hier de opgewekte energie van Zee IJmuiden Ver Bèta aan land.

Goed nieuws

Wethouder Duurzaamheid Arno Bonte: “Dit is heel goed nieuws voor de Rotterdamse energietransitie. De schone energie van één van de grootste windparken in de Noordzee kunnen we straks in Rotterdam gebruiken om de industrie te vergroenen en op grote schaal waterstof op te wekken.”

Planning

Het duurt nog even voordat de windturbines in de Noordzee draaien en het kabelnetwerk gelegd is. Naar verwachting is dat ergens in 2029.

Meer informatie

Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland vindt u meer informatie over het besluit.

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Ga direct naar:
Skip to content