Translate
HomeNieuwsVeelgestelde vragen over Rozenburg aardgasvrij

Veelgestelde vragen over Rozenburg aardgasvrij

Rozenburg
Aardgasvrije wijken
12865 (1)
24 november 2020
31 mei 2021

Rozenburg wordt de komende jaren aardgasvrij. Dat roept bij bewoners veel vragen op. Deze zullen we de komende tijd beantwoorden. Hieronder leest u de vragen die Rozenburgers al hebben gesteld. 

Nee, u bepaalt zelf welk warmtesysteem u neemt. U bent als woningeigenaar dus niet verplicht om over te stappen. De gemeente heeft wel onderzoek gedaan naar het beste alternatief voor aardgas. Dit alternatief moest betaalbaar en duurzaam zijn. In Rozenburg voldoet een warmtenet aan deze eisen. Binnen de gemeente Rotterdam voldoen andere warmtebronnen minder goed aan deze eisen. Het warmtenet is voor Rozenburg een goede en betaalbare oplossing.

Als uw cv-ketel aan vervanging toe is, heeft u verschillende opties:
• Een nieuwe cv-ketel kopen
• Een cv-ketel huren

De keuze tussen een cv-ketel kopen of huren kan lastig zijn. Om u te helpen heeft de gemeente een overzicht gemaakt. Hiervoor is informatie van de Consumentenbond gebruikt. De genoemde bedragen zijn gemiddelden. In de praktijk kunnen deze dus verschillen. In de tabel en de grafiek kunt u zien dat de totale kosten voor het huren van een cv-ketel na zes jaar hoger zijn dan voor het kopen van een cv-ketel. Wanneer u binnen zes jaar een aansluiting op het warmtenet krijgt, is huren van een cv-ketel goedkoper. Als dit langer dan zes jaar duurt, is kopen verstandiger.

Figuur 1: Vergelijking van de totale kosten cv-ketel kopen en huren

Aansluiting op het warmtenet zorgt niet voor comfortverlies. Ook niet in de winter. U merkt geen verschil in het verwarmen van uw woning en bij het douchen. Een warmtenet zorgt dus voor hetzelfde comfort als uw huidige cv-ketel. De afleverset zorgt voor een warm huis en warm water uit de kraan.

Met stadswarmte (een warmtenet) heeft u geen cv-ketel maar een afleverset. Meestal komt de afleverset op dezelfde plek als de cv-ketel te hangen. De afleverset zorgt ervoor dat de stadswarmte van de AVR uw huis en kraanwater verwarmt. De afleverset wordt aangesloten op uw huidige radiatoren. Deze hoeft u dus niet te vervangen. Het warmtebedrijf onderzoekt door middel van een zogeheten schouw waar zij de afleverset het beste kunnen plaatsen.

Figuur 2: Vooraanzicht van een afleverset.

In sommige gebieden is de afleverset eigendom van het warmtebedrijf. De bewoner huurt de afleverset dan. De warmteleverancier is dan verantwoordelijk voor het onderhoud aan de afleverset. Voor Rozenburg zijn hier nog geen afspraken over gemaakt.

 

De 1500 euro is vergelijkbaar met de kosten van een cv-ketel, exclusief kosten voor onderhoud. We vragen bewoners om een bijdrage die vergelijkbaar is met het bedrag voor een cv-ketel. Ook het onderhoud valt daaronder. We doen er alles aan om het bedrag op 1500 euro te houden. Of dit gaat lukken kunnen we nu nog niet zeggen. Over de precieze voorwaarden voor huurders en woningeigenaren moeten we nog aanvullende afspraken maken.

Eind 2021 maken we aan u bekend welke partij het warmtenet gaat aanleggen. Wanneer dat bekend is, weten we in grote lijnen hoe de planning eruit komt te zien. Ook weten we dan wat aansluiting op het warmtenet gaat kosten.

Bent u eigenaar van de woning waarin u woont? Dan kunt u zelf beslissen of u de overstap maakt naar een aansluiting op het warmtenet (= stadverwarming). U kunt ook kiezen voor een alternatief zoals een warmtepomp.


