Translate
HomeNieuwsTest veegwagens op zonne-energie-pad geslaagd

Test veegwagens op zonne-energie-pad geslaagd

Rotterdam
Zonne-energie
Test geslaagd veegwagens EnergyFloors 25-11
25 november 2021
29 november 2021

Eind november hebben gemeente Rotterdam en het Rotterdamse bedrijf EnergyFloors een test uitgevoerd met speciale straat-zonnepanelen. Collega’s van Stadsbeheer zijn met een zwaarbeladen (elektrische) veegwagen over een zonne-energie-pad gereden.

De gemeente wil dergelijke paden in de openbare ruimte gaan plaatsen. Maar daar moet dan wel af en toe zwaar verkeer overheen kunnen rijden. De test is meerdere keren herhaald en het resultaat is positief. De tegels beschadigen niet en blijven goed functioneren. Dat is goed nieuws want daarmee kan de gemeente verder met het ontwikkelen van zonnepaden in de stad.


Tegels wekken zonne-energie op

Zonne-energie is voor Rotterdam een belangrijke techniek om de energietransitie-doelen te behalen. De gemeente zet volop in op zonnepanelen op daken. Maar ook andere plekken in de gebouwde omgeving en openbare ruimte kunnen gebruikt worden voor energie-opwekking. In de wijken Prinsenland en Het Lage Land gaat komend jaar een pilot plaatsvinden waarbij een zonne-energie-voetpad wordt ontwikkeld in het Prinsenpark. Dit project maakt onderdeel uit van de Rotterdamse Klimaatdeal nr. 41 ‘Zonne-energie Prinsenland-Lage Land’. Komende jaren zullen er in deze wijken nog veel meer innovaties gaan plaatsvinden.


Zon op infra

Het ontwikkelen van zonne-energie op infrastructuur kent nog een aantal uitdagingen. In ieder geval het komen tot een sluitende business case. Maar dus ook de effecten van zwaar verkeer, zoals veegwagens. Veegwagens hebben vanwege hun grote gewicht en kleine wielen een grote puntbelasting. Het is van belang dat de zonne-energie-tegels hierdoor niet beschadigen. Ook mogen de veegborstels de anti-slip-laag niet beschadigen. Dit testen we in een pilot samen met de Rotterdamse ondernemer EnergyFloors. Zij maken zonne-energie-tegels die schone energie opwekken, maar ook LED-verlichting en bewegingsscensoren bevatten. Hierdoor kunnen de tegels ook worden ingezet voor het spelen van games en bewustwording van de energietransitie.

Het zonne-energie-pad wordt getest
Het zonne-energie-pad wordt hier getest

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Ga direct naar:
Skip to content