Translate

Energiebesparing

Filmpjes: zelf aan de slag

HomeWat kan ik doenEnergiebesparingFilmpjes: zelf aan de slag

Wilt u ook besparen op uw energiekosten? Eigen Huis Coach Jerry helpt u in deze zes video’s simpel en snel op weg.

 • U leert hoe u honderden euro’s per jaar kunt besparen op uw energierekening.
 • Deze tips helpen u om iets duurzamer te leven.
 • Ontvang praktische tips hoe u minder gas, water en warmte kunt verbruiken.
 • U levert niet in op het comfort in uw woning.
 • Het is supermakkelijk: deze maatregelen kunt u zelf uitvoeren.

Behoefte aan persoonlijk advies? Bezoek dan eens de Duurzaamheidswinkel.

Vervang ouderwetse gloeilampen door ledverlichting. Jerry berekent het verschil op Kevins energierekening: zo bespaart hij jaarlijks ruim honderd euro.


Gloeilampen hoeven niet kapot te zijn om ze toch te vervangen. Vandaag vervangen betekent dat u meteen begint met het besparen van geld en energie. Jerry berekent het verschil op Kevins energierekening: zo bespaart hij jaarlijks ruim honderd euro.

Eigen Huis Coach Jerry neemt de proef op de som: hij checkt hoeveel energie Kevin jaarlijks verbruikt met slechts vier ouderwetse gloeilampen in zijn woonkamer. Al snel heeft Jerry de rekensom gemaakt: 64 euro. Ledlampen verbruiken tot 90 procent minder energie: 6,40 euro. Als Kevin de lampen in het hele huis vervangt, scheelt dat hem zomaar ruim 100 euro per jaar.

Een ledlamp is niet alleen zuiniger dan een ouderwets peertje. Hij gaat ook acht tot vijftien keer langer mee dan een gloeilamp. Kortom: deze investering verdient zichzelf binnen een paar maanden terug!

Lees meer over energiezuinige verlichting.


Advies van Eigen Huis Coach Jerry:
 • Tegenwoordig kun u uw ledverlichting uitkiezen op kleur en lichtopbrengst. De vooroordelen over de allereerste ledverlichting zijn dus achterhaald. Informeer én kijk bij de bouwmarkt of lampenwinkel wat het beste bij u past!
 • Heeft u een dimmer voor uw gloeilampen? Grote kans dat de ledverlichting dan niet goed werkt. Geen nood: een nieuw led-dimmer is er al vanaf 40 euro. Dankzij de zuinige ledverlichting heeft u dat geld meestal binnen een jaar alweer terugverdiend.

Ga zelf aan de slag:
 • Maak een rondje door je huis: hoeveel gloeilampen heeft u nog branden?
 • Tijd om oude lampen te vervangen. Maar welk lampen heb ik nodig? Kijk op uw huidige lampen welke soort en maat u nodig heeft.
 • Altijd handig: neem de oude lamp mee naar de winkel.

Met behulp van een waterbesparende douchekop bespaar je tot 40 procent op de water- en gasrekening. Zo houdt Kevin jaarlijks 300 euro in zijn portemonnee.

Met douchen verbruikt u niet alleen water, maar ook veel gas om het douchewater te verwarmen. Een waterbesparende douchekop helpt u om geld te besparen op douchen, zonder dat u op comfort inlevert.

Eigen Huis Coach Jerry neemt de proef op de som: hij berekent Kevin hoeveel water en gas hij nodig heeft voor zijn gezin dat per dag in totaal 60 minuten doucht. Met een emmer en een timer hebben ze snel bepaald hoeveel water er nodig is per douchebeurt. Per minuut onder de douche verbruikt Kevin zo’n 10 liter schoon drinkwater. Voor het hele gezin is dat 250.000 liter water op jaarbasis en dat kost zo’n 250 euro. En dan moet het duurste onderdeel nog komen: het gasverbruik. Het kost Kevin zo’n 500 euro aan gas om het douchewater te verwarmen. In totaal kost een jaar lang douchen Kevin 767 euro.

