Translate

Bouwjaar

I. Beschermd stadsgezicht

HomeWat kan ik doenBouwjaarI. Beschermd stadsgezicht

Een gebied of wijk in de stad met een bijzondere uitstraling en een cultuurhistorische waarde kan zijn aangewezen als beschermd stadsgezicht. Rotterdam telt op dit moment acht van deze beschermde stadsgezichten:

  • historisch Delfshaven
  • Kralingen midden
  • Scheepvaartkwartier
  • Noordereiland
  • Vreewijk
  • Heemraadsingel-Mathenesselaan
  • Blijdorp-Bergpolder
  • de zeven singels van het Waterproject

 

Woont u in een gebied dat is aangeduid als beschermd stadsgezicht? Dan geldt dat de gevel van uw huis, wanneer deze zichtbaar is vanaf de openbare weg, beschermd is.

Het betekent niet dat er geen mogelijkheden zijn voor duurzame maatregelen. De status is niet bedoeld om uw huis te ‘bevriezen’ in de bestaande toestand. Wel is het belangrijk is dat de uitstraling van het geheel (‘het stadsgezicht’) intact blijft. Denk hierbij aan eenduidigheid in het materiaal of de kleur van kozijnen.

Voor verbouwingen aan de achterzijde van een woning in een beschermd stadsgezicht gelden in principe geen beperkingen. Wilt u de exacte regels inzien wat betreft vergunningsvrij bouwen, kijkt u dan in het ‘Monumenten en beschermde gezichten. Vergunningvrije werkzaamheden’ van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

 

Is mijn woning of gebouw beschermd stadsgezicht? 

Weet u niet zeker of u in een beschermd stadsgezicht woont? Doe dan op de website van de gemeente Rotterdam een zelftoets. Vervolgens bepaalt u door middel van de Vergunningcheck op het omgevingsloket online of u een omgevingsvergunning nodig heeft. 

Een maatregel die u zowel warmere voeten als minder verspilling oplevert, is het isoleren van de vloer op de begane grond. Daarvoor zijn, afhankelijk van het materiaal waar de vloer uit bestaat, diverse mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan isolatiekussens tegen de onderkant van de vloer, of schelpen of korrels op de bodem van de kruipruimte.

Maakt u weinig gebruik van zolder of vliering? Dan kunt u ervoor kiezen om de zoldervloer te isoleren. Hierdoor gaat er minder warmte verloren via het dak én hoeft u minder volume te verwarmen, de zolder blijft dan immers koud.

Vanwege de beschermde status van beschermde stadsgezichten is het meestal niet mogelijk de gevels aan de buitenzijde te isoleren. Wilt u uw gevel toch isoleren? Kies dan voor isolatie aan de binnenzijde. Daarnaast kunt u ook uw dak isoleren.

Wanneer u in een beschermd stadsgezicht woont, kunt u uw verouderde ramen in de meeste gevallen gewoon vervangen voor beter isolerend glas. Wel moet u daarbij voldoen aan de per beschermd stadsgezicht opgestelde eisen wat betreft het materiaal, de details en de kleur. Glas-in-lood ramen kunt u eventueel terugplaatsen in meer isolerende kozijnen.

Verouderde verwarmingstoestellen als een moederhaard of gaskachel verbruiken veel energie. Een elektrische of hybride warmtepomp kan een goede vervanger zijn. Een elektrische warmtepomp zorgt voor de verwarming van het huis en voor warm water. Een hybride warmtepomp wordt ondersteund door een HR-ketel, die bijspringt op koude dagen of als er een tekort is aan warm water.

Zelf energie opwekken behoort ook tot de mogelijkheden. Dit kan door bijvoorbeeld zonnepanelen of zonnecollectoren op uw dak te plaatsen. Hierbij is het wel belangrijk dat de uitstraling van het stadsgezicht niet aangetast wordt. Zonnepanelen mag u daarom alleen plaatsen op de zij- of achterzijde van uw huis; buiten het zicht vanuit de openbare weg.

Ook met een aantal kleine veranderingen in uw huis of uw eigen gedrag kunt u al snel veel energie besparen.

Verlichting
Door uw verouderde lampen te vervangen door led-verlichting kunt u al snel veel energie besparen.

Water besparen
Met een waterbesparende kraan of douchekop verbruikt u een stuk minder water, zonder daarbij comfort in te leveren. In de tuin is bij veel monumentale woningen nog een regenton te vinden. Gemiddeld wordt jaarlijks zo’n 2200 liter drinkwater gebruikt om de tuin en planten te onderhouden. Een regenton is niet alleen waterbesparend, maar zorgt ook voor minder belasting op de ondergrond en de riolering.

Zone-regeling
In grotere woningen kunnen er kamers zijn die niet of nauwelijks gebruikt worden. Door de ruimtes die wel gebruikt worden gericht te verwarmen , kunt u flink besparen op uw stookkosten. Deze manier van gericht verwarmen wordt zone-regeling genoemd. De slimme thermostaat die u hiervoor nodig heeft, kunt u aansturen via uw telefoon of tablet.

Tocht en ventilatie
Door naden en kieren af te dichten, bijvoorbeeld met tochtstrips, vermindert u tocht in de woning. Ook kunt u in onbruik geraakte schoorstenen afsluiten.

Isoleren
Isoleren kan ook op een makkelijker manier, zonder grote ingrepen aan uw woning. Isoleer bijvoorbeeld de leidingen van de cv en de warmwater leidingen. Hiermee voorkomt u onnodig warmteverlies.

Woont u in een appartementengebouw in een beschermd stadsgezicht, bijvoorbeeld in de wijken Blijdorp en Bergpolder? Dan moet u voor ingrepen in of aan het pand toestemming hebben van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Ook kunt u besluiten met de gehele VvE gezamenlijk over te gaan tot duurzame maatregelen. Denk hierbij aan het plaatsen van nieuwe ramen voor het hele pand, het aanleggen van een groen dak of het plaatsen van zonnepanelen. Meer informatie vindt u op www.vve010.nl

Meer over Bouwjaar

Ga direct naar:
Ga naar de inhoud