Translate

Energiebesparing

Isolerende maatregelen 

HomeWat kan ik doenEnergiebesparingIsolerende maatregelen 

Een goed geïsoleerd huis is een fijne plek om te wonen, leven en werken.  Isolatie in combinatie met ventilatie is goed voor het milieu en houdt u gezond. En u merkt het in uw portemonnee. Denk ook aan de mogelijkheden om onderhoud en isolatiemaatregelen te combineren. 

 

Voordelen isoleren woning 
  • Goed voor uw portemonnee en het milieu 
    Isolatie zorgt voor een lager energieverbruik. Daardoor heeft u meer grip op uw energierekening en bent u minder gevoelig voor verandering van energieprijzen. 
  • Hogere waarde van uw huis  
    Isolatie verhoogt meestal ook de waarde van uw huis. Het kan namelijk bijdragen aan een beter energielabel.  
  • Gezond en comfortabel huis 
    In een goed geïsoleerde woning is aangenaam warm in de winter en houd in de zomer de hitte beter buiten. Met goede ventilatie wordt uw huis een gezondere plek om te wonen of werken.

     

Kan ik zelf isoleren of moet een professioneel bedrijf het doen? 

Isoleren is een secuur werk, maar is vaak uitvoerbaar voor een handige doe-het-zelver. Als u goed weet wat u doet, dan zijn de meeste isolatiemaatregelen uitvoerbaar. Laat u wel goed informeren over de materialen die u gebruikt en let in ieder geval op dampwering en het goed aansluiten van isolatiemateriaal zodat er geen warmtelek ontstaat.  

Wilt u snel inzicht in de maatregelen die in uw huis mogelijk zijn, wat het oplevert en hoeveel subsidie u kunt krijgen? Kijk op Verbeter Je Huis voor een snelle verbetercheck voor uw huis. Voor sommige maatregelen is een omgevingsvergunning nodig. Doe hiervoor de vergunningscheck op Ik wil (ver)bouwen, wat nu? Bent u aansloten bij een VvE? Ga naar VVE-010 voor meer informatie hoe u uw woning kunt verduurzamen.  

Eigen Huis Coach Jerry vertelt in dit filmpje meer over isoleren.

Subsidie of lening 

Het isoleren van uw woning is een investering. Deze kost vandaag geld en verdient zich vaak terug met de besparing op energiekosten in de toekomst. Maar om de investering te verzachten zijn er subsidies beschikbaar. Ook als u het geld nu niet heeft te investeren, dan zijn er leningen beschikbaar. Op de pagina Energiebesparing vindt u alle informatie bij elkaar. 

 

Woningonderhoud

Het is slim om isolatiewerkzaamheden te combineren met onderhoud van uw woning. Bijvoorbeeld bij isolatieglas de kozijnen schilderen, bij dakisolatie de dakbedekking controleren of vervangen en bij muurisolatie het metsel- en voegwerk herstellen. Zo voorkomt u dubbel werk en gaan de isolatiematerialen het langst mee. Duurzaam dus! 

Bent u eigenaar van een woning die gebouwd is voor het jaar 1970? Dan is de kans groot dat onder uw woning een fundering zit die gemaakt is van houten palen. De fundering zit onzichtbaar onder de grond en draagt uw woning. Het is belangrijk om te weten of uw fundering nog goed en veilig is. U vindt hierover meer op funderingsloket 

Met het isoleren van uw woning kunt u te maken krijgen met de Wet Natuurbescherming. Sommige dieren zoals vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen kunnen in uw woning verblijven. Zo kan een vleermuis bijvoorbeeld in uw spouwmuur en een huismus onder uw dakpannen zitten. U merkt hier waarschijnlijk verder niets van, maar hier moet u wel rekening mee houden als u aan de slag gaat met isoleren. 

Als u aan de slag gaat met isoleren, moet u de volgende stappen nemen: 

  • Controleer of er dieren zitten; 
  • Laat een quickscan ecologie uitvoeren door een ecologisch adviesbureau; 
  • Eventueel moet u een ecologisch onderzoek laten doen. Bij spouwmuurisolatie en buitengevelisolatie bent u verplicht een ecologisch onderzoek doen. 


Als er beschermde diersoorten in uw huis zitten op de plek waar u wil isoleren, zal u eerst een ontheffing moeten aanvragen. Met een ontheffing op de Wet Natuurbescherming kunt u de maatregel(en) laten uitvoeren. Ga voor informatie naar
Milieu Centraal 

Via de ramen van uw huis kan veel warmte naar buiten ontsnappen. Zeker als u enkel glas of oud dubbel glas heeft. Door dit te vervangen door glas dat beter isoleert, bespaart u al snel veel energie. 

Er zijn verschillende soorten isolerend glas. HR++ (HR staat voor ‘hoogrendement’) en driedubbel glas (ook wel HR+++ glas genoemd) komen het meest voor. Afhankelijk van u kozijnen, past het isolerende glas in de bestaande kozijnen of moet u ook de kozijnen vervangen. Een professionele glaszetter of adviseur kan u hierover informeren. Het moment dat u de kozijnen moet schilderen is een mooi moment om over nieuw glas na te denken. Dan kan na het plaatsen van het glas of vervangen van kozijnen direct geschilderd worden. 

