Translate

Circulair

Slim omgaan met afval

HomeWat kan ik doenCirculairSlim omgaan met afval

Afval bestaat eigenlijk maar voor een klein deel uit echt afval. Van het meeste afval, zoals glas, papier, plastic en gft, kunnen weer nieuwe producten gemaakt worden. Dit noemen we recyclen of hergebruiken. Veel afval is dus heel waardevol. En afval scheiden is goed voor het milieu, omdat er dan minder restafval verbrand te worden. Afval verminderen, scheiden, hergebruiken en recyclen zijn allemaal voorbeelden van circulariteit en de circulaire economie.   

U kunt ook andere mensen blij maken met uw oude spullen (zoals oude kleding en meubels) door ze naar een van de vier Het goed kringloopwinkels in de stad te brengen. Is iets kapot en wilt u het graag maken? Ga dan naar een Repair Café bij u in de buurt en repareer het zelf of laat het repareren. Is het echt kapot? Breng het dan naar de milieustraat

Er zijn veel mogelijkheden om afval nog verder te verminderen, zoals zelf composteren, slim boodschappen doen en minder kleding kopen.    

Afval scheiden kan soms lastig zijn, want wat moet in welke bak?

 
Papier

Van oud papier en karton wordt nieuw papier en karton gemaakt. Er zijn zelfs soorten karton die helemaal gemaakt zijn van oud papier! Papier gooit u in de papiercontainer.

  • Wel in de papiercontainer: kranten, boeken, cadeaupapier, enveloppen, golfkarton en kartonnen dozen, kartonnen verpakkingen van droge etenswaren (zoals rijst), papieren zakken, reclamefolders, telefoongidsen en tijdschriften.
  • Niet in de papiercontainer: papier met aan de binnenkant plastic onderdelen of waar metaal aan zit mag niet in de papiercontainer. Denk hierbij aan frisdrank- en melkpakken. Papieren met persoonlijke gegevens kunt u het beste verscheuren en bij het restafval doen. Dit is beter voor uw privacy.

Kijk voor meer informatie op www.rotterdam.nl/papier.

 
Glas

Glas kan heel vaak gerecycled worden: gooi het daarom in de glasbak! Van oud glas wordt nieuw glas gemaakt, bijvoorbeeld voor flessen en potten. Wist u dat het glas dat u in de glasbak gooit niet schoon hoeft te zijn? En de doppen mag u ook gewoon laten zitten. Wel zo makkelijk.

  • Wel in de glasbak: flessen, potjes, crèmepotjes van doorzichtig glas, deodorantrollers van glas, parfumflesjes en medicijnflesjes.
  • Niet in de glasbak: aardewerk, serviesgoed, glazen pannendeksels, gloeilampen, tl-buizen en spaarlampen mogen niet in de glasbak. Deze levert u in bij het milieupark.

Kijk voor meer informatie op www.rotterdam.nl/glas.

 
Kleding en textiel

Een shirt dat helemaal afgedragen is, of een spijkerbroek met een grote scheur: deze kleren kunt u natuurlijk niet meer aan iemand anders geven. Maar u kunt deze kleding nog wel scheiden. Op verschillende plekken in de stad staan textielcontainers. Het ingezamelde textiel krijgt een tweede leven als poetsdoek, deken, isolatiemateriaal of ondertapijt voor vloerbedekking.

  • Wel in de textielcontainer: kleding, schoenen (maak de linker- en rechterschoen aan elkaar vast), huishoudelijk textiel, zachte knuffels, kledingaccessoires (zoals petten), dekbedden en kussens.
  • Niet in de textielcontainer: natte kleding, tapijt en vloerbedekking en hard speelgoed.

Kijk voor meer informatie op www.rotterdam.nl/textiel

 
PMD

PMD staat voor plastic-, metalen- en drankverpakkingen. Gebruikte plastic verpakkingen, blikjes en drankpakken gooit u in Rotterdam in de gewone vuilniszak.

Afvalenergiebedrijf AVR haalt PMD-afval uit het Rotterdamse restafval.

Kijk voor meer informatie op www.rotterdam.nl/pmd.

 
Gft

Gft staat voor groente-, fruit-, en tuinafval. Dit afval wordt in steeds meer wijken in Rotterdam apart opgehaald. Daarna wordt er compost van gemaakt. Compost wordt gebruikt in de land- en tuinbouw, maar ook in sier- en moestuinen én bij het maken van tuinaarde en potgrond. Van de stoffen die ontstaan bij het maken van compost, wordt groene stroom gemaakt.

  • Wel in de gft-container: schillen en etensresten van bijvoorbeeld aardappelen, groente en fruit, maaltijdresten zoals vlees, vis, kip, eierschalen, graten en botjes, doppen van pinda’s en noten, kaaskorsten, brood, koffiedik, en koffiefilters (geen koffiepads) mogen allemaal in de gft-container.
  • Niet in de gft-container: dikke takken, boomstammen en –stronken horen niet in de gft-container. Dit is grof tuinafval en levert u in bij het milieupark. Ook grote hoeveelheden mest (paardenmest bijvoorbeeld) en frituurvet mogen niet in de gft-container. Dit levert u in bij het milieupark en vervolgens wordt er biogas of biodiesel van gemaakt.

Kijk voor meer informatie op www.rotterdam.nl/gft.

 
Oude spullen

Met oude spullen – meubels, fietsen, witgoed (wasmachines en koelkasten bijvoorbeeld) – die nog goed zijn kunt u naar de kringloopwinkel. Bijvoorbeeld die van Het goed. Spullen die kapot zijn levert u in bij het milieupark.

Extra tips voor het scheiden van afval

  • Hang een paar stevige tassen naast uw prullenbak op. Eentje voor papier, een voor plastic en een voor glas bijvoorbeeld. Zo brengt u het afval makkelijk naar de juiste container.
  • Zoek op  waar de containers in uw wijk staan. Zoek bijvoorbeeld een container op de weg naar de supermarkt. Zo kunt u elke keer dat u boodschappen gaat doen wat afval meenemen om weg te gooien.
  • Meer over afval scheiden leest u op de website van de gemeente Rotterdam.

Rotterdam haalt in veel wijken het gft-afval op. Kijk voor meer informatie – ook over wat u wel en niet in de gft-bak mag gooien – op www.rotterdam.nl/gft.

Composteert u zelf? Let dan goed op, want niet alle etensresten zijn geschikt voor de composthoop. Denk dan aan gekookte etensresten, aardappelschillen bespoten met antispruit, sinaasappelschillen, vlees en vis.

Zelf composteren kan bijvoorbeeld met Bokashi emmers, een wormenbak of een composthoop.

Kijk voor meer informatie en praktische tips op Milieu Centraal.

Wist u dat u er veel duurzame manieren zijn om uw huis te poetsen? Zonder kunstmatige schoonmaakmiddelen. En vaak kan dat gewoon met huis-tuin-en-keuken middelen.  

Bij het maken van schoonmaakmiddelen komen stoffen vrij die schadelijk zijn voor het milieu. Maar ook in het sopje met die schoonmaakmiddelen zitten schadelijke stoffen.  Er bestaan veel duurzame keuzes die even goed of zelfs beter schoonmaken! Bijvoorbeeld: 

  • Citroen
    Het zuur uit de citroen werkt heel goed als natuurlijk ontsmettingsmiddel.  
  • Soda 
    Soda is een krachtig middel om te ontvetten, reinigen en ontsmetten.  
  • Groene zeep 
    Groene zeep is heel geschikt om te ontvetten en ontsmetten van bijvoorbeeld de keuken of het toilet.  
  • Schoonmaakazijn
    Schoonmaakazijn kunt u voor allerlei schoonmaakklusjes gebruiken, het is namelijk een prima allesreiniger. Doe een scheutje in een sopje en gebruik het van ramen wassen tot de wc poetsen. 
 
Ecologisch schoonmaakmiddel uit de supermarkt 

In de supermarkt vindt u steeds vaker ecologische schoonmaakmiddelen. Dit zijn schoonmaakmiddelen zonder chemicaliën. Daardoor zijn ze een stuk minder schadelijk. Let wel op het milieukenmerk op de verpakking! 

