Translate

Aan de slag met uw dak

Grijze daken

HomeWat kan ik doenAan de slag met uw dakGrijze daken

Grijze daken zijn voor technische functies. We noemen het ook wel een techniekdak. Ze zijn niet heel mooi, maar wel erg nuttig. Ze bieden namelijk plek aan technische installaties die nodig zijn voor de gebouwen. Denk aan schoorstenen, bliksembeveiliging en luchtbehandelingsinstallaties.

Grijze daken hebben ook nog andere functies. Ze kunnen een groter gebied helpen als het gaat om technologie. Zo heeft Rotterdam een eigen regenradar op de Delftse Poort en worden er de komende jaren veel antennes geplaatst voor het 5G-netwerk.

Grijze daken zijn nodig voor een goede werking van zowel gebouw als stad. Een grijs dak biedt ruimte aan de technische installaties op gebouwen.

Een grijs dak kost ongeveer €50,- tot €250,- per m2. Dit is afhankelijk van de grootte (hoe groter, hoe goedkoper) en de bereikbaarheid van het dak (hoe makkelijker bereikbaar, hoe goedkoper). Voor een grijs dak kunt u geen subsidie krijgen, wel voor een groen of blauw dak. Dit is vaak goed te combineren met een grijs dak.

De technische functies nemen vaak veel plek in op het dak. Hierdoor blijft er minder ruimte over voor andere functies. Het is wel slim om te kijken wat wel mogelijk is.

Een combinatie van verschillende dakfuncties levert wel vaak het meest op. Zo heeft een groen-blauw-grijs dak (bijvoorbeeld een groen dak met waterberging naast een luchtbehandelingsinstallatie) veel voordelen. De groenblauwe functies koelen namelijk de lucht die de installatie opzuigt, waardoor deze lucht minder gekoeld hoeft te worden door de installatie. Dat is ook terug te zien in de kosten. De luchtbehandelingsinstallatie rendeert beter, en die besparing kan gebruikt worden voor de minder renderende investering in groenblauwe functies.

Neem voor meer informatie contact op met de branchevereniging. Er zijn meerdere brancheverenigingen actief in de wereld van techniek op daken, zoals Vebidak (dakbedekking) & Techniek Nederland (installaties).

Kijk voor tips en stappenplannen op www.multifunctioneledaken.nl.

Handige tips en meer info is te vinden op VVE 010.

Meer over Aan de slag met uw dak

Ga direct naar:
Ga naar de inhoud