Ontdek op Milieu Centraal welke soorten isolatieglas er zijn.


Een paar tips op een rij:  
 
  • Glas zetten moet heel precies gebeuren. Als u het glas verkeerd zet, dan isoleert het raam niet meer goed. Veel mensen huren hier een professionele glaszetter voor in. 
  • Het oude glas mag niet in de glasbak. Breng het naar het milieupark van de gemeente of laat het meenemen door de glaszetter. Daar wordt het verzameld en gerecycled tot nieuw glas.  
  • Let ook op genoeg ventilatie. Glasvervanging is een goed moment om ventilatieroosters te plaatsen of om deze te moderniseren. Lees hier meer over ventilatie. 
  • Wilt u uw huis nog beter isoleren? Denk dan ook aan uw muren, dak en vloer. 
  • Energiebesparing kunt u ook met kleine maatregelen bereiken. Bekijk hier alle mogelijkheden. 

Via de muren kan tot 20% van de warmte verloren gaan. Dit is natuurlijk afhankelijk van hoeveel buitenmuren uw woning heeft. Om energieverlies te voorkomen, kunt u de gevels (laten) isoleren. Woningen die vóór 1975 zijn gebouwd hebben tijdens de bouw vaak geen muurisolatie gekregen. Woningen die na 1975 zijn gebouwd hebben vaak muurisolatie, maar het kan veel voordelen bieden om deze opnieuw te laten isoleren. 

In een huis met goed geïsoleerde muren blijft de temperatuur stabiel, en dat is prettig om in te wonen en werken. Een groot voordeel van muurisolatie is dat u deze al in een jaar of vijf terugverdient. 

Soorten muurisolatie 
  • Spouwmuurisolatie: tussen de muren

Huizen die zijn gebouwd na 1920 hebben meestal een spouwmuur. Die bestaat uit twee muren met daartussen een open ruimte van enkele centimeters. Is de open ruimte niet gevuld met isolatiemateriaal, dan kan warmte via deze muur ontsnappen.  

U kunt de spouw laten vullen zodat er minder warmte kan ontsnappen. Door kleine gaatjes in de muren te boren, kan een bedrijf eenvoudig isolatiemateriaal tussen de muren spuiten. Hierna worden de gaten weer dichtgemaakt en de voeg hersteld. De klus duurt meestal een dag.  

Er zijn verschillende materialen waarmee de spouw kan worden gevuld met minerale vezels van glas- of steenwol, met plastic ‘parels’ of met UF schuim. Een adviseur kan u hierover informeren. Kijk op Milieu Centraal voor meer informatie over spouwmuurisolatie. 

Let op: indien u een spouwmuur wilt isoleren, moet u een ecologisch onderzoek uit te voeren. Dit is in verband met de veranderde wet- en regelgeving. 

  • Buitengevelisolatie: aan de buitenkant van uw huis 

Buitengevelisolatie houdt in dat er een hele nieuwe gevel tegen de bestaande gevel wordt geplaatst. Deze vorm van muurisolatie kost een stuk meer dan de andere twee manieren. Dat is natuurlijk niet zo vreemd: u maakt eigenlijk een compleet nieuw, duurzaam huis van uw bestaande woning. Het is aan te raden om buitengevelisolatie door een professioneel bedrijf te laten doen. Omdat het uiterlijk van uw woning verandert en de maten groter worden, is meestal eerst een vergunning nodig. Doe hiervoor een check. Kijk op Milieu Centraal voor meer informatie over buitengevelisolatie. 

Let op: indien u een spouwmuur wilt isoleren, moet u een ecologisch onderzoek uit te voeren. Dit is in verband met de veranderde wet- en regelgeving. 

  • Binnengevelisolatie: aan de binnenkant van uw huis  

Heeft uw huis geen spouwmuren? Of mag u niets veranderen aan de buitenkant? Dan kunt u aan de binnenkant een extra wand (laten) plaatsen. Vaak in de vorm van houten of metalen regels met isolatiemateriaal ertussen, afgewerkt met gipsplaten en stucwerk. Maar er zijn ook kant-en-klare isolerende binnengevelpanelen. 

Het is mogelijk om binnengevelisolatie zelf te doen . Het is wel belangrijk veel aandacht te besteden aan de aansluitingen op vloeren, plafonds en binnenwanden, om vochtproblemen te voorkomen. Kijk op Milieu Centraal voor meer informatie over binnengevelisolatie.  


Nog een paar tips op een rij:  
  • Let op genoeg ventilatie. Voor een gezond huis is het belangrijk dat er verse lucht van buiten het huis in kan. Lees hier meer over ventilatie. 
  • Wilt u uw huis nog beter isoleren? Denk dan ook aan uw vloeren, dak en ramen. 
  • Binnengevelisolatie is zeker een klus voor de handige doe-het-zelver. Kijk hier voor meer informatie. 
  • Energiebesparing kunt u ook met kleine maatregelen bereiken. Bekijk hier alle mogelijkheden. 

