Rotterdam groeit. Het wordt steeds drukker in Rotterdam. Meer mensen lopen, pakken de fiets, gebruiken het openbaar vervoer of kiezen voor deelvervoer. Fietsen en lopen heeft veel voordelen. Bewegen is namelijk gezond voor lichaam en geest. En fietsen is ook goed voor mede-Rotterdammers. Door te fietsen in plaats van de auto te pakken, draagt u bij aan een schonere lucht in de stad.
Als meer mensen fietsen en lopen en gebruikmaken van deelvervoer, dan is het ook belangrijk om de ruimte op straat anders in te delen. De gemeente wil fietsers en voetganger meer ruimte geven. Ook zullen er minder parkeerplekken nodig zijn. Daardoor is er meer plek voor groen en andere openbare ruimtes. Zo houden we de stad ook in de toekomst gezond, bereikbaar en aantrekkelijk voor iedereen.
Rotterdam wil voor alle Rotterdammers een fijne stad zijn om in rond te lopen. Daarvoor is het belangrijk dat de stad een gezonde plek is waar mensen graag in beweging willen komen. Daarnaast moet iedereen de mogelijkheid hebben om te lopen. Dus ook oudere mensen of Rotterdammers met een lichamelijke beperking. Looproutes zijn toegankelijk met een rollator of rolstoel. En winkels liggen op loopafstand.
Zie voor meer informatie: https://www.rotterdam.nl/vrije-tijd/lopen/
In Rotterdam kan alles op die fiets. Naar school, de moskee, het werk, de Kuip en de sportschool. Ook zijn er steeds meer bedrijven die pakketjes op de fiets bezorgen. Om alle fietsers genoeg ruimte te geven, werkt de stad aan goede fietspaden. Zo kunnen Rotterdammers zich snel, veilig en comfortabel verplaatsen op de fiets.
En fietsen is voor iedereen! Zo kunnen bewoners fietslessen volgen. En kunnen ze met wat hulp en korting een fiets kopen. Voor kinderen, jongeren en ouderen is het extra belangrijk dat zij veilig door te stad kunnen fietsen.
Zie voor meer informatie: www.rotterdamopdiefiets.nl en https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/fietsstad/
Parkeren van uw fiets
Voorkom dat u uw fiets kwijtraakt en parkeer hem in een (gratis) fietsenstalling, fietsenrek, fietstrommel, bewaakte parkeergarage, buurstalling of op een fietsvlonder. In Rotterdam zijn er meerdere mogelijkheden om uw fiets te stallen, zowel thuis als op uw bestemming.
Zie voor meer informatie: https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/(brom)fietsstalling/
Fietsenbank
Heeft u geen fiets en weinig geld om een fiets te kopen? Dan kan de Fietsenbank misschien helpen. Lees er meer over op:
https://www.verkeersonderneming.nl/fietsenbank
http://www.wijkcooperatie.org/nl/diensten/fietsenbank.
In Rotterdam is er meer keuze voor vervoer dan u misschien denkt. Met de fiets verplaatst u zich gemakkelijk door de stad. Is het met de fiets niet zo handig of kan het gewoon niet? Kies dan voor lopen, het openbaar vervoer of deelvervoer (elektrische fiets of scooter of een deelauto).
Zo zijn er verschillende manieren om van a naar b te komen:
- Eigen fiets of abonnement, bijvoorbeeld Swapfiets.
- Ov-fiets via NS
- Deelscooters, bijvoorbeeld Felyx, Go-Sharing en Check.
- Deelfietsen, bijvoorbeeld van Donky Republic, Jump en Mobike
- Deelauto’s, bijvoorbeeld Greenwheels, Share ‘N Go, Juuve en Lev.
Bij deelvervoer heeft u bovendien geen extra kosten voor bijvoorbeeld onderhoud en verzekeringen. U betaalt alleen voor het gebruik.
Zie voor meer informatie: https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/deelvervoer/