Als u kiest voor een aansluiting op het warmtenet, kost de aanleg daarvan geld. De gemeente probeert de prijs voor u zo laag mogelijk te houden. Ze verwachten dat de aansluiting op het warmtenet net zoveel kost als een nieuwe cv-ketel. We doen er alles aan om niet boven dit bedrag uit te komen. We kunnen het echter niet beloven.

Bij een aansluiting op het warmtenet wordt een warmte-afleverset geplaatst. De bijbehorende leidingen worden op de bestaande leidingen voor uw radiatoren aangesloten. U hoeft de radiatoren dus niet te vervangen.

Voordat u overstapt op het warmtenet komt iemand van het warmtebedrijf langs. Die persoon kijkt hoe het warmtenet het beste in uw woning aangesloten kan worden. Er wordt ook bekeken hoe bestaande installaties kunnen samenwerken met de warmte-afleverset. Denk bijvoorbeeld aan aanwezige vloerverwarming, zonnepanelen, een zonneboiler en/of andere installaties.

Het kan zijn dat u aanpassingen moet doen om uw woning aan te sluiten op het warmtenet. Deze aanpassingen moet u zelf betalen. Huurders kunnen bij de verhuurder vragen wat de aanpassingen voor hen betekenen.

Verschillende wijken in Rotterdam worden als eerste aardgasvrij gemaakt. De gemeente heeft onderzoek gedaan naar welke oplossing het beste past. Daarbij hebben ze gekeken naar de kosten, de aanwezige voorzieningen en de kenmerken van de wijk.

Op de WAT-kaart kunt u de aanpak voor alternatieven van aardgas zien bij de onderzochte wijken. Uit het onderzoek kwamen twee aantrekkelijke opties:
– Gebruik van restwarmte uit de industrie voor stadsverwarming
– Verwarming met elektriciteit (all-electric)
Bij de berekening heeft de gemeente gekeken naar verschillende kosten: de kosten van de isolatie van gebouwen, en de investeringskosten voor de aanleg van een warmte- of elektriciteitsnet.


Stadsverwarming

Voor Rozenburg is stadsverwarming het meest aantrekkelijke alternatief voor aardgas. Dit komt doordat er veel restwarmte uit de industrie beschikbaar is. Voor het warmtenet hoeft u de minst ingrijpende aanpassingen aan uw woning te doen. Uw huis wordt net zo lekker warm als bij verwarmen met aardgas.


All-electric

All-electric oplossingen zijn voor Rozenburg niet zo aantrekkelijk. Er zijn ingrijpende isolatiemaatregelen nodig en een aanpassing van warmte-installaties. Bij all-electric wordt uw huis minder warm. U zou dan meer en beter moeten isoleren dan bij stadsverwarming om toch een comfortabele temperatuur in huis te krijgen. Dat is bij bestaande gebouwen lastig uit te voeren en erg duur. De gemeente houdt de WAT-kaart steeds bij om in te spelen op nieuwe ontwikkelingen.


Biogas of waterstof

Biogas of waterstof zijn minder geschikt om veel woningen tegelijk te verwarmen. Deze twee stoffen worden ook (nog) niet op een duurzame manier geproduceerd. Zo is voor het maken van waterstof veel elektriciteit nodig. En elektriciteit wordt nog niet allemaal op een duurzame manier opgewekt. In uw woning zou u dure aanpassingen moeten doen. Daarom kiest Rozenburg niet voor biogas of waterstof.

De gemeente wil dit jaar het warmtenet voor Rozenburg gaan aanbesteden. Verschillende warmtebedrijven kunnen dan een voorstel doen voor het aanleggen van een warmtenet. Als de gemeente een contract heeft met een warmtebedrijf, kunnen we op basis van de tarieven van dit warmtebedrijf een goede berekening met u maken.

Andere gebieden in Rotterdam stappen ook over naar het warmtenet. Uit de ervaring bij die gebieden blijkt dat de kosten voor stadsverwarming niet hoger zijn dan voor gas. Dit heeft te maken met de kosten voor onderhoud en vervanging van uw cv-ketel. Met stadsverwarming heeft u namelijk geen onderhouds- en vervangingskosten meer.

We houden u graag op de hoogte van de ontwikkelingen rondom de aanbesteding, de aanleg van het warmtenet en wat dit voor u kan betekenen. Dit doen wij onder andere via de nieuwsbrief.

Voor het warmtenet is er inderdaad één aanbieder actief op het netwerk. U kunt hierbij niet zelf kiezen.

Wie die aanbieder is, weten we pas na de aanbesteding van het warmtenet in Rozenburg. Wel geeft de gemeente voorwaarden waaraan de warmteleverancier moet voldoen. Leveranciers kunnen inschrijven op de aanbesteding. De gemeente kiest dan het meest aantrekkelijke aanbod qua prijs en kwaliteit.

Wettelijk is vastgelegd dat de prijs binnen bepaalde marges moet blijven. Het warmtebedrijf mag na aanbesteding de prijs van warmte dus niet veel verhogen. Wilt u hierover meer weten? Klik hier voor meer informatie.

De overheid en de gemeente ontwikkelen subsidies om de overstap op het warmtenet voor u makkelijker en aantrekkelijker te maken. Voor Rozenburg is de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) interessant. Ook omdat in 2021 de subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) met ISDE wordt samengevoegd.

Hierdoor kunt u als huiseigenaar subsidie aanvragen voor de aanschaf van een zonneboiler, een warmtepomp en isolatiemaatregelen. Ook kunt u subsidie krijgen voor het aansluiten op een warmtenet. Door te investeren in isolatie kunt u energie besparen, uw wooncomfort verbeteren en de maandelijkse kosten verlagen.

Wilt u weten wat er nog meer mogelijk is? U kunt hier en op de website van RVO de subsidies en exacte voorwaarden bekijken.

U bent als bewoner niet verplicht om aan te sluiten op het warmtenet. Er blijft dus keuzevrijheid. Voorlopig blijft het gasnet bestaan naast het warmtenet.

De gemeente heeft onderzoek gedaan naar betaalbare en duurzame warmtevoorziening. Voor de meeste woningen in Rozenburg is het warmtenet de beste oplossing.  Een warmtenet is namelijk betaalbaar en haalbaar. En de meeste huizen kunnen erop aangesloten worden.

Ja, deze kosten zijn afgeschaft. Woningeigenaren die hun gasaansluiting willen afsluiten, hoeven hier niet meer voor te betalen. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft dit besloten op voorstel van Netbeheer Nederland.

Dat weten op dit moment nog niet zeker. Woningen kunnen door stadsverwarming van het gas af. Stadsverwarming komt namelijk vooral uit restwarmte van de afvalverbranding door AVR en de industrie. Het kan gebeuren dat, bij extreem koud weer of onderhoud, meer warmte nodig is dan er uit restwarmte beschikbaar is. Dit wordt de piekvoorziening genoemd. Deze piekvoorziening maakt soms gebruik van gas, maar er bestaan ook piekvoorzieningen van duurzame bronnen. We streven ernaar dat het in Rozenburg zo een duurzaam mogelijke voorziening wordt.

Een warmtenet kan verschillende temperaturen hebben: een lage temperatuur (onder de 50 graden), een middentemperatuur (tussen de 50 en 70 graden) en een hoge temperatuur (boven de 70 graden). In Rozenburg leggen we een warmtenet aan met een hoge temperatuur. Daarmee wordt het water net zo warm aangeleverd als door uw cv-ketel. Hierdoor kan uw huis net zo warm gestookt worden als met een cv-ketel. U hoeft niet extra te isoleren of nieuwe verwarmingen te plaatsen.

Bij een lage temperatuurwarmtenet moeten oudere woningen vaak wel extra geïsoleerd worden. Ook zijn er dan grotere verwarmingen nodig, bijvoorbeeld vloerverwarming. Natuurlijk is isoleren ook bij een hoge temperatuurwarmtenet een goed idee. U gebruikt dan minder warmte.

Uw gasleidingen worden niet gebruikt voor stadsverwar­ming. Voor stadsverwarming zijn er twee leidingen: een aanvoerleiding en retourleiding. De aanvoerleiding voert de warmte van het warmtenet aan. De retourleiding voert het afgekoelde water af. Beide leidingen lopen tot aan de afleverset in de woning.

