Terugblik Facebook live-sessie: hoe kun je besparen op stroomverbruik?

Rotterdam
Energiebesparing
Zurich, Switzerland - October 27, 2013: Close-up of an electricity meter reader used in a private household/appartment (Swiss model, built 1979)
25 augustus 2020
10 september 2020

Minder geld uitgeven aan de maandelijkse stroomkosten? Dat willen we allemaal. Maar waar begin je? Hoe kun je echt goed elektriciteit besparen? Eigen Huis Coach Jerry deelde handige tips en adviezen tijdens de tweede Facebook live vraag- en antwoordsessie op woensdag 15 juli. Zijn belangrijkste tips zetten we voor je op een rij.

Om erachter te komen hoeveel energie en geld je kunt besparen op je stroomverbruik, is het belangrijk om eerst meer inzicht te krijgen in je verbruik. Kijk eens op je energierekening en check hoeveel stroom (kWH) jij verbruikt. Ben jij een grootverbruiker of ben jij juist heel zuinig?

 

Stap 1: Check je verbruik op je energierekening

Eigen Huis Coach Jerry heeft zelf ook zijn stroomverbruik bekeken. Hij vertelt: “Ons jaarlijkse stroomverbruik was een paar jaar geleden nog 3.950 kWh. Dat is vergelijkbaar met het gemiddelde stroomverbruik van vergelijkbare huishoudens van vier personen.”

Met behulp van wat aanpassingen zat Jerry het afgelopen jaar op een verbruik van nog geen 2.600 kWh. “Dat is ruim 30 procent minder dan een paar jaar geleden! Dat scheelt ons ongeveer 25 euro per maand en dus 300 euro per jaar. Terwijl de wasmachine en droger nog steeds overuren draaien met twee jonge kinderen. Het valt mij op dat het gemiddelde stroomverbruik in Nederland best hoog is. Maar er kan vrij gemakkelijk en zonder al te hoge investeringen veel bespaard worden.”

 

Stap 2: Meten = weten

Hoe heeft Jerry dat aangepakt? ”Ten eerste heb ik het stroomverbruik van de apparaten en lampen in mijn woning opgemeten met een energieverbruiksmeter.” Dat is een speciale stekker die meet hoeveel stroom een apparaat verbruikt.

Het viel Jerry op dat sommige apparaten in de stand-by modus best veel stroom verbruiken. “Zoals de apparaten bij mijn zithoek: de televisie, audioset, tv-decoder, spelcomputer en modem gebruiken in de stand-by modus bij elkaar net zoveel als een gloeilamp van veertig Watt. En dat 24 uur per dag!”  

En is dat dan veel? ”Ja, echt wel. Dat is evenveel als één zonnepaneel jaarlijks opwekt. Dat is bijna tachtig euro!”

 

Bekijk nu de video: geld besparen op je energierekening

 

Stap 3: Stel jezelf de volgende vragen

Als je inzichtelijk hebt hoeveel stroom je apparaten en lampen verbruiken, is het tijd om jezelf wat vragen te stellen volgens Jerry:

  • Heb ik het apparaat echt nodig?
  • Is het slimmer om het apparaat of de lamp te vervangen voor een zuinigere variant?
  • Gebruik ik mijn apparaat wel efficiënt genoeg?
  • Is het nodig dat een apparaat (bijna) altijd aan staat?

 

Stap 4: Aan de slag

Aan de hand van deze vragen maakte Jerry thuis een rondje en ging hij aan de slag. “Er stond een oude vriezer in de schuur en die verbruikte best veel stroom. Toen vroeg ik mij af: hoe vaak haal ik nu echt iets uit de vriezer? Niet zo vaak, bleek. Daardoor kwam het ook voor dat er producten over de houdbaarheidsdatum waren en dus weggegooid moesten worden. Daarom heb ik besloten om mijn vriezer weg te doen. Die heb ik naar het milieupark gebracht.”

Volgens Jerry zijn er ongemerkt veel apparaten in huis die onnodig 24 uur per dag aan of in de stand-by modus staan.

“Daarom heb ik thuis een digitale tijdschakelaar gekocht en aangesloten op de apparaten rondom de televisie zoals de audioset, tv-decoder, spelcomputer en modem. De digitale tijdschakelaar schakelt de apparaten uit op de momenten dat we er geen gebruik van maken. Doordeweeks gaan alle apparaten om 23.00 uur uit en om 07.00 uur weer aan. Die acht uur zonder stroom leveren toch weer een besparing op van zo’n dertig procent.”

“Naast een digitale tijdschakelaar zijn er nog meer verschillende handige apparaten die hierbij kunnen helpen. Er zijn zelfs slimme stekkers die te bedienen zijn met een app op de smartphone. Ook wanneer je niet thuis bent en een apparaat wil uitschakelen, kun je dit via de app regelen.”

Verder heeft Jerry thuis alle lampen vervangen voor ledlampen. “Ook gebruiken we apparaten efficiënter. We doen bijvoorbeeld 
de vaatwasser pas aan als hij helemaal vol staat en onze kleding wassen we vaker op dertig graden.”

Ik wil ook aan de slag!

Heb je vragen of ben je benieuwd welke maatregelen jij nog meer kan toepassen? Neem dan contact op met Eigen Huis Coach Jerry via de Duurzaamheidswinkel. Stuur een e-mail naar Duurzaamheidswinkel@Rotterdam.nl.

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Ga direct naar: