Veelgestelde vragen over Rozenburg aardgasvrij

Rozenburg
Aardgasvrije wijken
12865 (1)
24 november 2020
7 december 2020

Rozenburg wordt de komende jaren aardgasvrij. Dat roept bij bewoners veel vragen op. Deze zullen we de komende tijd beantwoorden. Hieronder leest u de eerste vijf vragen van Rozenburgers. 

 

1. Ben ik verplicht om mijn huis aan te sluiten op het warmtenet?

Nee, u bepaalt zelf welk warmtesysteem u neemt. U bent als woningeigenaar dus niet verplicht om over te stappen. De gemeente heeft wel onderzoek gedaan naar het beste alternatief voor aardgas. Dit alternatief moest betaalbaar en duurzaam zijn. In Rozenburg voldoet een warmtenet aan deze eisen. Binnen de gemeente Rotterdam voldoen andere warmtebronnen minder goed aan deze eisen. Het warmtenet is voor Rozenburg een goede en betaalbare oplossing.

2. Mijn cv-ketel is aan vervanging toe maar het warmtenet is er nog niet. Welke opties heb ik?

Als uw cv-ketel aan vervanging toe is, heeft u verschillende opties:
• Een nieuwe cv-ketel kopen
• Een cv-ketel huren

De keuze tussen een cv-ketel kopen of huren kan lastig zijn. Om u te helpen heeft de gemeente een overzicht gemaakt. Hiervoor is informatie van de Consumentenbond gebruikt. De genoemde bedragen zijn gemiddelden. In de praktijk kunnen deze dus verschillen. In de tabel en de grafiek kunt u zien dat de totale kosten voor het huren van een cv-ketel na zes jaar hoger zijn dan voor het kopen van een cv-ketel. Wanneer u binnen zes jaar een aansluiting op het warmtenet krijgt, is huren van een cv-ketel goedkoper. Als dit langer dan zes jaar duurt, is kopen verstandiger.

Figuur 1: Vergelijking van de totale kosten cv-ketel kopen en huren

 
3. Wat betekent aansluiting op het warmtenet voor het comfort in huis, zowel voor het verwarmen van uw huis als warm water uit de kraan?

Aansluiting op het warmtenet zorgt niet voor comfortverlies. Ook niet in de winter. U merkt geen verschil in het verwarmen van uw woning en bij het douchen. Een warmtenet zorgt dus voor hetzelfde comfort als uw huidige cv-ketel. De afleverset zorgt voor een warm huis en warm water uit de kraan.

4. Hoe werkt de afleverset en waar wordt deze geplaatst?

Met stadswarmte (een warmtenet) heeft u geen cv-ketel maar een afleverset. Meestal komt de afleverset op dezelfde plek als de cv-ketel te hangen. De afleverset zorgt ervoor dat de stadswarmte van de AVR uw huis en kraanwater verwarmt. De afleverset wordt aangesloten op uw huidige radiatoren. Deze hoeft u dus niet te vervangen. Het warmtebedrijf onderzoekt door middel van een zogeheten schouw waar zij de afleverset het beste kunnen plaatsen.

Figuur 2: Vooraanzicht van een afleverset.

In sommige gebieden is de afleverset eigendom van het warmtebedrijf. De bewoner huurt de afleverset dan. De warmteleverancier is dan verantwoordelijk voor het onderhoud aan de afleverset. Voor Rozenburg zijn hier nog geen afspraken over gemaakt.

5. Tijdens de energieconferentie ging het over particulieren in IJsselmonde die 1500 euro betalen. Zijn dit kosten voor de eigenaren van een koopwoning?

De 1500 euro is vergelijkbaar met de kosten van een cv-ketel, exclusief kosten voor onderhoud. We vragen bewoners om een bijdrage die vergelijkbaar is met het bedrag voor een cv-ketel. Ook het onderhoud valt daaronder. We doen er alles aan om het bedrag op 1500 euro te houden. Of dit gaat lukken kunnen we nu nog niet zeggen. Over de precieze voorwaarden voor huurders en woningeigenaren moeten we nog aanvullende afspraken maken.

Eind 2021 maken we aan u bekend welke partij het warmtenet gaat aanleggen. Wanneer dat bekend is, weten we in grote lijnen hoe de planning eruit komt te zien. Ook weten we dan wat aansluiting op het warmtenet gaat kosten.

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Ga direct naar: