Er zijn ‘statische’ en ‘dynamische’ blauwe daken. Allebei hebben ze een bak waarin het water wordt opgeslagen. Dit noemen we de waterberging.
- Statische blauwe daken houden het water alleen maar vast. De hoeveelheid water kan niet beïnvloed worden. Het water kan alleen weg door verdamping of afvoer naar het riool.
- Dynamische blauwe daken kunnen de hoeveelheid water beïnvloeden om genoeg ruimte te hebben tijdens een zware regenbui. Vaak wordt een verbinding gemaakt met weerstations/regenradars die zware buien voorspellen. Het waterniveau in de waterberging wordt dan verlaagd (met een pomp- of sluissysteem). Dynamische blauwe daken zijn een betere oplossing voor wateroverlast door extreme neerslag.
Onder de waterberging ligt altijd een waterdichte (en wortelwerende) laag. Deze laag voorkomt lekkage naar het gebouw eronder. Boven de waterberging worden vaak beplanting aangebracht, in de vorm van een groen dak. De planten gebruiken een deel van het water.
Blauwe daken hebben verschillende positieve functies en bieden veel voordelen. Een blauw dak:
- vangt regenwater op en zorgt ervoor dat er minder water naar het riool stroomt. Zo voorkomt een blauw dak wateroverlast in de stad;
- is belangrijk om Rotterdam klimaatbestendig te maken;
- slaat regenwater tijdelijk op en geeft dit vervolgens langzaam vrij: aan de lucht door verdamping, voor (her)gebruik aan de mens of aan het riool (op het moment dat het riool het water weer aankan).
Lees meer over de voordelen van blauwe daken in de factsheet ‘Facts & values groenblauwe daken’.
Een blauw dak kost ongeveer €100,- tot €150,- euro per m2. Dit is afhankelijk van de grootte (hoe groter, hoe goedkoper) en de bereikbaarheid van het dak (hoe makkelijker bereikbaar, hoe goedkoper).
U kunt subsidie krijgen als u een blauw dak aanlegt.
Blauwe daken zijn goed te combineren met groen (de functies sluiten goed op elkaar aan), zonnepanelen en/of gebruiksfuncties (rode daken).
Vaak levert een combinatie van dakfuncties het meest op. Een groen-blauw-geel dak (bijvoorbeeld een groen dak met waterberging eronder en zonnepanelen erboven) biedt veel voordelen. Dat zien we ook terug in de kosten. Zonnepanelen leveren geld op, dat gebruikt kan worden voor de minder renderende investering in groenblauwe functies.
Een combinatie tussen groene en blauwe functies, oftewel een groenblauw dak, komt veel voor. Dit noemen we ook wel een polderdak.
Kijk voor meer informatie over het combineren van dakfuncties op de kennisbank van Dakenplan.nl
Voor blauwe daken is soms een omgevingsvergunning nodig. De vragenlijst ‘Ik wil verbouwen’ kan hierbij helpen.
Er is nog geen branchevereniging actief in de wereld van blauwe daken waar u terecht kunt voor meer informatie. Een goed alternatief zijn de brancheverenigingen uit de wereld van groene daken: Ondernemers in het Groen (VHG) & Vereniging Bouwwerk Begroeners (VBB) en de branchevereniging voor bedrijven in dakbedekking Vebidak.
Kijk voor tips en stappenplannen op www.multifunctioneledaken.nl.
Handige tips en meer info is te vinden op VVE 010.