Met behulp van een waterbesparende douchekop bespaar je tot 40 procent op je water- en gasverbruik bij het douchen. Zo houdt Kevin jaarlijks 300 euro in zijn portemonnee.

Meer weten? Zo kunt u geld besparen onder de douche!


Advies van Eigen Huis Coach Jerry:
 • Weet u hoeveel water er uit uw douchekop komt? En hoeveel minuten douchen u en uw huisgenoten per dag? Meten is weten!
 • Een waterbesparende douchekop is er al vanaf twee tientjes. Die kosten heeft u snel terugverdiend.
 • Ook waterbesparende douchekoppen geven tegenwoordig een heerlijke, comfortabele waterstraal met meerdere standen.
 • Heeft u een vaste douchekop, zoals een rainshower? Dan kunt u ook besparen met een doorstroombegrenzer. Hiermee bespaart u zo’n 2 á 3 liter per minuut en het kost maar een paar euro.

Ga zelf aan de slag:
 • Pak een emmer en meet hoeveel water. Hoe lang duurt het voordat er 10 liter water uit uw douchekop stroomt?
 • Bereken uw eigen voordeel: gemiddeld bespaart u 40 procent. Hoeveel geld kunt u besparen?
 • Een waterbesparende douchekop is verkrijgbaar bij uw bouwmarkt en favoriete webshops.

Houd u huis makkelijker warm met radiatorfolie en tochtstrips. Daarmee bespaart u tientjes per jaar op uw energierekening.

 

Kevin wil graag zijn verwarmingskosten beter onder controle houden. Daarom heeft hij Eigen Huis Coach Jerry om advies gevraagd. Met een warmtecamera kan Jerry precies zien waar de warme lucht uit het huis ‘weglekt’. De verwarmingsradiator geeft bijvoorbeeld veel warmte af aan de buitenmuur.

Dankzij een stuk radiatorfolie kun je ook die warmte effectiever binnenshuis houden. De installatie kun je zelf doen, het klusje is zo gebeurd en je ziet er helemaal niks van! Hoeveel bespaart Kevin met deze simpele maatregel? Per radiator een paar tientjes per jaar.

Ook met tochtstrips kun je besparen op je stookkosten en voelt je huis lekker warm en comfortabel aan. Wil je de warmte beter binnenhouden? Dan kun je ook een brievenbusborstel overwegen of het dichthouden van de tussendeur.

Meer weten over slim verwarmen?


Advies van Eigen Huis Coach Jerry:
 • Radiatorfolie ophangen is een koud kunstje: dat kunt u heel goed zelf doen. Bovendien kunt u radiatorfolie heel mooi achter uw verwarming wegwerken. U ziet er niks van!
 • Weet u de afmetingen van uw radiator? Op internet hebben aanbieders de radiatorfolie in verschillende afmetingen.
 • Met tochtstrips voorkomt u dat de kou door kieren en naden heen komt. Informeer bij uw lokale bouwmarkt welke soort het beste past bij uw ramen en deuren!

Zelf aan de slag:
 • Ga even na hoeveel radiatoren (opgehangen aan buitenmuren) u vaak gebruikt. Schrijf de afmetingen op, dan weet u meteen hoeveel radiatorfolie u moet kopen.
 • Zeker weten dat je de juiste tochtstrips meeneemt? Maak met uw smartphone een foto van uw deur of raamkozijn. Zo kunnen ze u bij de bouwmarkt goed adviseren.
 • Voel ook even of u geen tocht voelt bij de brievenbus. Een brievenbusborstel is dan vaak een goede oplossing!

Thuiskomen in een lekker warm huis, dat willen we allemaal. Maar waarom zou u kamers verwarmen die u niet gebruikt? Een goed ingestelde verwarming scheelt Kevin zomaar honderd euro per jaar.

 


 

Ook Kevin wil er lekker warmpjes bij zitten, maar dan met een lagere energierekening. Eigen Huis Coach Jerry kan hem daarbij helpen met handige tips. Een moderne thermostaat kun je precies zo afstellen dat je huis goed verwarmd wordt op de momenten dat je thuis bent. Een goed ingestelde verwarming scheelt Kevin ruim honderd euro per jaar.

Eigen Huis Coach Jerry neemt de proef op de som: met een klokthermostaat stelt hij de temperatuur in zodat hij past bij het ritme van je dag. Bent u overdag niet thuis? Stel de thermostaat dan lager in, zodat u het niet vergeet als u weggaat van huis. Zet ook de verwarming alvast laag een uur voordat u naar bed gaat, dan blijft uw huis nog lang genoeg warm terwijl de cv-ketel niet meer hoeft te werken. En waarom zou u kamers verwarmen die u niet vaak gebruikt?

Daarnaast kunt u de verwarmingsketel beter afstemmen. U kunt de aanvoertemperatuur van de verwarming omlaag brengen. Deze staat vanuit de fabrieksinstelling vaak hoog ingesteld. Door deze in te stellen op bijvoorbeeld 70 graden hoeft uw cv minder hard te werken, maar wordt uw woning net zo lekker warm. Daarmee kunt u ongeveer honderd euro per jaar besparen!

Meer weten? Zo kun je besparen met het verwarmen van je huis.


Advies van Eigen Huis Coach Jerry:
 • Wat is uw dagritme? Bekijk op welke momenten van de dag uw huis niet of minder verwarmd hoeft te worden.
  Hoe laat gaat u slapen? Test even wanneer uw verwarming omlaag kan. Als het goed is houdt uw huis de warmte redelijk goed binnen. Is dat niet zo? Denk dan na over betere isolatie.
 • Heeft u vloerverwarming? Zet uw verwarming dan een paar graden lager.

Zelf aan de slag:
 • Regel uw (klok)thermostaat in op een manier die past bij uw dagritme. Heeft u hulp nodig bij het instellen van de thermostaat? Uw (klein)kinderen, vrienden of buurman kan hier waarschijnlijk wel bij helpen.
 • Check de instellingen van uw verwarmingsketel. Maak eventueel gebruik van uw onderhoudsmonteur om de beste en meest energiezuinige instellingen te vinden voor uw cv-ketel.

Apparaten die op stand-by staan, verbruiken ook stroom. Dat kan Eigen Huis Coach Jerry laten zien met behulp van een energiemeter. De oplossing: een tijdschakelaar, waarmee Kevin soms wel tientjes per jaar kan besparen.

Kevin luistert muziek via zijn televisie. Jerry checkt met behulp van de energieverbruiksmeter hoeveel stroom Kevins televisie verbruikt. Hij verbruikt bijna 120 watt (net zoveel als drie gloeilampen). Jerry adviseert Kevin om zijn muziek niet meer op de televisie te luisteren, maar op een bluetooth speaker. Dat scheelt Kevin meerdere tientjes per jaar.

Daarna checkt Jerry de apparaten die in stand-by staan. De apparaten zoals een mediabox, spelcomputer, modem, dvd-speler verbruiken bij elkaar ongeveer 40 Watt in stand-by modus en staan 24 uur per dag aan. Dat is bijna 80 euro!

Jerry heeft een oplossing: een digitale tijdschakelaar. Die schakelt de stroom van de apparaten af wanneer je die niet gebruikt, bijvoorbeeld ’s nachts. Dat levert jaarlijks bijna drie tientjes besparing op. Zo’n tijdschakelaar kost zo’n 6 euro en heb je dus snel terugverdiend.

Meer weten? Zo kunt u besparen met energiezuinige apparaten!


