Translate

Energiebesparing

Apparatuur

HomeWat kan ik doenEnergiebesparingApparatuur

We hebben steeds meer apparaten in huis, waardoor ons stroomverbruik steeds meer toeneemt. Gelukkig zijn er genoeg oplossingen om het stroomverbruik van energieslurpers te verminderen. Zo kan er veel verschil tussen het stroomgebruik van uw verschillende apparaten zitten. Oudere apparaten verbruiken vaak meer stroom bijvoorbeeld. Dit inzichtelijk maken is de eerste stap!

Weet u hoeveel stroom huishoudelijke apparaten verbruiken? Het is handig om te weten hoeveel een apparaat verbruikt, en of dit veel of juist weinig is. Dit is de eerste stap om uw verbruik omlaag te brengen. Het meten van een apparaat is een van de manieren. Daarnaast geeft het energielabel veel inzicht. Op een apparaat staat vermeld wat het gemiddelde jaarverbruik is.

Daarnaast zijn er apparaten die altijd aan de stroom zitten en daardoor dus ook geld kosten in het verbruik. Een koelkast zal altijd aan moeten blijven om te kunnen koelen, maar een televisie hoeft niet altijd op stand-by te staan. Juist tijdens de stand-by verbruikt een televisie nog stroom. Door te onderzoeken welke apparaten dit zijn kunt u per maand al aardig wat euro’s besparen.

Loop eens een rondje door uw huis en ga op jacht naar grote energieslurpers. Hieronder de belangrijkste op een rij:

 • Elektrische boiler; een zonneboiler is een zuiniger alternatief voor een elektrische boiler
 • Tuinvijverpomp
 • Elektrische kachel; kachels met thermostaat hebben een lager vermogen of gaan uit als de ruimte de juiste temperatuur heeft, terwijl een elektrische kachel op een hoog vermogen draait
 • Waterbed
 • Pomp vloerverwarming; met een pompschakelaar draait de pomp alleen als het nodig
 • Thuistap (beertender)
 • Tweede koelkast/vriezer
 • Airconditioner; een ventilator is zuiniger en laat de gevoelstemperatuur nog steeds dalen met 2 tot 3 graden
 • Groot televisiescherm
 • Computer en/of beeldscherm

 

Om te weten of u thuis energieslurpers heeft, kunt u gebruikmaken van een energieverbruiksmeter- of manager. Soms is het goedkoper om een apparaat te vervangen, zelfs als deze niet kapot is. Lever uw oude apparaat dan wel in bij het gemeentelijk afvalstation, zodat de materialen hergebruikt worden. Of stel uzelf eens de vraag: Heb ik dit apparaat eigenlijk wel nodig?

Bij de aankoop van een nieuw, zuiniger model is het slim om het aanbod eerst goed te vergelijken. Let bijvoorbeeld op de labels. Een apparaat met een laag energieverbruik is te herkennen aan energielabel A+++. Bij koelkasten, vriezers, vaatwassers en wasmachines zijn modellen met een A+-label het minst zuinige op de markt. Probeer een apparaat te kopen dat past bij uw levensstijl; zoals een kleinere koelkast of televisie.

 

Veel apparaten in huis staan de hele dag aan of staan in stand-by. Dit is vaak helemaal niet nodig en verbruikt stiekem best veel stroom. Dit heet sluipverbruik. Naast de grote energieslurpers zijn er ook een aantal kleinere, maar veelvoorkomende apparaten die een groot sluipverbruik hebben.

De bedragen hieronder zijn gebaseerd op de gemiddelde tarieven in september 2022:

 • Internetmodem (gemiddeld sluipverbruik = 80 kWh = ca. € 64,- p/j)       
 • Kokendwaterkraan (gemiddeld sluipverbruik = 80 kWh = ca. € 64 p/j);
 • Satellietontvanger) (gemiddeld sluipverbruik = 60 kWh = ca. € 48,- p/j)
 • Antenneversterker) (gemiddeld sluipverbruik = 45 kWh = ca. € 36,- p/j)
 • Espressomachine (gemiddeld sluipverbruik = 40 kWh = ca. € 32,- p/j)
 • TV-decoder (mediabox) = 40 kWh = ca. € 32,- p/j)
 • Audio set (gemiddeld sluipverbruik = 40 kWh = ca. € 32 p/j);
 • Televisie (stand-by) (gemiddeld sluipverbruik = 28 kWh = ca. € 22,40,- p/j)
 • Printer (gemiddeld sluipverbruik = 28 kWh = ca. € 22,4,- p/j)
 • Pc-luidsprekers (gemiddeld sluipverbruik = 14 kWh = ca. € 11,20,- p/j)
 • Spelcomputer (gemiddeld sluipverbruik = 12 kWh = ca. € 9,60,- p/j);
 • Dvd/Blu-ray speler (gemiddeld sluipverbruik = 10 kWh = ca. € 8 p/j);
 • Telefoonlader (gemiddeld sluipverbruik = 1 kWh = ca. € 0,80 p/j).


Een koelkast zet u natuurlijk niet uit als u van huis weggaat of gaat slapen. Maar er zijn gelukkig wel veel andere apparaten die u uit kunt zetten. Denk dan aan de printer of het koffiezetapparaat die u na gebruik vergeet uit te zetten. Andere apparaten zijn vaak niet gemakkelijk uit te zetten. Voor de wat grotere apparaten in uw woning wilt u uiteraard niet iedere dag alle stekkers één voor één eruit trekken. Gelukkig zijn er een aantal handige oplossingen waarmee u zonder al te veel moeite alsnog veel stroom kunt besparen!

