Warme lucht stijgt, en dus verliest uw huis of gebouw warmte het snelst via het dak. Gemiddeld gaat meer dan 20 procent van de warmte via het dak verloren. Met goede dakisolatie kunt u veel besparen op uw stookkosten.
Huizen of gebouwen van vóór 1970 zijn vaak niet geïsoleerd tijdens de bouw. Is uw woning of gebouw ouder? Dan kunt u waarschijnlijk veel besparen met dakisolatie. Heeft u een huis of gebouw van na 1970 dat al geïsoleerd is? Dan kunt u misschien toch veel besparen als u kiest voor een isolatiemateriaal dat beter isoleert. Hier zitten namelijk grote verschillen tussen.
Wet Natuurbescherming
Met het isoleren van uw woning kunt u te maken krijgen met de Wet Natuurbescherming. Sommige dieren zoals vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen kunnen in uw woning verblijven. Zo kan een vleermuis bijvoorbeeld in uw spouwmuur en een huismus onder uw dakpannen verblijven. U merkt hier waarschijnlijk verder niets van, maar hier moet u wel rekening mee houden als u aan de slag gaat met isoleren.
Als u aan de slag gaat met isoleren, moet u de volgende stappen nemen:
- Controleer of er dieren zitten;
- Laat een quickscan ecologie uitvoeren door een ecologisch adviesbureau;
- Eventueel moet u een ecologisch onderzoek laten doen.
Als er beschermde diersoorten in uw huis zitten op de plek waar u wil isoleren, zal u eerst een ontheffing moeten aanvragen. Met een ontheffing op de Wet Natuurbescherming kunt u de maatregel(en) laten uitvoeren. Meer informatie is te vinden op Milieu Centraal.
Zowel platte als schuine daken kunnen goed geïsoleerd worden. Dit heeft grote voordelen.
- Goed voor uw portemonnee en het milieu
Dakisolatie zorgt voor een lagere energierekening. Met dakisolatie kunt u honderden euro’s besparen; gemiddeld €400,- per jaar, en meer als u direct onder het dak verwarmde kamers heeft.
- Hogere waarde van uw huis of gebouw
Dakisolatie verhoogt meestal ook de waarde van uw huis of gebouw. Het kan namelijk bijdragen aan een beter energielabel. En het mooie is: zowel schuine als platte daken lenen zich voor isolatie!
- Gezond huis of gebouw
Dakisolatie helpt tegen tocht, vocht, schimmel en houtrot, en houdt ook in de zomer de hitte beter buiten. Uw huis of gebouw wordt een gezondere plek om te wonen of werken.
Het isoleren van een dak kan op verschillende manieren gebeuren.
- Isoleren aan de buitenkant van een schuin dak
Bij het isoleren van de buitenkant van het dak beschermt u het hele dak tegen vocht en kou. Daarom noemen we dit ook wel de ‘warm dak-methode’. Het isolatiemateriaal komt tussen de dakpannen en het houten dakbeschot te liggen.Voordelen: biedt de beste isolatie doordat het goed afsluit.
Nadelen: dit is een klus voor een professional. Het hele dak komt omhoog ten opzichte van de oorspronkelijke situatie. In een rijwoning kan dit dus eigenlijk alleen met de buren samen. Doe een check of u een bouwvergunning nodig heeft: www.omgevingsloket.nl.
- Isoleren aan de binnenkant van een schuin dak
Heeft u een dak zonder afwerking? Breng dan isolatiewol aan tegen de binnenzijde van het dak, en werk dit af met plaatmaterialen. Er zijn ook sprays die gemakkelijk aan te brengen zijn en een goede isolatiewaarde hebben, maar deze zijn minder milieubewust, en u moet uw ogen, neus en mond beschermen.Voordelen: er zijn doe-het-zelf systemen te koop, deze kunt u snel en eenvoudig zelf gebruiken. U kunt de kosten dan snel terugverdienen.
Nadelen: de isolatie is minder hoog dan het isoleren van de buitenkant, een speciale folie tegen vocht is meestal nodig.
- Zoldervloer isoleren
Heeft u een vliering op zolder? Dan kunt u de vloer ervan ook isoleren.Voordelen: kost minder materiaal, goedkoper, makkelijk.
