Translate

Wat wij doen

Elektriciteitshuisjes

HomeWat wij doenEnergieElektriciteitshuisjes

We gebruiken samen steeds meer elektriciteit. Koken doen we vaker elektrisch en meer mensen rijden in een elektrische auto. Wanneer er meer elektriciteit word gebruikt dan het elektriciteitsnet aan kan, is er sprake van netcongestie. Netcongestie betekent een tekort aan transportcapaciteit op het elektriciteitsnet. Transportcapaciteit is de hoeveelheid stroom die de kabels (en andere onderdelen) van het elektriciteitsnet tegelijkertijd kunnen verplaatsen. Om te voorkomen dat er op piekmomenten stroomstoringen ontstaan laten netbeheerders voorlopig geen nieuwe grootverbruikers van energie toe op het stroomnet. 

Stedin is de netbeheerder van het elektriciteitsnet in de gemeente Rotterdam. Stedin werkt hard aan het uitbreiden van het elektriciteitsnet zodat Rotterdammers ook in de toekomst altijd verzekerd zijn van elektriciteit uit het stopcontact. Het elektriciteitsnet kan versterkt worden door extra elektriciteitshuisjes te plaatsten en dikkere kabels in de grond te leggen. Als er een elektriciteitshuisje in jouw buurt geplaats word, ontvang je hier een brief over.

Waar komen de elektriciteitshuisjes?

Er is goed nagedacht over de locatie van de elektriciteitshuisjes. Een elektriciteitshuisje kan namelijk niet zomaar overal staan. De gemeente Rotterdam heeft samen met Stedin de locaties uitgekozen. Daarbij is zorgvuldig gekeken naar verschillende zaken zoals:

  • Op een  juiste plek
    Om ervoor te zorgen dat alle huizen genoeg stroom krijgen, is het belangrijk dat het elektriciteitshuisje op de juiste plek in de buurt komt te staan. Hoe korter de afstand tot de woningen, hoe beter de elektriciteit verdeeld kan worden.
  • Rekening houden met wat er al ligt
    In de grond liggen al veel leidingen en kabels. We kijken daarom goed of er genoeg ruimte is om het elektriciteitshuisje veilig aan te sluiten. Ook houden we rekening met de eventuele aanleg van een warmtenet.
  • Zo onopvallend mogelijk
    We doen ons best om het elektriciteitshuisje op een plek te zetten waardoor de stad en de straat zo mooi mogelijk blijft. Daarbij letten we er ook goed op dat de plek van het huisje geen nadelig effect heeft op de verkeersveiligheid en doorloop voor voetgangers.
  • Eerst kijken naar plekken die verhard zijn
    We proberen groene plekken zoveel mogelijk te sparen. Daarom zoeken we eerst naar plekken met bestrating, zoals een bouwlocatie of parkeerplek. Alleen als het echt niet anders kan, kiezen we voor een groene plek.
  • Bij nieuwbouw op eigen terrein
    Als er een nieuw gebouw komt, is het fijn als het elektriciteitshuisje een plekje krijgt op het terrein van dat gebouw zelf. Dit ziet er het mooist uit en gaat dan niet ten koste van de buitenruimte.

Wanneer komen de elektriciteitshuisjes?

De komende jaren gaat Stedin in verschillende wijken en buurten aan de slag om nieuwe elektriciteitshuisjes te plaatsen en dikkere kabels aan te leggen. Wijken waar de kans op stroomstoringen het grootst is, komen als eerste aan de beurt. Als jouw buurt aan de beurt is, ontvang je hier een brief over.

Voor meer informatie over de elektriciteitshuisjes en de werkzaamheden van Stedin ga je naar hun website.

Hoe zien de elektriciteitshuisjes eruit?

De meeste nieuwe elektriciteitshuisjes zijn 4,25 meter bij 2,50 meter en 2,65 meter hoog. De kleur is meestal grijs en in enkele gevallen groen. Hieronder zie je een voorbeeld van een elektriciteitshuisje. Het elektriciteitshuisje dat in jouw buurt komt, kan dus anders zijn.


Lijkt het je leuk om een muurschildering op een elektriciteitshuisje te maken? Dit is onder voorwaarden mogelijk op sommige plekken binnen woonwijken. Om te weten of het mogelijk is stuur je een mail naar buurtaanpak_stedin@rotterdam.nl

Vragen?

Heb je nog vragen over de komst van een elektriciteitshuisje in jouw buurt? Kijk dan voor meer informatie op www.stedin.net/buurtaanpak of stuur een mail naar buurtaanpak_stedin@rotterdam.nl

Meer over Wat wij doen

Ga direct naar: