Gele daken worden ook wel zonnedaken of pv-daken genoemd (pv staat voor photo-voltaic, een Engels woord voor een zonnepaneel). Deze daken voorzien Rotterdam van duurzaam opgewekte energie.
Bijvoorbeeld met zonnepanelen, zonneboilers en/of (kleine) windturbines op daken. Er bestaan ook gecombineerde systemen zoals de PowerNest, die zonne- én windenergie opwekt. In de stad worden op daken vooral zonnepanelen geplaatst. Op plekken in het buitengebied bieden daken ook kansen voor (kleinschalige) windturbines.
Gele daken hebben verschillende positieve functies en bieden veel voordelen. Een geel dak:
- zorgt voor lokaal opgewekte duurzame energie;
- verlaagt de energierekening;
- ondersteunt de energietransitie;
- is vaak een goede investering met een prima rendement.
Een geel dak kost ongeveer €50,- tot €100,- per m2. Dit is afhankelijk van de omvang (hoe groter, hoe goedkoper) en de bereikbaarheid van het dak (hoe makkelijker bereikbaar, hoe goedkoper).
Er zijn handige financiële mogelijkheden voor zonnepanelen. Bijvoorbeeld het terugvragen van btw over de kosten voor de panelen en de installatie, of de salderingsregeling. Kijk voor meer informatie op www.energiesubsidiewijzer.nl.
Energiecoöperaties kunnen voor zonnepanelen de postcoderoosregeling gebruiken.
Gele daken hebben een goede terugverdientijd. Voor particulieren is de terugverdientijd voor zonnepanelen (in 2020) tussen de vijf en zeven jaar. De installatie gaat ongeveer 25 jaar mee. Dat levert dus heel veel jaren gratis stroom op.
Voor (kleinschalige) windturbines op daken is er nog geen goede informatie over terugverdientijden.
Een combinatie van dakfuncties levert vaak het meest op. Een groen-blauw-geel dak (bijvoorbeeld een groen dak met waterberging eronder en zonnepanelen erboven) biedt veel voordelen. Dat zien we ook terug in de kosten. De opbrengst die behaald kan worden met de gele dakfunctie, kan gebruikt worden voor de minder renderende investering in groenblauwe functies.
Kijk voor meer informatie over het combineren van dakfuncties op de kennisbank van Dakenplan.nl
Voor zonnepanelen heeft u geen vergunning nodig, tenzij uw woning een monument is of deel uitmaakt van een beschermd stadsgezicht.
Voor windturbines op daken is een omgevingsvergunning waarschijnlijk wel nodig.
Neem voor meer informatie contact op met de branchevereniging. De branchevereniging voor gele daken is Holland Solar. Zij kunnen u in contact brengen met goede lokale aanbieders/leveranciers.
Kijk voor tips en stappenplannen op www.multifunctioneledaken.nl.
Wilt u samen met uw VvE een geel dak laten aanleggen op jullie appartementencomplex? Houd dan rekening met bijvoorbeeld de geschiktheid van je dak, het betrekken van de buren en de plaats op het dak. VvE010 organiseert regelmatig informatieavonden hierover.