Nadelen: alleen mogelijk als de vliering niet verwarmd en afsluitbaar is.
- Isoleren plat dak
Platte daken hebben vaak problemen met vocht. In koude en natte maanden moet het dak veel vocht verwerken. In warme en zonnige maanden wordt het materiaal juist erg droog. Het is verstandig om daar rekening mee te houden als u aan de slag gaat met dakisolatie.Er zijn drie methodes om een plat dak te isoleren:
1.) het materiaal aan de binnenkant van de dakconstructie laten plaatsen.
2.) het materiaal op de constructie laten plaatsen, en het daarna afdekken met dakbedekking.
3.) het materiaal óp de dakbedekking laten leggen. Dit gebeurt vooral als de dakbedekking nog prima is, en bij dakterrassen.Heeft u een plat dak en bent u benieuwd wat u daar allemaal mee kunt doen? Bekijk dan de mogelijkheden van multifunctionele daken. Bijvoorbeeld een dat met planten, waterberging en zonnepanelen.
- Dakkapellen en dakramen
Bij het isoleren van het dak kan meteen gekeken worden naar de isolatie van dakramen, kozijnen en dakkapellen. Anders wordt dit het zwakke punt van uw geïsoleerde dak, en bespaart u niet alle energie zoals verwacht.Bij het kopen van een kant-en-klaar dakkapel kunt u het beste letten op de ‘isolatie-factor’. Veel producten op de markt zijn niet van een hoge kwaliteit.
Soorten isolatiematerialen
Er zijn verschillende isolatiematerialen op de markt, van glaswol tot platen van EPS- en PUR of PIR-schuim. Wanneer er op het dak gelopen wordt, kiest u voor harde platen. Wanneer het materiaal bovenop de dakbedekking wordt gelegd, moet het tegen water / vocht kunnen, en moet er gewicht op gelegd worden.
Wilt u meer weten over dakisolatie? Stel uw duurzaamheidsvraag op de pagina Duurzaamheidsloket.
Nog een paar tips op een rij:
- Voor dakisolatie kunt u subsidie aanvragen.
- De terugverdientijd hangt af van de manier waarop u in uw huis of gebouw stookt, of de zolder verwarmd of onverwarmd is en hoe goed de werkzaamheden zijn gedaan.
- Download het Stappenplan Dakisolatie met handige tips.
- Het is aan te raden om voor dakisolatie een professioneel bedrijf te vragen. Mensen die zelf hun dak gaan isoleren doen dat vaak niet helemaal goed. Het gevolg is dan vochtplekken, schimmelvorming en soms zelfs houtrot. Bedrijven die zijn aangesloten bij een branchevereniging bieden vaak tien jaar garantie op de materialen en de uitvoering.
- Let ook op genoeg ventilatie. Voor een gezond huis of gebouw is het belangrijk dat er verse lucht van buiten het huis of gebouw in kan, en dat vuile en vochtige lucht wordt afgevoerd.
- Wilt u uw huis of gebouw nog beter isoleren? Denk dan ook aan uw muren, vloeren en ramen.
- Energiebesparing kunt u ook met kleine dingen bereiken. Bekijk alle mogelijkheden.
Woont u in een appartementencomplex en heeft u dus te maken met een VvE? Ook dan is dakisolatie een mooie stap om duurzamer te worden. Het is handig en vaak ook verplicht om samen te werken. Ga het gesprek met elkaar aan en bedenk wat de verschillende appartementen nodig hebben. Wie weet pakken jullie zo schaalvoordelen mee.
VVE-010, opgericht door de gemeente en woningcorporaties om VvE’s te helpen bij verduurzaming, kan u hier verder over adviseren.
Het verduurzamen van uw kantoorpand brengt niet alleen comfortvoordelen met zich mee, maar kan flink energie besparen. Tot wel 30 procent voor de kosten voor verwarming. Soms is isolatie ook verplicht. Bekijk hiervoor de informatie over de informatieplicht energiebesparing.
Betaalt u winstbelasting? Dan komt u in aanmerking voor de Energie-Investeringsaftrek (EIA) regeling. Deze regeling maakt het mogelijk investeringen in isolatie, led-verlichting, HR-glas en warmtepompen van uw winstbelasting af te trekken.