Ook via de vloer kunt u warmte verliezen. Daarnaast voelt een koude vloer ook niet fijn. Vloerisolatie zorgt voor meer comfort en een lagere energierekening. Er zijn verschillende manieren om uw vloer te isoleren. De mogelijkheden zijn onder andere afhankelijk van de aanwezigheid van een kruipruimte en het materiaal van de ondervloer.  Let bij vloerisolatie gelijk op de staat van de vloer. Houten vloeren moeten vocht-, schimmel- en houtwormvrij zijn voor je ze isoleert. Het is slim om betonvloeren vooraf te (laten) controleren op betonrot en te herstellen waar nodig.   

Kijk op Milieu Centraal voor meer informatie over vloerisolatie.  

Nog een paar tips op een rij:  
  • Let op genoeg ventilatie als u een kruipruimte heeft. Deze moet geventileerd blijven. 
  • Wilt u uw huis nog beter isoleren? Denk dan ook aan uw muren, dak en ramen. 
  • Vloerisolatie is zeker een klus voor de handige doe-het-zelver. Kijk hier voor meer informatie.
  • Energiebesparing kunt u ook met kleine maatregelen bereiken. Bekijk hier alle mogelijkheden. 

 

Warme lucht stijgt, en dus verliest uw huis warmte het snelst via het dak. Gemiddeld gaat meer dan 30% van de warmte via het dak verloren. Met goede dakisolatie kunt u veel besparen op uw stookkosten.

Soorten dakisolatie 

U kunt zowel een schuin dak als plat dak isoleren. Een andere optie is om de zoldervloer te isoleren. 

  • Schuin dak 

Een schuin dak kunt u aan de binnenkant isoleren met isolatiemateriaal, bijvoorbeeld tussen de balken en dan weer afwerken met gipsplaten. Dit kunt u als handige doe-het-zelver prima zelf doen, maar informeer uzelf goed over het juiste gebruik van het isolatiemateriaal, de isolatiewaarde en uiteraard de dampremmende laag. Zo voorkomt u vochtproblemen in de dakconstructie. Uiteraard kunt u de isolatiewerkzaamheden ook door een professioneel bedrijf laten doen. 

U kunt een schuin dak ook aan de buitenkant isoleren. Dakpannen eraf, isolatiemateriaal erop en dakpannen er weer op. Omdat uw dak hoger wordt, moet de aansluiting met de dakgoot opnieuw gemaakt worden. Het is verstandig om het isoleren aan de buitenkant aan een professioneel bedrijf over te laten.  

Uiteraard is dit dan een ideaal moment om gelijk de dakpannen te vernieuwen als dat nodig is. . Dat geldt ook voor de dakgoten en het loodwerk bij bijvoorbeeld schoorstenen. 

  • Plat dak 

Bij een plat dak wordt meestal geadviseerd isolatiemateriaal alleen aan de buitenkant aan te brengen, in verband met de vochthuishouding in de dakconstructie. Laat dit altijd door een professioneel bedrijf uitvoeren. Na het isoleren moet er ook een nieuwe dakbedekking op het dak komen. Het ideale moment om het platte dak te isoleren is als uw dakbedekking toch aan vervanging toe is.  Isolatie kan eventueel aan de binnenkant aangebracht worden als:  

– de dakbedekking nog in goede staat is (waterdicht);
– de houtconstructie droog en in orde is;
er voldoende ruimte is voor het isolatiemateriaal;
– er aan de binnenkant een dampremmende laag (folie) wordt aangebracht. 

  • Zoldervloer 

Een bijzondere vorm van ‘dak’isolatie is het isoleren van de zoldervloer. Dit is een optie als u de zolder niet als leef-/slaapruimte gebruikt, maar alleen als bergruimte. En als de zolder is afgesloten met een deur of luik van de rest van het huis, zodat de warmte niet alsnog kan ontsnappen. U kunt de isolerende platen op de vloer van de zolder leggen, of u kunt de ruimte tussen plafond en zoldervloer vullen met isolatiemateriaal. Dit is een klus die een handige doe-het-zelver prima kan uitvoeren, maar u kunt de isolatiewerkzaamheden ook door een professioneel bedrijf laten doen. Kijk op Milieu Centraal voor meer informatie over dakisolatie. 

Een paar tips op een rij:   
  • Bij het na-isoleren van het dak is vocht een belangrijk aandachtspunt. Laat u dus goed informeren, juist als doe-het-zelver, over de mogelijkheden om problemen te voorkomen. 
  • Wilt u uw huis nog beter isoleren? Denk dan ook aan uw muren, vloeren en ramen. 
  • Voor doe-het-zelvers die meer informatie willen over dakisolatie is deze site handig: dakisolatie voor doe-het-zelver. 
  • Energiebesparing kunt u ook met kleine maatregelen bereiken. Bekijk hier alle mogelijkheden.
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud