Translate
HomeNieuwsZes basisscholen krijgen subsidie voor groenblauw plein

Zes basisscholen krijgen subsidie voor groenblauw plein

Rotterdam
Groen en Water
Oscar Romeroschool
14 juli 2022
| Laatste update: 14 juli 2022

Zes geselecteerde Rotterdamse basisscholen krijgen in totaal samen 400.000 euro subsidie van de gemeente. Daarmee kunnen zij hun schoolpleinen groener en klimaatvriendelijker maken. De kinderen uit de buurt kunnen hier straks ook van meegenieten.

Groenblauwe schoolpleinen zorgen ervoor dat schoolkinderen meer buiten zijn en meer bewegen. Dit is goed voor de concentratie en rust en zo verbeteren de leerprestaties. Bij hitte geeft het groen verkoeling en schaduw. Een groenblauw schoolplein zorgt ook voor een betere opvang en afvoer van regenwater. Dat betekent minder waterplassen bij school én in de wijk bij hevige regenval.


De geselecteerde basisscholen

In totaal dienden deze ronde twintig Rotterdamse basisscholen een subsidieaanvraag in voor een groenblauw plein. Een school kon punten scoren op motivatie en op ligging. Scholen in een buurt met weinig groen, waar bijvoorbeeld regelmatig wateroverlast is, maakten meer kans op subsidie. Hetzelfde geldt voor buurten waar overgewicht voorkomt onder kinderen. De zes geselecteerde scholen krijgen tussen de 52.000 en 74.000 euro subsidie. Ze liggen verspreid door de hele stad: Charlois, IJsselmonde, Oude Noorden, Provenierswijk, Hoogvliet en Lombardijen.


Buurtkinderen profiteren mee

Randvoorwaarde voor het krijgen van de subsidie is dat het schoolplein na schooltijd toegankelijk is voor de kinderen uit de buurt. Zo profiteren ook zij mee; vaak zijn schoolpleinen de enige grotere speelplekken in een buurt. De subsidie is onder meer bedoeld voor het ontwerp en de aanleg van het schoolplein. En bevat een bijdrage voor het beheer en de organisatie van activiteiten voor buurtkinderen in het eerste jaar. 

De subsidie werd mogelijk gemaakt vanuit de programma’s Rotterdam gaat voor groen en Rotterdams Weerwoord. In totaal hebben 18 scholen de afgelopen jaren deze subsidie voor groenblauwe schoolpleinen gekregen. De gemeente wil de subsidie voortzetten, maar hierover moet het college van burgemeester en wethouders nog een besluit nemen.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud