Translate
HomeNieuwsVan zonnegroet tot zomersproet

Van zonnegroet tot zomersproet

Rotterdam
Zonne-energie
Cirkel
1 september 2022
| Laatste update: 6 september 2022

De zon centraal in eerste Solar Biënnale met als gaststad Rotterdam. 

Hoeveel energie heeft u nodig? En hoe zou de wereld eruit zien als hij zou draaien op zonne-energie? Ruim 7 weken lang staan deze vragen centraal tijdens de allereerste editie van de Solar Biënnale. Met Solar talks, ZONdagen, een tentoonstelling, Solar Labs, spoken word artistieke performances en The Circle, een installatie van designer Marjan van Aubel die op reis gaat door de stad ervaren Rotterdammers de zon op eigen wijze. De aftrap van de Solar Biënnale begint met de The Energy Show op 9 september in Het Nieuwe Instituut en eindigt op 30 oktober op de Dutch Design Week in Eindhoven.

The Energy Show, zon, zonne- energie en menskracht is een tentoonstelling, samengesteld door curator en ontwerper Matylda Krzykowski. De tentoonstelling draait om de zon en de mogelijkheden om ermee te ontwerpen. Er zijn tientallen innovatieve voorbeelden van zonne-technologie te zien. The Energy Show is op chronologische volgorde ingedeeld en neemt de bezoeker mee op reis door de geschiedenis van de zon. Via levendig ingerichte ruimtes wordt het publiek bij binnenkomst gevraagd eerst bewust na te denken over de eigen energiecultuur.

ZONdagen

Het programma Zon in de Stad krijgt vorm in de ZONdagen. De programma’s zijn een mix van verschillende onderdelen. Zo zijn er drie artistieke interventies van Rotterdamse makers; danser Mark S, zangeres Neila Moon en hoelahoep performer Silke waarin de kracht van de zon centraal staat. Heeft u planten, panelen of sproeten? Wil u weten hoe je zelf de energie van de zon het beste kunt gebruiken? Samen met Energiecoaches en Energie van Rotterdam kijken we hoe we bewoners in vier wijken kunnen voorzien van nieuwe energie. Rotterdam Zon in de Stad strijkt neer op de Rotterdamse Oogstmarkt, Paviljoen aan het Water, Prins Alexanderplein en Middellandplein. Kijk op de website voor data, tijden en volledige programma.

The Circle

The Circle is een installatie van solar designer en mede oprichter van de Solar Biënnale, Marjan van Aubel, een spiegelende cirkel  van 5 meter doorsnede die door de stad zal reizen tijdens de Biënnale, ze markeert de plekken voor het ZON-dagen programma, maar zal ook opduiken als installatie aan de voet van de Erasmusbrug en bij het Nieuwe Instituut.

Doel

Rotterdam, een stad met veel zon-potentie en bovendien een uitgesproken visie op het creëren van een toekomstbestendige leefomgeving, kan middels de Solar Biënnale impact maken door een voorbeeld te stellen voor andere steden. Doel van de Biënnale is om Rotterdammers middels verschillende invalshoeken bewust te maken van de mogelijkheden van zonne-energie. Hoe gaat onze samenleving om met de vraag hoe we onze post-fossiele toekomst vorm gaan geven met behulp van de zon.  In de transitie naar hernieuwbare energie biedt zonne-energie een van de grootste verwachtingen.

Oprichters

We hebben weliswaar toegang tot grote technologische ontwikkelingen, maar de oprichters en organisatoren van de Biënnale, solar designers Marjan van Aubel en Pauline van Dongen, richten zich op de beeldvorming van een meer menselijk en emotioneel perspectief op zonne-energie en de waardevolle en opwindende integratie ervan in het dagelijks leven.

Kijk voor het programma en meer informatie op de website van Solar Biënnale.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud