Translate
HomeNieuwsVerduurzaming 400 bestaande woningen in IJsselmonde  

Verduurzaming 400 bestaande woningen in IJsselmonde  

IJsselmonde
Energiebesparing
RJF_GEM_Werkbezoek bij Woonbron 014
17 april 2025
| Laatste update: 17 april 2025

De energietransitie is van ons allemaal

In Rotterdam werken we hard aan een duurzame en toekomstbestendige stad. Dat doen we gelukkig niet alleen. Deze energietransitie doen we samen met het rijk, de partners in de stad en alle Rotterdammers. Energiearmoede is een belangrijk thema van deze transitie. In onze stad wonen veel mensen met een laag inkomen. Voor hen kan de energierekening een zware last zijn. De gemeente helpt deze energiearmoede bestrijden met verschillende verduurzamingsmaatregelen en subsidies. Ook het rijk vindt het belangrijk om de huishoudens die het hardst getroffen worden door energiearmoede extra te ondersteunen en stelt hier geld voor beschikbaar. 

Een mooi en succesvol voorbeeld van een project waar deze belangrijke thema’s en subsidies samenkomen in een sterke samenwerking vinden we in drie flats in IJsselmonde: De Beverburgh, Tuynenburgh en Schuilburgh. Dankzij subsidie van het rijk en samenwerking tussen de gemeente Rotterdam, woningcorporatie Woonbron en andere partners zijn 400 woningen grondig opgeknapt én verduurzaamd. Daardoor profiteren 400 huishoudens van meer woonplezier en comfort. Niet alleen dat, de energierekening gaat ook nog eens omlaag!  

Samenwerking in de praktijk 

Wethouder Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen) bezocht onlangs deze gerenoveerde flats om te praten met tevreden bewoners én het resultaat te bekijken van een geslaagde samenwerking. Tijdens dit bezoek sprak wethouder Zeegers met Wil (96) de “officieuze ambassadeur” van het verduurzaamingsproject in de Beverburgh. Wil is ontzettend enthousiast over de verbeteringen aan haar woning: “Het is hier nu veel warmer. Ik heb minder tocht en ik voel me comfortabeler.” Haar ervaring laat zien dat verduurzaming niet alleen draait om techniek en besparingen, maar vooral om een betere kwaliteit van wonen en dus van leven.  

Duurzame maatregelen in de praktijk

Om energie te besparen en woningen toekomstbestendig te maken, zijn er verschillende maatregelen genomen in de woongebouwen in IJsselmonde: 

  • Betere isolatie: Door extra gevelisolatie en HR++ glas blijft de warmte beter binnen en de kou buiten, wat het wooncomfort verhoogt en de stookkosten verlaagt. 
  • Aansluiting op het warmtenet: Dit betekent dat bewoners geen gas meer nodig hebben voor verwarming en warm water. Dit is een belangrijke stap in het aardgasvrij maken van Rotterdam. 
  • Zonnepanelen: De opgewekte zonne-energie wordt gebruikt voor de gemeenschappelijke ruimtes, zoals de liften en de verlichting op de galerijen. Hierdoor dalen de servicekosten voor bewoners. De opgewekte zonne-energie wordt gebruikt voor liften en centrale verlichting op bijvoorbeeld de galerijen. Hierdoor dalen de servicekosten gemiddeld met €120 per jaar! 

Wethouder Zeegers zegt hierover: “Met dit project laat Rotterdam zien hoe duurzaamheid en betaalbaarheid hand in hand kunnen gaan. Door samen met de woningcorporatie te investeren in zonnepanelen, betere isolatie en warmtenet, zorgen we voor toekomstbestendige woningen.” 

SPUK-gelden en subsidies

Het kabinet trok tweemaal 150 miljoen euro uit voor gemeenten om de huishoudens die het hardst getroffen worden op korte termijn te ondersteunen met energiebesparende maatregelen. Dankzij deze financiële steun vanuit het Rijk (SPUK-gelden) kan Rotterdam woningcorporaties ondersteunen bij het versneld verduurzamen van sociale huurwoningen. SPUK staat voor Specifieke Uitkering. Dit is geld dat gemeenten van de landelijke overheid krijgen om energiebesparing te stimuleren en energiearmoede tegen te gaan. Dit geld wordt in Rotterdam gebruikt voor projecten die ervoor zorgen dat bewoners minder energie verbruiken én minder hoeven te betalen. In dit geval heeft de gemeente een deel van deze subsidie gebruikt om deze huurwoningen in samenwerking met Woonbron duurzamer en energiezuiniger te maken.

Van subsidie naar lagere energiekosten 

De energietransitie wordt gesteund door de gemeente, maar ook door de landelijke en Europese overheid. De SPUK-gelden zijn hier een goed voorbeeld van. Met SPUK-gelden energiearmoede is geld beschikbaar gesteld aan woningcorporaties om sociale huurwoningen van woningcorporaties extra, opgeschaald of versneld te verduurzamen.  Met als doel dat het energieverbruik, en daarmee de kosten, van de huurder structureel daalt. Deze subsidie helpt bewoners direct: zij krijgen een warmere woning, lagere kosten en meer comfort. In Rotterdam zijn er daarnaast verschillende subsidies beschikbaar voor eigenaars en bewoners. Meer informatie over beschikbare subsidies en leningen in Rotterdam is hier te vinden.

Samenwerking binnen en buiten de gemeente 

Dit project is een succes dankzij samenwerking op alle niveaus en laat zien dat verduurzaming en besparing goed samengaan. Binnen de gemeente werkten collega’s van verschillende afdelingen – van zonne-energie en warmte tot flora en fauna – samen. Maar ook de samenwerking met woningcorporaties en energiebedrijven is onmisbaar. Wethouder Zeegers benadrukte tijdens het bezoek: “De energietransitie doen we samen. Dankzij de inzet van Woonbron en de gemeente is hier iets moois tot stand gekomen. Maar de echte hoofdrolspelers zijn de bewoners: zij profiteren van een lagere energierekening en meer comfort.”

De energietransitie is van ons allemaal!

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar: