Translate
HomeNieuwsVerstegen verduurzaamt met zonne-gevel in Spaanse Polder  

Verstegen verduurzaamt met zonne-gevel in Spaanse Polder  

Uitgelicht
Zonne-energie
Verstegen wekt zijn eigen energie op met de aan de gevel bevestigde zonnepanelen. Foto: Gemeente Rotterdam.
28 november 2024
| Laatste update: 3 december 2024

Woensdag 6 november werd bij Verstegen Spices & Sauces de eerste zonnegevel in de Spaanse Polder feestelijk geopend door Wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen). De opening trok een groot publiek, en terecht: de gevel is niet alleen een technologische innovatie, maar ook een prachtig ontwerp. “Je ziet dat mensen oprecht onder de indruk zijn van wat we gedaan hebben. Dat is gewoon supergaaf,” aldus Marianne van Keep, Chief Sustainability Officer bij Verstegen. De kruidenspecialist hoopt dat meer bedrijven de smaak van duurzaamheid te pakken krijgen. Het Servicepunt Zon sprak met Marianne om ook andere bedrijven te inspireren. 

Duurzaamheid als rode draad 

Verstegen heeft duurzaamheid diep in haar DNA verweven. Het familiebedrijf denkt – naar eigen zeggen – bij alles wat ze doen aan toekomstige generaties. Dit betekent niet alleen energiebesparing en -opwekking, zoals met de zonnegevel en 877 zonnepanelen op een ander pand, maar ook verbeteringen in productieketens. “We trainen de boeren van onze producten wereldwijd om hun inkomsten te verbeteren en helpen ze toekomstbestendig te worden.” vertelt Marianne. 

In hun streven naar een aardgasvrij bedrijf heeft Verstegen grote stappen gezet. Steeds meer productieprocessen zijn geëlektrificeerd. Daarnaast is er flink geïsoleerd. “Energetisch levert het twee keer winst op, we verbruiken minder én wekken zelf op” zegt Marianne trots. 

De weg naar een zonnegevel: een leerzaam proces 
Het pad naar de realisatie van de zonnegevel was lang en complex. Het pand van Verstegen is al goed geïsoleerd, maakt gebruik van windenergie van een van ‘s werelds grootste windmolens in de haven, heeft een warmtepomp en sinds kort ook een voedselbos. Er misten alleen nog zonnepanelen. Helaas ontdekten ze dat het dak van het kantoor niet geschikt was voor zonnepanelen. De oplossing? De gevel benutten. Het proces bracht wel wat uitdagingen met zich mee: “Er waren veel partijen betrokken: van architecten tot de gemeente en technische specialisten. Soms liep het niet zoals gehoopt, maar uiteindelijk hebben we samen een prachtig resultaat bereikt.” 

Technisch voordeel 
De zonnegevel, ontwikkeld door ZigZagSolar, past natuurlijk fantastisch is de meest verticale stad van Nederland en heeft ten opzichte van panelen op het dak ook een technisch voordeel. In de wintertijd, als de zon niet al te hoog staat, valt er meer zon op gevels dan op daken. Bovendien zorgen de schuine, witte onderzijden dat het zonlicht dat daarop valt ook reflecteert op de zonnepanelen. Daarmee is het kleine paneel niet alleen decoratief maar ook efficiënt. 

Een oproep aan ondernemers om samen te vergroenen 
Marianne hoopt dat de zonnegevel andere ondernemers inspireert. Haar advies? “Zoek de verbinding met anderen en begin gewoon, al is het klein. Minder energie verbruiken is net zo belangrijk als opwekken en levert ook direct besparingen op.” Ze moedigt bedrijven in de Spaanse Polder aan om te vergroenen en energieopwekking te overwegen, en noemt samenwerking cruciaal: “Met gezamenlijke inspanningen kun je veel bereiken.” Een startpunt daarvoor kan de bedrijvenraad van de Spaanse Polder zijn. Michel Driesen, de eigenaar van Verstegen, speelt een actieve rol in de bedrijvenraad. Deze raad werkt samen met de gemeente aan verduurzaming van het gebied, met aandacht voor energieopwekking en vergroening. 

Hoe gemeente Rotterdam duurzame innovaties stimuleert 
De gemeente werkt al aan vergroening en stimuleert verduurzaming in de Spaanse Polder, iets waar bedrijven zoals Verstegen graag op voortbouwen. “Snellere vergunningsprocedures en actief meedenken over duurzame oplossingen, zoals energieopslag, kunnen nog meer impact maken.”, aldus Marianne. 

De zonnegevel van Verstegen is meer dan een duurzame innovatie; het is een symbool van samenwerking, doorzettingsvermogen en een betere toekomst. Of zoals Marianne het treffend verwoordt: “Samen de schouders eronder, dan kun je veel bereiken!” 

Meer zonne-installaties in de Spaanse Polder 
In de Spaanse Polder wordt ook op andere plekken goed gebruik gemaakt van de zonne-energie. Bijvoorbeeld Sportcentrum West heeft een lichtgewicht installatie op het dak, SWE Eurodrive heeft een solar carport systeem en lasbedrijf Crowners is zoveel mogelijk zelfvoorzienend met hun zonnedak.  

Verstegen is ook nog niet klaar. Binnenkort gaat het bedrijf verder in gesprek met de zonadviseurs over de mogelijkheden van energie-opslag. Wilt u advies over de mogelijkheden van zonne-energie voor uw bedrijf? Maak een afspraak via ServicepuntZonSo@rotterdam.nl of kijk op www.ondernemen010.nl/servicepunt-zon/ voor meer informatie.  

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud