Als u of uw organisatie zelf zonne-energie gaat opwekken, is een goede voorbereiding erg belangrijk. Er is veel om op te letten als u zoveel mogelijk energie wilt opwekken. Hoe weet u wat de beste opstelling is voor uw zonnepanelen en of u aan alle regels voldoet? En hoe berekent u of het financieel slim is om zonnepanelen te plaatsen?
De Gereedschapskist voor zonne-energie beantwoordt deze en andere vragen. In de Gereedschapskist vindt u allerlei hulpmiddelen voor het ontwikkelen, uitvoeren en benutten van projecten met zonne-energie. Van tips, check-lists en rekenmodellen tot een overzicht van beschikbare subsidies. Zo zorgt u ervoor dat alles straks klopt!
Ieder gebouw is anders en niet ieder dak is geschikt voor zonnepanelen. Daarom is het verstandig om te onderzoeken waar zonnepanelen het beste kunnen worden geplaatst. Zonnepanelen kunnen bijvoorbeeld ook tegen de gevel of als zonwering worden geplaatst. Of denk aan zonnepanelen op het afdak van een parkeerplaats. Hieronder leggen we de verschillende opties uit.
Schuin dak
Er zijn verschillende manieren om op schuine daken zonne-energie op te wekken:
- Zonnepanelen kunnen met beugels boven op de dakpannen worden gemonteerd, of met speciale klemmen op een staaldak of felsdak. Op een bitumen dak of een dak met golfplaten zijn stokschroeven de beste manier om de panelen vast te maken.
- Zonnepanelen kunnen worden geïntegreerd in schuine daken.
- Dakpannen met ingebouwde zonnecellen kunnen op het dak worden gelegd, net als traditionele dakpannen. Deze dakpannen zijn zelf eigenlijk kleine zonnepanelen. Deze techniek is nog erg nieuw en kostbaar.
Plat dak
Platte daken hebben een aantal voordelen voor zonne-energie vergeleken met schuine daken. Het is op een plat dak bijvoorbeeld makkelijker om zonnepanelen in de juiste richting te leggen. Ook zijn panelen op een plat dak niet te zien vanaf de straat. En ze zijn makkelijk bereikbaar voor het plaatsen en schoonmaken van de panelen. Een plat dak moet wel sterk genoeg zijn om zonnepanelen te dragen.
- Op een plat dak worden zonnepanelen in de juiste helling gelegd met dragers. Deze dragers worden verzwaard met tegels of grind, tegen harde wind. Meestal is het dus niet nodig om door het dak heen te schroeven.
- Op ‘groene’ platte daken, waar planten op groeien, wekken zonnepanelen extra veel energie op. Dat komt omdat groene daken koelte geven. Zonnepanelen werken namelijk minder goed met veel hitte. Wel passen er minder zonnepanelen op een groen dak.
Gevel, glazen dak of zonnescherm
Zonnepanelen kunnen ook tegen de gevel worden geplaatst of worden verwerkt in glazen daken. Ook kunnen ze dienstdoen als zonnescherm. Er is veel mogelijk en de techniek rondom zonnepanelen en -cellen ontwikkelt zich snel. Wel is hier een vergunning voor nodig.
In hoofdstuk 2.2 van de Gereedschapskist vindt u meer informatie over zonnepanelen op daken, gevels en andere plaatsen.
In de hoofdstukken 2.1 en 2.3 van de Gereedschapskist leggen we uit hoe u zoveel mogelijk energie opwekt, op een veilige manier én volgens de regels. Hieronder hebben we alvast een paar tips op een rij gezet.
Zonnepanelen op het zuiden of op het oosten en westen
Op het zuiden wekken zonnepanelen de meeste energie op. Maar met een oost-westplaatsing is de opwek beter verdeeld over de dag. Ook kunnen panelen in een oost-westopstelling dichter bij elkaar liggen, zodat er meer in dezelfde ruimte passen.
Minimaal 10 graden helling
Meestal worden zonnepanelen geplaatst met een helling tussen de 10 en 30 graden. Minimaal 10 graden helling is nodig voor het afvoeren van water en vuil. Maar met een hogere helling is ook meer ballast nodig.