De gemeente Rotterdam heeft voor Rozenburg onderzocht wat het beste alternatief is voor aardgas. Stadsverwarming is voor Rozenburg de beste keuze. Dit komt door de ligging in de buurt van de leverancier van stadsverwarming (AVR Afvalverwerking), en de kwaliteit van de isolatie van de meeste woningen. Stadsverwarming is restwarmte uit de industrie. Het warme water uit het productieproces gebruiken we om uw woning te voorzien van verwarming en warm tapwater. Het is goed om te weten dat het warme water uit de kraan gewoon van Evides is. Het water van het warmtenet komt hier niet mee in contact.

Als u overstapt op stadverwarming zijn er aanpassingen nodig in uw huis. In plaats van de huidige gasleiding komen er twee leidingen binnen. Een voor de aanvoer van het warme water en een voor de afvoer van het gebruikte water. We vervangen uw cv-ketel door een afleverset. Deze afleverset zorgt ervoor dat uw radiatoren worden verwarmd, en dat het tapwater voor de douche opwarmt. Elke woning is uniek. Daarom komt vóór de aansluiting op stadsverwarming iemand bij u thuis kijken wat de beste installatie is voor uw woning.

Het warmtenet heeft verschillende voordelen ten opzichte van gas. Het is een stuk duurzamer. U heeft geen kosten meer voor de cv-ketel. Het is ook een stuk veiliger: er is geen ontploffingsgevaar meer of kans op koolmonoxidevergiftiging.

Nee. Het is gelukkig niet mogelijk dat u zonder warm water of warmte in uw woning komt te zitten. Dankzij een back-up systeem is er altijd voldoende warmte. Ook als het extreem koud is en de behoefte aan warmte een stuk groter is, levert het warmtenet altijd warmte.

Hoe beter uw huis geïsoleerd is, hoe minder warmte u verbruikt. Wij raden u aan om te kijken naar het energielabel van uw huis. De eerste stappen leveren namelijk de meeste winst op. Van een F-label naar een D- of een C-label zorgt voor een flinke energiebesparing en daarmee een lagere energierekening. Van een B-label naar een A-label is erg duur, en het levert maar weinig extra besparing op.

De Rijksoverheid geeft subsidie voor het isoleren van uw woning. Op de website https://duurzaam010.nl/subsidie_thema/isoleren/ kunt u informatie hierover vinden. U kunt deze website in de gaten houden voor leningen en subsidieregelingen van de gemeente. Ook vindt u er tips om energie te besparen. 

Het warmtenet zal voor alle woningen in Rozenburg toegankelijk zijn. De gemeente en de nog te kiezen warmteleverancier sluiten elke woning aan op het warmtenet, als dat kan. Bent u huurder? Dan besluit de woningeigenaar (in de meeste gevallen Ressort Wonen) in samenspraak met de huurders of de woning wordt aangesloten op het warmtenet. Bent u zelf eigenaar? Dan maakt u zelf de keuze.

De gemeente probeert de prijs voor particuliere eigenaren zo laag mogelijk te houden. We verwachten dat de aansluiting op het warmtenet ongeveer net zoveel kost als een nieuwe cv-ketel. We doen er alles aan om niet duurder uit te komen, maar dat kunnen we helaas nog niet garanderen.

De warmte-afleverset komt als het kan op dezelfde plek als de cv-ketel te hangen. De warmteleverancier onderzoekt de beste plek voor de afleverset in uw woning. Daarvoor doen zij een schouw bij verschillende woningen van hetzelfde type. Tijdens dit bezoek kijken ze waar de afleverset en de leidingen het beste geplaatst kunnen worden. Ze praten ook met u over de mogelijkheden. U kunt dan zelf aangeven waar u het liefst de leidingen wilt hebben. Als dat kan, neemt de energieleverancier dit mee bij de uitvoering. Houd u er rekening mee dat uw wensen mogelijk niet haalbaar zijn om het systeem goed te laten functioneren.

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Ga direct naar:
Skip to content