Advies van Jerry:
 • Ga alle apparaten na die 24 uur per dag aanstaan. Wat staat er aan terwijl u slaapt? Is het nodig dat dit apparaat op stand-by staat?
 • Hoeveel verbruikt een apparaat eigenlijk? Wist u dat als u muziek luistert op uw televisie ongeveer 120 watt gebruikt, ten opzichte van 10 watt voor een radiootje?
 • Heeft u extra koelkasten of een vriezer? En heeft u die echt nodig? “De supermarkt is vaak om de hoek”.
 • Heeft u verlichting in de tuin? Neem er dan eentje met een bewegingssensor!
 • Gaat u apparaten vervangen? Kijk dan naar het energielabel. Dat scheelt echt!

Zelf aan de slag:
 • Koop een energieverbruiksmeter. Die heeft u al voor een tientje. Kunt u daarna cadeau geven en pronken met uw besparingen.
 • Neem een digitale tijdschakelaar. Deze schakelt apparaten aan of uit op de door u ingestelde dagen en tijden.

Merkt u dat er warmte ‘weglekt’ uit uw huis? Betere isolatie is vaak de oplossing. Voor zo’n verbouwing kunt u vaak gebruikmaken van speciale leningen en subsidies. Eigen Huis Coach Jerry kan Kevin daarbij adviseren.

 

Goede isolatie is de belangrijkste voorwaarde voor een warm en comfortabel huis. Soms is daar een kleine verbouwing voor nodig. Gelukkig kunt u vaak gebruikmaken van speciale leningen en subsidies.

Eigen Huis Coach Jerry neemt de proef op de som: hij bekijkt Kevins woning met een warmtecamera. Het huis van Kevin heeft nog enkel glas en muren die niet geïsoleerd zijn. Met de warmtecamera kan hij zien waar de warmte uit huis ‘weglekt’. Hij ziet dat er mogelijkheden zijn om de isolatie te verbeteren. Voor wie een grote klapper wil maken is goede isolatie en het vervangen van enkel of oud dubbel glas naar HR++ glas een goede investering.

Iedereen die minimaal twee besparende maatregelen neemt, krijgt 20 tot 30 procent korting in de vorm van subsidie van de rijksoverheid. Ook is het mogelijk om een speciale lening te nemen voor het verbeteren van uw huis. Deze heeft een gunstige rente en is vaak aftrekbaar van de belasting. In het geval van Kevins huis zou het een goed idee zijn om gevelisolatie en isolerend glas te overwegen.

Meer weten? Zo kunt u aan de slag met isoleren.


Advies van Eigen Huis Coach Jerry:
 • Heeft u een spouwmuur met isolatie of wilt u de isolatie in uw spouwmuur verbeteren? Vraag vrijblijvend advies bij een gespecialiseerd bedrijf. Deze bekijkt met een speciale camera of uw spouwmuur geschikt is om te isoleren.
 • Beschouw uw woonkamer als een los deel. En bekijk hoe u in deze kamer zoveel mogelijk warmte kunt binnenhouden. Denk aan vloerisolatie en HR++ glas. En heeft u een open verbinding tussen de hal of bij de trap? Denk er dan aan hoe u ervoor kunt zorgen dat de warmte hier niet wegstroomt!

Zelf aan de slag:
 • Sommige dingen kunt u goed zelf controleren: heeft u isolatie op zolder of in uw kruipruimte?
 • Check de ramen in uw eigen huis: heeft u nog dubbel glas of al HR++-glas? Dat kunt u bekijken in de documenten over uw huis, bouwkundig rapport of taxatierapport of facturen van uw verbouwing. Of check op internet de cijfercodes die u vindt op de aluminium strip tussen de glasplaten. Weet u het nog niet? Houd een brandende aansteker of lucifer voor het glas en kijk schuin op het glas. Als het goed is, ziet u vier vlammetjes in het glas gespiegeld. Hebben alle vier de vlammetjes dezelfde kleur, dan is het dubbel glas. Heeft het tweede of derde vlammetje een iets andere kleur? Dan is het HR++glas.

Meer over Energiebesparing

Ga direct naar:
Skip to content