Aan/uit oplossingen

 • Stekkerdoos met schakelaars: met deze stekkerdoos kunt u elke stekker apart inschakelen.
 • Stopcontact schakelaar: deze stekker stopt u in het stopcontact, waarna het stopcontact aan en uit te zetten is.
 • Aan/uit stekkers + afstandsbediening: een energiesluiper op een moeilijk bereikbare plek? Steek de stekker in deze aan/uit-stekkers en zet het apparaat aan of uit met een afstandsbediening. Zo worden ook de energiesluipers op moeilijke plekken aangepakt.
 • Slimme stekkerdoos: steek de stekkers van uw energiesluipers in deze stekkerdoos en u kunt de apparaten aan- en uitzetten via uw mobiel of tablet.

 

Tijdschakelaars

 • Analoge schakelklok: met een analoge schakelklok stelt u simpel zelf de aan- én uit tijd in van uw apparaten en verlichting. Hierbij heeft u de keuze uit een schakelaar met een dagprogramma of een weekprogramma. Let op! Analoge tijdschakelaars tikken. Mocht u gevoelig zijn voor geluid is een digitale tijdschakelaar misschien een beter idee.
 • Digitaal: met een digitale tijdschakelaar bepaalt u zelf wanneer verlichting of andere apparaten aan- of uitgaan. U stelt het makkelijk in via het scherm op de tijdschakelaar.

 

Laat u voor uw aankoop informeren wat voor u de beste oplossing is bij de bouwmarkt, of via gebruikservaringen online.

Sommige grote huishoudelijke apparaten verbruiken – zelfs het meest energiezuinige model – nu eenmaal veel stroom. Toch is het ook tijdens het gebruik van de apparaten mogelijk om energie te besparen. Draai bijvoorbeeld pas een was als de wastrommel vol zit en doe de televisie uit als er niemand naar kijkt. Lees daarom voor gebruik van het apparaat de gebruiksaanwijzing goed door. Hierin staan vaak goede tips voor slim gebruik van het apparaat.

Naast pas wassen als de trommel vol zit, zijn er nog meer manieren om het stroomverbruik van de wasmachine te verminderen. Nieuwere wasmachines hebben vaak een eco-stand als u wast op 40 of 60 graden. Met de eco-stand wast u wat langer op iets lagere temperatuur, waardoor de was met minder energieverbruik toch schoon wordt. Daarnaast is het slim om te wassen op 30 graden of lager als de was niet heel vies is. En om te centrifugeren met een hoog toerental, van bijvoorbeeld 1600 toeren per minuut. De was komt dan al vrij droog uit de wasmachine en hoeft minder lang te drogen in de wasdroger of aan de lijn.

 

Energiezuinig uw was drogen

Probeer de wasdroger vaker te combineren met de waslijn. Zowel binnen als buiten is het droogrek veel zuiniger dan een wasdroger. Mocht u uw was binnen drogen, dan is het wel belangrijk om goed te blijven ventileren. Ook voor de wasdroger is het belangrijk om de droger zo vol mogelijk te doen bij elke beurt. Een droger met een automatisch programma meet hoeveel vocht er nog in het wasgoed zit en stopt wanneer het wasgoed droog is. Dit scheelt weer energie voor een al droge was. Maakt u wel eens het pluizenfilter in uw wasdroger schoon? Door de filter regelmatig schoon te maken, werkt de droger het beste. Heeft u een warmtepomp? Maak dan de condensor schoon als dat nodig is. Lees hier meer tips voor energiezuinig drogen. 

 

Kies voor laptop met een LCD-scherm en led-achtergrondverlichting. Gebruik niet een grotere monitor dan noodzakelijk en probeer de helderheid zo laag mogelijk in te stellen. Een laptop bespaart tot 40 procent energie als de helderheid op de laagste stand staat. Door gebruik te maken van de slaapstand, bespaart de laptop ook energie; een screensaver juist niet. Wifi en bluetooth verbruiken veel energie als ze aanstaan, schakel deze daarom uit als u ze niet gebruikt. Lees hier meer tips over het gebruik van deze apparaten. 

Probeer om energieverbruik van een koelkast te verminderen door restjes eerst af te laten koelen, voordat u ze in de koelkast of vriezer zet. Anders wordt de interne temperatuur hoger en moet de koelkast of vriezer harder werken om weer koel te worden. En daarmee verbruikt het apparaat meer stroom. Daarnaast is het goed om de koelkast uit te zetten als deze leeg is, bijvoorbeeld voordat u op vakantie gaat. Maak dan wel even de koelkast schoon en zet de deur op een kier; anders komt u weer thuis met een stinkende koelkast. Hebt u een tweede koelkast in huis? Hoe vaak gebruikt u deze nu echt? Waarschijnlijk kan hij best de deur uit. Of zet hem alleen aan met feestjes of andere momenten, waarbij u extra koelruimte nodig heeft. Een koelkast zonder vriesvakje is zuiniger dan mét. Kunt u misschien ook zonder vriesvakje, of heeft u al een aparte vriezer?

 

Lees hier meer tips over het zuinig gebruiken van een koelkast en vriezer. 

Meer over Energiebesparing

Ga direct naar:
Skip to content