Translate

Energiecoöperaties

HomeEnergiecoöperaties

U wilt zelf energie opwekken of investeren in zonne-energie. Of u wilt graag dat de door u ingekochte stroom ook echt groen is. Maar er is een klein probleem: u heeft geen eigen dak.

Dan is een energiecoöperatie misschien iets voor u! U doet dan samen met andere buurtbewoners mee met een collectief (gezamenlijk) zonnedak. Een collectief zonnedak houdt in dat de zonnepanelen geplaatst worden op een dak van een groter gebouw bij u in de buurt. Denk aan een kantoor, bedrijfsgebouw of sporthal.

Een coöperatie kan zich richten op zonne-energie, maar ook op windenergie, collectieve buurtwarmte of energieopslag in een buurtbatterij. Vooral de financiële, juridische en praktische zaken rondom het starten van een coöperatie vragen aandacht en moeten goed geregeld zijn. 

 
Voordelen  

Bij een energiecoöperatie kunnen verschillende voordelen komen kijken:  

  • Als bewoner, bedrijf of instelling bespaart u op uw energierekening, ook als u geen eigen dak heeft.  
  • Er zijn ook projecten waarbij u als bewoner kunt meedoen zonder zelf te investeren. Bijvoorbeeld het coöperatieve zonnedak op de Batavierenstraat.  
  • Rotterdam heeft veel platte daken die niet gebruikt worden, maar wel heel geschikt zijn voor bijvoorbeeld zonne-energie. Veel kansen dus! 
  • U heeft het voordeel van schone energie uit uw eigen buurt.  
  • Via de postcoderoosregeling is de prijs per kWh extra laag doordat u over de gekochte stroom geen belasting betaalt. De voorwaarde is dat u geld heeft geïnvesteerd in een zonnedak bij u in de buurt (in uw postcodegebied dus). De postcoderegeling gaat veranderen. Lees er hier meer over.  
  • Er zijn al veel bestaande initiatieven. Hier kunt u vaak makkelijk bij aansluiten. Meer informatie leest u onder het kopje ‘Energiecoöperaties in Rotterdam’. 

Het opzetten van een lokaal energie-initiatief zoals een coöperatie gebeurt vaak door vrijwilligers: bewoners uit een buurt die enthousiast aan de slag gaan.  

Als u met anderen een energiecoöperatie opricht, is het belangrijk om samen doelen te bepalen en daar naartoe te werken. Denk aan de organisatievorm, het startbudget en houd er rekening mee dat het regelen en organiseren binnen de coöperatie aandacht en geduld vraagt. Verder is wet- en regelgeving (bijvoorbeeld als het gaat om eigendomsrechten) niet altijd aangepast aan zonneprojecten. Hierdoor kan een zonneproject niet altijd op zeer korte termijn uitgevoerd worden. 

Er zijn meerdere organisaties, zoals Buurkracht, HIER opgewekt en Nudge, die u advies kunnen geven over het opzetten van een energiecoöperatie.   

De gemeente heeft contact met meerdere partners die juridisch en financieel advies kunnen geven. Neem hiervoor contact op met de gemeente via het Duurzaamheidsloket of neem contact op met de Duurzaamheidswinkel

In Rotterdam is al een aantal energiecoöperaties actief, zoals Blijstroom, Delfshaven Coöperatie en Alex Energie. Het is ook mogelijk om met een aantal enthousiaste bewoners uit uw buurt zelf zo’n initiatief te starten.

Landelijke projecten

U kunt ook geld investeren in collectieve zonne-energieprojecten via het landelijke platform ZonnepanelenDelen. U krijgt hierbij jaarlijks rendement uitbetaald op basis van de productie van het zonne-energieproject. Aan het einde van de looptijd van het zonne-energieproject krijgt u uw eigen investering weer terug, net zoals bij een obligatie.

Het mooie van zonne-energie is dat de zon gratis schijnt. Het nadeel is dat de zon overdag schijnt; dat is niet het moment dat we in ons huishouden veel stroom nodig hebben. Vooral in de winter wordt juist in de avond veel stroom gebruikt.

Buurtbatterijen

Het is slim om de zelf opgewekte zonnestroom tijdelijk op te slaan in een batterij. Afhankelijk van de soort opstelling, de hoeveelheid stroom die wordt opgewekt en het aantal gebruikers kunnen buurten en wijken een slim netwerk van buurtbatterijen aanleggen. Zo’n lokaal netwerk zorgt ervoor dat het elektriciteitsnet, ondanks de groeiende vraag naar stroom, niet meteen hoeft te worden aangepast. Batterijen kunnen dus bijdragen aan een juiste balans op het elektriciteitsnet.

Samenwerken op buurtniveau

Het is op dit moment nog niet mogelijk om als eigenaar van zonnepanelen de overcapaciteit van uw panelen (de stroom die u opwekt, maar niet gebruikt) te delen met uw buren. Daarvoor is het nodig om de wet aan te passen; hier wordt wel al naar gekeken. Ook zijn er op buurtniveau nieuwe vormen van samenwerking nodig, zoals een Local Energy Community (LEC).

Ook elektrische auto’s kunnen deel uitmaken van lokale netwerken van energieopslag en -gebruik. Op die manier kunnen elektrische auto’s bijdragen aan een betere balans tussen vraag en aanbod.

Wilt u met uw buren aan de slag? Neem dan contact op met de gemeente via het Duurzaamheidsloket.

Voorbeelden van systemen die stroom kunnen opslaan:

 

In de Utrechtse wijk Lombok ontwikkelen de bewoners een slim elektriciteitsnet in de buurt:

In Rotterdam heeft een aantal bewoners al een eigen, klein opslagsysteem. Met dit systeem kunnen ze de zelf opgewekte stroom in de avonduren gebruiken, bijvoorbeeld voor verlichting of de vaatwasser.

Salderen

Als woningeigenaar krijgt u belastingvoordeel als u de zelf opgewekte stroom teruglevert aan het elektriciteitsnet (dit heet salderen). Het opslaan van energie zal interessanter worden als de salderingsregeling voor particulieren wordt afgeschaft. De salderingsregeling wordt de komende jaren langzaam afgebouwd.

Meer over

Ga direct naar:
Skip to content