Translate
HomeNieuwsRuim 9 miljoen voor verduurzamen Rotterdamse huurwoningen

Ruim 9 miljoen voor verduurzamen Rotterdamse huurwoningen

Rotterdam
Energiebesparing
_DSC0634 - kopie
22 december 2022
| Laatste update: 2 november 2023

Een nieuwe impuls voor de verduurzaming van 5000 huurwoningen. Zeven Rotterdamse woningcorporaties gaan in 2023-2024 verschillende energiebesparende maatregelen treffen in hun woningen en zorgen op deze manier voor een verlaging van de energierekening van hun huurders. Het gaat onder andere om het vervangen en waterzijdig inregelen van CV-ketels, het plaatsen van hybride warmtepompen en zonnepanelen en het inzetten van energiecoaches.

Zeven Rotterdamse woningcorporaties en wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen) tekenden vandaag een convenant voor extra inzet op verduurzaming van huurwoningen. ‘Deze maatregelen komen enerzijds ten goede van onze Rotterdamse huurders, want nu de energieprijzen zo enorm gestegen zijn, is de urgentie hoog om hierop in te zetten. Anderzijds zorgen ze voor verbetering van de kwaliteit van de woningen’ aldus wethouder Zeegers. Wethouder Enes Yigit: “Mensen met een sociale huurwoning kunnen geen zonnepanelen of warmtepomp aanbrengen in hun woning. Vanwege hun vaak lagere inkomen worden zij ook nog eens extra hard geraakt door de huidige inflatie en energieprijzen. Deze maatregelen gaan zij daarom echt merken in hun portemonnee”.

Warmtepompen, zonnepanelen en energiecoaching
De woningcorporaties starten in 2023 met de verschillende maatregelen en zijn daar eind 2024 mee klaar. Het gaat onder meer om het versneld vervangen van oude ketels, het plaatsen van hybride warmtepompen en het waterzijdig inregelen van CV-ketels. Dit is het instellen van radiatoren waardoor er precies genoeg warm water door de radiatoren gaat om de woning goed te verwarmen. Het bespaart energiekosten. Ook krijgen veel huurders zonnepanelen. Zowel in eengezinswoningen, waarbij de energierekening direct omlaag zal gaan, als in wooncomplexen. Daar zorgen de zonnepanelen ervoor dat de servicekosten van huurders dalen. Een aantal corporaties biedt daarnaast huurders die dit het hardst nodig hebben energiecoaching aan.

Zeven corporaties doen mee
De gemeente sluit het convenant met Havensteder, Woonstad, Woonbron, MaasWonen, Ressort Wonen, SOR en Vestia (Hef Wonen Rotterdam). Mohamed el Achkar (bestuurslid Woonstad Rotterdam): ‘We zijn druk bezig met het verduurzamen van onze woningen, zodat onze huurders comfortabel en energiezuinig wonen. Met dit extra geld kunnen we op ten minste 450 woningen zonnepanelen leggen. Dat geeft mensen direct veel voordeel op de energierekening.’ Hedy van den Berk (bestuursvoorzitter Havensteder): ‘Wij zien steeds meer huurders in een kwetsbare situatie door de gestegen energieprijzen. Wij zijn heel bij dat de gemeente deze extra bijdrage kan doen, want hiermee kunnen we op korte termijn mensen écht helpen.’

Specifieke Rijksuitkering Energiearmoede
Het convenant is onderdeel van de inzet van de Specifieke Rijksuitkering Energiearmoede. Hiervoor is 18,6 miljoen euro Rijksgeld beschikbaar gesteld. De gemeente betaalt hier meerdere projecten uit om Rotterdammers met een laag inkomen en een slecht geïsoleerde woning te ondersteunen bij het nemen van energiebesparende maatregelen.

ondertekening convenant woningcorporaties

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud