Translate
HomeNieuwsHeeft u tuintegels over? De Tegeltaxi haalt ze bij u op in Rotterdam!

Heeft u tuintegels over? De Tegeltaxi haalt ze bij u op in Rotterdam!

Rotterdam
Groen en regenwater
Tegeltaxi nieuws
26 mei 2021
9 augustus 2021

Wat doet u met straattegels die u overhoudt als u een geveltuintje aanlegt of tegels in uw tuin door groen vervangt? Kunt u ze zelf niet gebruiken? Geef ze dan mee met de Tegeltaxi, de gemeentelijke ophaalservice voor gewipte straattegels.

Het klimaat verandert. Steeds heftigere buien en langdurige hitte wisselen elkaar af. Hierdoor krijgen we steeds vaker te maken met overlopende straten en snikhete plekken in de stad. De gemeente doet hier veel aan, bijvoorbeeld door waterpleinen aan te leggen en daken van gemeentepanden groen te maken. Jij kunt hieraan ook een bijdrage leveren. Bijvoorbeeld door een geveltuin aan te leggen of door in je tuin tegels door groen te vervangen. Want nieuw groen, is het oude grijs!

Ophaalservice gemeente

Maakt u een geveltuin of vervangt u de tegels door groen in uw tuin, dan is de kans groot dat u tegels overhoudt. Niet iedereen heeft de ruimte om daarmee iets te doen een ophaalservice begonnen: de Tegeltaxi. In elke wijk van Rotterdam haalt de gemeente de tegels eenmaal per maand op maandag op. Op www.tegel.taxi ziet u wanneer dit bij u is.

Tegels aanmelden

Wilt u van de ophaalservice gebruikmaken, vul dan het formulier op www.tegel.taxi in. Dit kan tot 16.00 uur op de zondag voor de ophaaldag in uw wijk. De tegels mag u vanaf zondag 16.00 uur neerleggen, op een plek waar een kleine vrachtwagen bij kan, bijvoorbeeld op een straathoek. De Tegeltaxi rijdt tot en met eind september.

Waarom meer groen?

Een groene tuin zorgt er niet alleen voor dat uw straat er leuker uitziet. Minder tegels in uw straat of tuin heeft ook grote voordelen voor het klimaat. Zo gaat regenwater gelijk de grond in en hoeft het niet via een putje en het riool afgevoerd te worden. Een ander voordeel is dat meer groen voor minder hitte op hete dagen zorgt. Klimplanten bijvoorbeeld houden het begroeide deel van de gevel, en dus ook uw woning, in de zomer koel.

Hulp bij kiezen planten

De gemeente geeft steeds meer aandacht aan biodiversiteit bij het inrichten en beheren van openbaar groen. Door voor inheemse planten -planten die hier van nature voorkomen – in je tuin te kiezen, lever je hieraan ook een bijdrage. Insecten en andere dieren zijn bijvoorbeeld afhankelijk van deze planten voor hun voedsel.

Ideeën voor gewipte tegels

De tegels die u verwijdert, kunt u hergebruiken. Bijvoorbeeld om een tafeltje voor in uw tuin, een rand langs een bloemperk of een insectenhotel mee te maken.

NK Tegelwippen

Ook Rotterdam doet dit jaar weer mee aan het NK Tegelwippen en elke tegel telt. Maakt u gebruik van de tegeltaxi, dan hoeft u zelf niet door te geven hoeveel tegels u gewipt hebt. Dit doet de organisatie van het NK Tegelwippen voor u!

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Ga direct naar:
Skip to content