Translate

Aardgasvrij

Elektrisch koken

HomeWat kan ik doenAardgasvrijElektrisch koken

Steeds meer mensen koken op inductie. Koken op inductie is makkelijk, veilig en schoon. Heeft u een nieuwe kookplaat nodig? Of neemt u een nieuwe keuken? Zorg dat u voorbereid bent op inductie. Bijvoorbeeld door de goede stroomdraad naar uw keuken aan te leggen.

In een inductiekookplaat zitten elektrische spoelen die voor een magnetisch veld zorgen onder de pan. Hierdoor gaat er een (veilige) wervelstroom door de pan. De bodem van de pan zet de stroom om in warmte. De pan wordt daardoor warm en niet de kookplaat.

Koken op inductie heeft veel voordelen:
– Het gaat vaak sneller dan op gas.
– De pan reageert heel snel als u de pit hoger of lager zet. Net als bij gas dus.
– De kookplaat is heel makkelijk schoon te houden.
– Het is de veiligste manier om te koken. Er is geen vuur waar u of uw kinderen zich aan kunnen branden. Een gaspit zonder pan en zonder vuur is niet veilig.
– Doordat er geen aardgas wordt verbrand, komen er geen schadelijke stoffen zoals fijnstof in uw woning.

Een nadeel is dat u mogelijk nieuwe pannen nodig heeft. Dat controleert u met een magneet: als de magneet blijft plakken aan de bodem, dan is de pan van ijzer, gietijzer of staal en is hij dus geschikt voor inductie. Let op dat de pannenbodem wel glad en egaal moet zijn, anders komen er krassen op de kookplaat.

Een keramische kookplaat is een dikke plaat van glas met daarin verwarmingselementen. Die elementen verwarmen de glasplaat en dus de pan. De aanschaf van een keramische kookplaat is goedkoper dan inductie, maar heeft veel nadelen.

Koken op een keramische plaat heeft vooral nadelen:

– De plaat warmt langzamer op dan een inductiekookplaat.
– Als u de plaat lager zet – bijvoorbeeld als het water aan het overkoken is – dan duurt het een tijdje voordat de pan minder heet wordt.
– Ook blijft de keramische plaat nog lang heet na het koken. Als u de pan weghaalt, blijft de plaat heet. Dus niet aanraken.
– Dat betekent dat de energie niet heel slim wordt gebruikt. Een keramische kookplaat gebruikt ongeveer 30 procent meer stroom dan een inductiekookplaat met hetzelfde vermogen.
– Ook voor een keramische plaat heeft u mogelijk nieuwe pannen nodig. Hier kunt u het niet testen met een magneet.

Waarschijnlijk moet uw meterkast aangepast worden als u elektrisch gaat koken. Dit hangt af van welke elektrische kookplaat u precies kiest. En van uw stoppenkast.

Er moet een aparte stroomdraad komen van de meterkast naar de inductiekookplaat, en een speciaal stopcontact voor de ‘perilex’-stekker van uw kookplaat. Ook heeft de kookplaat meerdere groepen nodig in de meterkast. Het aanleggen van de stroomdraad, het speciale stopcontact en eventueel extra groepen in de meterkast kan een installatiebedrijf voor u doen.

De stroomkosten die u gebruikt bij inductie zijn nu nog wat hoger dan de kosten bij koken op gas. De komende jaren zal de gasprijs wel gaan stijgen. Dan is koken op inductie waarschijnlijk goedkoper dan koken op gas. Als u zelf zonnepanelen heeft, dan is het helemaal slim om over te stappen op elektrisch koken.

Meer informatie over elektrisch koken en de kosten, is te vinden op de website van Milieu Centraal.

Bent u een woningeigenaar in Heindijk of Pendrecht? Omdat dit twee wijken zijn die als eerste aardgasvrij worden gemaakt, kunt u een subsidie krijgen als u overstapt op elektrisch koken.

Meer over Aardgasvrij

Ga direct naar:
Skip to content