Translate
HomeNieuwsNieuw in Rotterdam: Urban Water Buffer

Nieuw in Rotterdam: Urban Water Buffer

Rotterdam
Groen en Water
Urban Water Buffer
4 april 2023
| Laatste update: 5 april 2023

Rotterdam heeft weer een nieuw pareltje: de Urban Water Buffer in de Robert Fruinstraat in Rotterdam-West. Het is een slimme oplossing voor het opvangen van regenwater in stedelijke gebieden. Maar net als bij andere waterpleinen in de stad, valt deze buffer misschien niet meteen op. Het opgevangen regenwater wordt namelijk opgeslagen in de grond, op een diepte van 15 tot 30 meter.

In de stad kan door hevige regenval het riool overstromen en wateroverlast ontstaan. Om dit te voorkomen, biedt een Urban Water Buffer (UWB) een oplossing voor het opvangen van regenwater in de stad. De Robert Fruinstraat in Rotterdam West heeft nu ook zo’n buffer. Net als andere waterpleinen, bergingen en buffers in Rotterdam valt de Urban Water Buffer in de Robert Fruinstraat meestal niet direct op. Maar juist deze onopvallende maatregelen zijn van onschatbare waarde voor het behoud van onze leefomgeving. 


Samenwerkingen

De Urban Water Buffer en het StraaD-initiatief zijn tot stand gekomen door een samenwerking tussen verschillende partijen, waaronder de Gemeente Rotterdam, Topsector Water en Maritiem, Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard, Hoogheemraadschap van Delfland, Evides Waterbedrijf en Bosch Slabbers, en meer. De volledige lijst van partners en sponsors is te vinden op hun respectievelijke websites.


Wat is StraaD?

StraaD staat voor “Straten transformeren tot een Ruimtelijke, Adaptieve, Aantrekkelijke en Duurzame straat”. Het initiatief heeft als doel om straten in Nederland klimaatadaptief, biodivers en mooi te maken. Door onder andere het aanleggen van groene daken op gemeentelijk en privaat vastgoed. De Robert Fruinstraat maakt deel uit van dit initiatief. En de Urban Water Buffer is een goed voorbeeld van de klimaatadaptieve maatregelen die worden genomen. Het opvangen en hergebruiken van regenwater draagt bij aan een weerbare straat, de ‘straat van de toekomst’. 


Regenwater hergebruiken

Door regenwater te hergebruiken, kunt u op drinkwater besparen. U vermindert ook de belasting van het rioolstelsel. Bovendien is regenwater vaak vrij van kalk en mineralen, wat beter is voor de planten. U kunt ook een regenton gebruiken, om regenwater op te vangen. Zo draag je bij aan een betere leefomgeving, waar het goed en gezond wonen is voor iedereen.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud