Translate
HomeNieuwsRotterdam is voorbeeldgemeente voor groenblauwe schoolpleinen

Rotterdam is voorbeeldgemeente voor groenblauwe schoolpleinen

Rotterdam
Groen en Water
opening van een vergroend schoolplein
23 januari 2023
| Laatste update: 9 februari 2023

Rotterdam is door Jantje Beton en IVN geselecteerd als één van de 5 ambassadeursgemeenten voor groenblauwe schoolpleinen. De reden hiervoor is dat de gemeente Rotterdam al jarenlang bezig is met groenblauwe schoolpleinen, er inmiddels veel ervaring mee heeft en ook de ambitie heeft om er de komende jaren verder mee aan de slag te gaan.

Jantje Beton en IVN hebben een aanpak met 5 ambassadeursgemeenten opgezet om ervoor te zorgen dat er landelijk meer aandacht komt voor groenblauwe schoolpleinen. Met de vijf ambassadeursgemeenten wordt ertoe gewerkt naar een aanpak om scholen structureel te ondersteunen bij de inrichting en inzet van het schoolplein voor spelen, bewegen en leren. Als ambassadeursgemeente ontvangen we € 50.000 om een plein groenblauw in te richten in het maken van een schoolplein. Een groenblauw schoolplein biedt een groene, avontuurlijke plek die uitnodigt tot meer bewegen, spel en buitenlessen. Bovendien is er aandacht voor opvang en afvoer van regenwater. Groenblauwe schoolpleinen zorgen ervoor dat schoolkinderen op een andere manier spelen op het plein en meer bewegen. Dit kan de concentratie bevorderen en rust geven.

‘Op steeds meer plekken in Rotterdam worden voorheen stenige schoolpleinen nu groenblauwe schoolpleinen. Daarmee maken we veel betere en leukere buitenspeelplekken voor de school- en buurtkinderen. En bovendien zorgen we dat de omgeving van de groenblauwe pleinen beter bestand is tegen zowel droge perioden als ook heftige regenbuien.’ Aldus Wethouder Karremans.  


Rotterdam gaat voor groen

De aanleg van de groen blauwe schoolpleinen wordt mede mogelijk gemaakt door  ‘Rotterdam gaat voor groen’ en ‘Rotterdams WeerWoord’. Vanuit het actieprogramma Rotterdam gaat voor groen heeft de gemeente – samen met o.a. bewoners en bedrijven in de afgelopen vier jaar – 21,5 hectare groen toegevoegd aan de stad en heeft de opdracht van het college om ook de komende vier jaar weer 20 hectare extra groen te realiseren. Het Rotterdams WeerWoord heeft als doel de stad klimaatbestendig te maken.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud