Translate

Zonne-energie

Energiecoöperaties

HomeWat kan ik doenZonne-energieEnergiecoöperaties

U wilt zelf energie opwekken of investeren in wind- en of zonne-energie? Dan is een energiecoöperatie misschien iets voor u! U doet dan samen met andere buurtbewoners mee met een collectief (gezamenlijk) zonnedak of een windpark. Een collectief zonnedak houdt in dat de zonnepanelen geplaatst worden op een dak van een groter gebouw bij u in de buurt. Denk aan een kantoor, bedrijfsgebouw of sporthal.

Een coöperatie kan zich richten op zonne-energie, maar ook op windenergie, collectieve buurtwarmte of energieopslag in een buurtbatterij. Vooral de financiële, juridische en praktische zaken rondom het starten van een coöperatie vragen aandacht en moeten goed geregeld zijn. 

Rotterdam heeft veel platte daken die niet gebruikt worden, maar wel heel geschikt zijn voor bijvoorbeeld zonne-energie. Veel kansen dus!

Voordelen  

Bij een energiecoöperatie kunnen verschillende voordelen komen kijken:  

  • Als bewoner, bedrijf of instelling bespaart u op uw energierekening, ook als u geen eigen dak heeft.  
  • Er zijn al veel bestaande initiatieven. Hier kunt u vaak makkelijk bij aansluiten. Meer informatie leest u onder de kopjes ‘Energiecoöperaties in Rotterdam’ en ‘Energiecoöperaties in buurgemeenten’ 
  • U heeft het voordeel van schone energie uit uw eigen buurt.  
  • Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) is een landelijke subsidieregeling.  Bekijk hier of u in aanmerking komt voor de regeling. Houdt u de website in de gaten voor de openstellingsdata van 2022.

De energiecoöperaties die in onze stad actief zijn, zijn lid van Energie van Rotterdam. Dit platform helpt bestaande coöperaties met kennisdeling, communicatie en de ontwikkeling van nieuwe projecten. Is er nog geen energiecoöperatie in jouw buurt, en wil je er één beginnen? Bij Energie van Rotterdam weten ze wat hierbij komt kijken. Neem contact op via info@energievanrotterdam.nl 

Het opzetten van een lokaal energie-initiatief zoals een coöperatie gebeurt vaak door vrijwilligers. Als u met anderen een energiecoöperatie opricht, is het belangrijk om samen doelen te bepalen en daar naartoe te werken. Denk aan de organisatievorm, het startbudget en houd er rekening mee dat het regelen en organiseren binnen de coöperatie aandacht en geduld vraagt. Verder is wet- en regelgeving (bijvoorbeeld als het gaat om eigendomsrechten) niet altijd aangepast aan zonneprojecten. Hierdoor kan een zonneproject niet altijd op zeer korte termijn uitgevoerd worden. 

Er zijn meerdere organisaties, zoals Buurkracht, HIER opgewekt en Nudge, die u advies kunnen geven over het opzetten van een energiecoöperatie.  De gemeente heeft contact met meerdere partners die juridisch en financieel advies kunnen geven. Neem hiervoor contact op met de gemeente via het Duurzaamheidsloket.

In Rotterdam zijn er al een aantal energiecoöperaties actief, zie onderstaand. Als gemeente ondersteunen we deze energiecoöperaties  door middel van subsidies en leningen.

  • Blijstroom is actief in Blijdorp, Bergpolder, Liskwartier, het Oude Noorden en het Oude Westen.
  • Delfshaven Energie Coöperatie is actief in het Nieuwe Westen, Bospolder-Tussendijken, Delfshaven en Schiemond. Daarnaast zijn ze in samenwerking met Wijkbedrijf de Middellander actief in Middelland.
  • Alex Energie is actief in Prins Alexander, Ommoord, Prinsenland en Lageland.
  • Energie van Rotterdam is een gezamenlijk platform om alle bewoners zoveel mogelijk eigenaar te laten zijn van de energietransitie.


Het is ook mogelijk om met een aantal enthousiaste bewoners uit uw buurt zelf zo’n initiatief te starten. Voor hulp en advies, neem daarvoor contact op met Energie van Rotterdam info@energievanrotterdam.nl


Landelijke projecten

U kunt ook geld investeren in collectieve zonne-energieprojecten via het landelijke platform Zonnepanelen Delen. U krijgt hierbij jaarlijks rendement uitbetaald op basis van de productie van het zonne-energieproject. Aan het einde van de looptijd van het zonne-energieproject krijgt u uw eigen investering weer terug, net zoals bij een obligatie.

Albrandswaard: Energie Collectief Albrandswaard

Capelle a/d IJssel: Energie Collectief Capelle

Krimpen a/d IJssel: Energiek Krimpen

Lansingerland: Nieuwe Lansinger Stroom

Maassluis en Hoek van Holland (Rotterdam): Energie Collectief Waterweg

Ridderkerk, Barendrecht en Albrandswaard: De Groene Stroom

Schiedam: Energiek Schiedam

Vlaardingen: Vlaardings Energie Collectief

Meer over Zonne-energie

Ga direct naar:
Ga naar de inhoud