Translate

Wat wij doen

Duurzame bouw en inkoop

HomeWat wij doenDuurzame bouw en inkoop

Duurzaam bouwen

Duurzaam bouwen met de Quickscan Duurzame Gebiedsontwikkeling. Vanaf nu checkt u binnen tien minuten hoe een bouwplan of ontwikkelingsproject voor een gebied duurzaam kan worden gemaakt.

Bij het ontwikkelen van gebouwen en straten moet de gemeente met veel zaken rekening houden. Denk daarbij aan: van het gas af gaan, hergebruik van materialen, het voorkomen van hittestress en van geluidsoverlast van verkeer. De Quickscan Duurzame Gebiedsontwikkeling helpt om deze uitdagingen én de Rotterdamse duurzaamheidsambities al in de startfase van een project te verwerken. Daarbij houdt de quickscan rekening met het vastgestelde beleid voor alle duurzaamheidsthema’s: energietransitie, circulaire stad, klimaatbestendige economie en gezonde leefomgeving.

Binnen 10 minuten doorloopt u de 4 stappen van de quickscan:

  • stap 1: u vult algemene project gegevens in;
  • stap 2: u geeft met het adres en gebiedsomlijning van het project op de kaart aan waar het is en welke omtrek het heeft;
  • stap 3: bij het onderdeel ‘realisatie van het project’ vermeld u de eigenschappen van het project (sloop, nieuwbouw, gebiedsafbakening, enzovoorts). Verder vermeld u de ambities die gelden;
  • stap 4: controleer uw ingevulde gegevens.

Rapportage met prioriteiten

Na bovenstaande stappen ontvangt u een rapportage met daarin drie tot vijf prioriteiten die gelden voor uw project(gebied). Verder staan in deze rapportage standaardteksten die u kunt gebruiken in documenten zoals een Nota van Uitgangspunten of Programma van Eisen. De rapportage geeft u dus handvatten om een bouwplan of ontwikkelingsproject vanaf het begin duurzaam te maken. Zo draagt uw project bij aan een levendige, mooie, circulaire en groene omgeving.

Doe direct de scan

Duurzaam inkopen

Gemeente Rotterdam behoort tot de grootste publieke opdrachtgevers van Nederland. We kopen jaarlijks voor ruim een miljard euro aan allerlei producten en diensten in: kantoorbenodigdheden, een nieuwe voetgangersbrug, elektriciteit voor verlichting en rioolgemalen, onderhoudswerkzaamheden aan plantsoenen en de openbare weg, zorg voor kwetsbare jongeren en volwassenen, leerlingenvervoer en nog veel meer. Dat doen we maatschappelijk verantwoord, dus met aandacht voor mens en milieu.

Bij aanbestedingen let de gemeente Rotterdam op prijs en op kwaliteit. Maar ook op duurzaamheid, innovatie, sociale voorwaarden en verbetering van de arbeidsmarkt. Op die manier werken we samen met onze leveranciers aan de uitvoering van het Rotterdamse duurzaamheidsbeleid en de energietransitie: gezonde lucht, groene energie en behoud van schaarse grondstoffen. We willen een publieke opdrachtgever zijn die het goede voorbeeld geeft, want een beter milieu begint bij jezelf.

Het doel is om duurzaamheid standaard op te nemen in al onze aanbestedingen. Afhankelijk van wat we inkopen, leggen we het accent op emissievrij transport, hergebruik van grondstoffen en energiezuinige productieprocessen. De resultaten van ons duurzame inkoopbeleid zijn inmiddels overal terug te zien.

Zo hebben we openbare verlichting met energiezuinige ledlampen, zitmeubilair van duurzaam FSC-hout, bedrijfskleding van bio-katoen en elektrische voertuigen in ons wagenpark. In onze kantoren drinken we Fairtrade koffie en printen we op gerecycled papier.

Wist u dat de gemeente Rotterdam een Fairtrade Gemeente is? Dit betekent dat onze gemeente eerlijke handel stimuleert en promoot in Rotterdam en de rest van de wereld.


Wat is Fairtrade?

Fairtrade, eerlijke handel, is een keurmerk, maar ook een wereldwijde beweging. Door eerlijke handel krijgen boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden beter betaald voor hun werk. Zo kunnen zij leven van hun werk en investeren in een duurzame toekomst. Meer over Fairtrade kunt u lezen op de website van Stichting Rotterdam Fairtrade.


Fairtrade in Rotterdam

Rotterdam is een Fairtrade Gemeente. Dat houdt in dat in Rotterdam winkels, horeca, bedrijven, organisaties, inwoners en de gemeente eerlijke handel stimuleren. De gemeente koopt bijvoorbeeld producten voor hun kantoren die het Fairtrade keurmerk hebben. Lees meer over het inkoopbeleid van de gemeente op deze pagina. Om zich Fairtrade Gemeente te mogen noemen, moet een gemeente aan zes campagnecriteria werken. In 2022 draagt de gemeente Rotterdam al 10 jaar de titel Fairtrade Gemeente. Een onafhankelijke jury toetst regelmatig of de gemeente zich nog aan de campagnecriteria houdt.


Stichting Rotterdam Fairtrade

In Rotterdam is de stichting Rotterdam Fairtrade actief om eerlijke handel te promoten. Deze stichting bestaat vooral uit een aantal Rotterdamse burgers, en kan altijd extra hulp gebruiken. Wilt u ook werken aan eerlijke handel in Rotterdam en zo een bijdrage leveren aan armoedebestrijding en duurzaamheid? U kunt als vrijwilliger aan de slag bij de stichting en meehelpen aan concrete acties om Rotterdam aan de zes campagnecriteria van Fairtrade Gemeenten te laten voldoen. Stuur hiervoor een e-mail naar rotterdamfairtrade@gmail.com.


Wat kunt u nog meer doen om eerlijke handel in Rotterdam te stimuleren?

Als ‘gewone’ Rotterdammer kunt u ook bijdragen, door producten zoals koffie en thee, chocolade en (cadeau)artikelen met het Fairtrade keurmerk te kopen. Dit kan bij veel winkels en horecazaken in Rotterdam. Bekijk op Rotterdam Fairtrade waar de producten verkocht worden. Daarnaast kunt u ook als ondernemer producten gebruiken en verkopen met een Fairtrade keurmerk.


Wilt u meer weten informatie?

Bezoek de website van stichting Fairtrade Rotterdam of stuur een mail naar rotterdamfairtrade@gmail.com. U kunt ook bellen naar 06 196 289 82.

Meer over Wat wij doen

Ga direct naar:
Ga naar de inhoud