Translate
HomeNieuwsTwee miljoen voor schone en slimme stadslogistiek

Twee miljoen voor schone en slimme stadslogistiek

Rotterdam
Wat wij doen
Uitzicht over Rotterdam
8 december 2020
10 juni 2021

Rotterdam werkt hard aan schone lucht in de stad. Minder vrachtverkeer en meer elektrische voertuigen leveren een belangrijke bijdrage aan dit doel. De gemeente ondersteunt ondernemers om hiermee aan de slag te gaan en lanceerde daarom vorige week de nieuwe subsidie Lab Zero Emissie Stadslogistiek (ZES).

Rotterdam voert op 1 januari 2025 de Zero Emissie Zone (ZES-zone) voor stadslogistiek in. Volledig elektrisch rijden is het doel, maar dat is niet zomaar geregeld. Daarom wil de gemeente nu al goede ideeën stimuleren. De subsidieregeling Lab ZES maakt deze ideeën haalbaar en uitvoerbaar. Projecten, oplossingen en technieken die zorgen voor minder vrachtritten of minder emissies kunnen de subsidie aanvragen.

Wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid, luchtkwaliteit en energietransitie) over de subsidie:
“Efficiënte en schone stadslogistiek draagt bij aan onze ambities voor een gezond, duurzaam en bereikbaar Rotterdam. De Lab ZES subsidie van in totaal twee miljoen euro helpt ondernemers om onnodige ritten te voorkomen en het verkeer dat wel nodig is zo veel mogelijk elektrisch te maken.”


ZES-zone voor bestel- en vrachtauto’s

Elke dag razen honderden tot duizenden bestelbusjes en vrachtwagens door Rotterdam. Deze voertuigen stoten veel vervuilende stoffen uit. De luchtkwaliteit in Rotterdam heeft daar erg onder te lijden. De gemeente wil hier verandering in brengen, omdat ze vindt dat alle Rotterdammers een schone stad mét gezonde lucht verdienen.

In deze ZES-zone mogen vanaf 2025 alleen nog uitstootvrije bestel- en vrachtauto’s rijden. Dat zijn bijvoorbeeld pakketbezorgers en verhuisdiensten, maar ook voertuigen die voorraden naar winkels en bouwplaatsen brengen. De ZES-zone geldt niet voor particuliere voertuigen zoals personenauto’s.


Samen op weg naar nul

Deze week tekenden 56 partijen uit de logistieke sector en de gemeente Rotterdam het ambitiedocument Convenant Zero Emissie Stadslogistiek. Hiermee laten ze zien dat ze zich in de praktijk gaan inzetten om dat doel te halen. Samen gaan ze op weg naar nul in Rotterdam: nul inefficiënte ritten, nul opstoppingen en nul uitstoot.


Meer informatie over het aanvragen van de subsidie

Vanaf 1 december 2020 kunnen ondernemers de subsidie aanvragen. De regeling loopt tot 31 december 2022. Meer informatie over de voorwaarden en het aanvraagproces is te vinden op www.rotterdam.nl/loket/subsidie-stadslogistiek.


Logistiek 010

Via het platform Logistiek 010 blijft de logistieke sector op de hoogte van de uitvoering van het Stappenplan ZES en de invoering van de ZES-zone in Rotterdam. Verder delen ondernemers inspirerende voorbeelden en is op dit platform een overzicht te vinden van (online) events over het thema. Kijk eens rond op www.logistiek010.nl 

Fotografie: Arjen Jan Stada

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Ga direct naar:
Skip to content