In Nederland gooien we ongeveer een derde van ons voedsel weg. Terwijl het eten vaak nog goed en eetbaar is. Dat is niet alleen heel zonde, maar ook niet duurzaam. Dat kan anders! Wat kunt u zelf doen?

 
De vriezer als beste vriend

U kunt meer invriezen dan u denkt. Van ongebakken vlees tot sauzen en soep. Plak een etiket met naam en datum op de producten zodat u weet wat het is.

 

Oud is niet altijd slecht

Oud brood, overrijp fruit, u kunt het allebei weer gebruiken voor nieuwe dingen. Van oud brood maakt u zo croutons of een pudding. Van overrijp fruit een heerlijke smoothie.

 
Houdbaarheidsdatum aanhouden? Niet altijd!

Er is een verschil tussen ‘tenminste houdbaar tot’ (THT) en ‘te gebruiken tot’ (TGT). Te gebruiken tot betekent dat u het product na die datum echt niet meer kunt eten of drinken. Bij THT is het product nog prima te eten. Het enige dat kan gebeuren is dat de kleur, smaak of voedingswaarde een beetje verandert.

 

Lokale projecten

In Rotterdam zijn veel duurzame projecten te vinden. Wist u bijvoorbeeld al dat u oud brood in broodbakken verspreid over de stad kunt gooien? BroodNodig haalt ze op en maakt er duurzame energie van, waar vervolgens weer nieuwe broodjes van worden gebakken.

Als gemeente kopen we allerlei producten en diensten in. We proberen dat zo maatschappelijk verantwoord mogelijk te doen. Zelf kunt u bij uw inkopen óók rekening houden met het milieu. 

Wilt u ook duurzaam inkopen, en bij uw dagelijkse boodschappen rekening houden met het milieu? Volg dan deze tips: 

 
Koop producten zoveel mogelijk lokaal 

Wat u van dichtbij haalt is niet alleen lekker, het is vaak ook duurzamer! Producten uit de buurt hebben geen lange weg moeten afleggen per vrachtwagen of vliegtuig, en dat scheelt in de uitstoot van broeikasgassen. Lokaal geproduceerd eten vindt u in diverse restaurants of koopt u in een boerderijwinkel.  

Ga ook voor seizoensgroenten en seizoensfruit. Via de website van Milieu Centraal ziet u per maand welke producten er in eigen land groeien en daardoor minder impact hebben op het milieu. 

 
Kies voedsel dat zo min mogelijk verpakt is  

Verpakkingsmateriaal is nodig om producten houdbaar te houden en te vervoeren. Maar te veel verpakking is niet nodig en slecht voor het milieu. Kies daarom voor producten met zo min mogelijk verpakkingsmateriaal.  

 
Let op de keurmerken 

Wilt u bij het boodschappen doen rekening houden met mens, dier en milieu? Let dan op de keurmerken op de verpakkingen. Aan keurmerken ziet u bijvoorbeeld of een product biologisch of Fairtrade is. Kijk voor alle mogelijke keurmerken en hun betekenis op de website van het Voedingscentrum. 

We shoppen er met zijn allen op los, maar gooien ook veel kleding weg. Ook dat kan een stuk duurzamer. Hoe kunt u een steentje bijdragen? 

In Rotterdam zijn er veel kringloopwinkels met rekken vol tweedehands kleding. Of neem een kijkje bij een van de vele hippe vintage kledingwinkels. Hier scoor u niet alleen een uniek kledingstuk voor een lage prijs, maar u zorgt er ook voor dat oude items een tweede leven krijgen.  

Kleding die er nog goed uitziet, kunt u afgeven bij een winkel met tweedehands kleding. Of breng het bij de lokale kringloop of textielcontainer. Zo wordt iemand anders er weer blij van. 

 
Maak bewustere keuzes 

Heb ik het nodig? Ben ik er écht blij mee? Voorkom impulsaankopen en ga voor kleding van een hogere kwaliteit. Dat gaat langer mee en is daarom ook duurzamer. 

Elektrische apparaten, spaarlampen en tl-buizen die kapot zijn of die u niet meer gebruikt, kunt u gratis inleveren op verschillende plekken. Lees hier meer.

Meer over Circulair

Ga direct naar:
Ga naar de inhoud