Ventilatie
Als zonnepanelen warm worden, wekken ze minder energie op. Zorg daarom voor goede ventilatie via een luchtgat tussen het dak en de zonnepanelen.
Schaduw
Zorg dat er tussen april en september zo min mogelijk schaduw op de panelen valt. Zaken als dakkapellen, schoorstenen, airconditioning of bomen kunnen schaduw geven.
Optimizers
U kunt ervoor kiezen om een optimizer te installeren. Die laat elk zonnepaneel apart werken, in plaats van de standaard werking in een keten. Zo kan elk paneel maximale energie opwekken.
Geluid
Bij zonnepanelen hoort een omvormer, die de opgewekte gelijkstroom omzet in wisselstroom, bruikbare elektriciteit voor in huis. Deze omvormer kan een licht brommend of tikkend geluid maken. Houd hier rekening mee bij het kiezen van een plek voor de omvormer.
Kabels
Vanaf de zonnepanelen lopen er kabels naar de omvormer die binnen staat. Deze kabels moeten beschermd worden tegen zonlicht, ongedierte en vocht. Een kabelgoot of mantelpijp is daarom verplicht.
In hoofdstuk 3.1 van de Gereedschapskist leggen we uitgebreid uit hoe u dit kunt berekenen. We maken duidelijk welke kosten u ongeveer kunt verwachten en hoelang het zal duren om die terug te verdienen. Bij elke stap in het stappenplan hebben we een berekening gezet als voorbeeld. Hieronder vatten we het stappenplan kort samen:
- Onderzoek
Verzamel informatie over de grootte en de helling van uw dak, over uw dakbedekking, de isolatie en de schaduw op het dak. Onderzoek ook uw energieverbruik en het type paneel dat u wilt plaatsen. Met deze gegevens kunt u daarna berekenen hoeveel zonnepanelen u nodig hebt. En hoe lang het waarschijnlijk zal duren om de kosten terug te verdienen.
- Investeren
Als u zonnepanelen laat plaatsen betaalt u voor de panelen zelf, maar ook voor andere zaken, zoals de omvormer en de installatie. We leggen uit op welke kosten u ongeveer moet rekenen.
- Onderhoud
Als de panelen eenmaal liggen, dan is er niet veel onderhoud nodig. Maar u moet wel in de gaten houden of alles blijft werken. Soms is een ingreep nodig en die kan geld kosten. De meeste installaties gaan 25 tot 30 jaar mee. Wel is het na 10 tot 15 jaar nodig om de omvormer te vervangen. Zonnepanelen vallen meestal onder de opstalverzekering.
- Opbrengst
De energie die uw zonnepanelen opwekken is geld waard. U hoeft daardoor minder te betalen voor energierekening.
- Resultaat
Met de informatie uit de vorige stappen kunt u berekenen hoelang het duurt om uw investering terug te verdienen.
Er bestaan veel verschillende subsidies om zonnepanelen te financieren. Van de gemeente, de provincie, het Rijk, Europese programma’s en meer. Ze zijn gericht op bepaalde groepen of situaties. De ene subsidie is bijvoorbeeld voor eigenaars van een huis of voor huurders, de andere juist voor VvE’s of grote bedrijven. Let op: niet alle subsidies kunt u met elkaar combineren.
In hoofdstuk 3.5 van de Gereedschapskist vindt u een overzicht van de verschillende subsidies. Daar staat hoeveel geld u kunt krijgen en hoe groot de kans is dat u de subsidie krijgt.
Ook op de pagina Subsidies en leningen vindt u informatie over subsidies en financiële regelingen. Bijvoorbeeld aftrek van de belasting en leningen.
Bent u geïnteresseerd in zonne-energie, maar hebt u advies nodig over uw woning of situatie? Dan kunt u terecht in de Duurzaamheidswinkel. Hier denken experts met u mee en kunt u verschillende producten alvast bekijken.
Bent u eigenaar of huurder van een (bedrijfs-)pand in Rotterdam? Overweegt u om er zonnepanelen op te leggen, maar loopt u tegen praktische of organisatorische zaken aan? Adviseurs uit de praktijk helpen u en uw bedrijf graag verder bij het Servicepunt Zon voor bedrijven.