Translate

Groen en Water

Groene daken

HomeWat kan ik doenGroen en WaterGroene daken

Groene daken (ook wel vegetatiedaken genoemd) hebben verschillende positieve functies en bieden veel voordelen. Een groen dak:

  • zorgt voor vergroening van de stad;
  • draagt bij aan een betere luchtkwaliteit;
  • biedt u de mogelijkheid om zelf groente en fruit te verbouwen;
  • helpt bij het vasthouden van regenwater;
  • zorgt ervoor dat uw dak tot twee keer langer meegaat;
  • zorgt voor verkoeling in de zomer. De temperatuur op een dak zonder groen kan oplopen tot 85 graden. De temperatuur op een dak mét groen wordt maximaal rond de 35 graden. Een groen dak zorgt ervoor dat de ruimte eronder tot wel 5 graden koeler blijft. U heeft dan dus geen airconditioning nodig, en dat scheelt energie.


Bekijk direct de subsidie

Een groen dak kost ongeveer €50,- tot €100,- per m2. Dit is afhankelijk van de grootte (hoe groter, hoe goedkoper) en de bereikbaarheid van het dak (hoe makkelijker bereikbaar, hoe goedkoper).

Een combinatie van dakfuncties levert vaak het meest op. Een combinatie van bijvoorbeeld groene-blauw-paarse functies (groen met waterberging en woonfunctie) biedt veel voordelen. Dat zien we ook terug in de kosten. De opbrengst die wordt behaald met de paarse functie kan gebruikt worden voor de minder renderende investering in groenblauwe functies.

Een combinatie van groene en blauwe functies, oftewel een groenblauw dak, komt veel voor. Dit noemen we ook wel een polderdak.

Kijk voor meer informatie over het combineren van dakfuncties op de kennisbank van Dakenplan.nl

U heeft geen omgevingsvergunning nodig voor een extensief groen dak, behalve als uw woning een monument is of deel uitmaakt van een beschermd stadsgezicht.

Voor intensieve groene daken heeft u in sommige gevallen wel een omgevingsvergunning nodig. Intensieve groene daken zijn zwaarder. Daarom moet u het dak vaak eerst steviger maken. Hier heeft u dan een vergunning voor nodig.

Het beste moment om een groen dak aan te leggen is als uw dakbedekking moet worden vervangen. Voor een groen dak moet namelijk een wortelwerende laag aanwezig zijn. Als de dakbedekking wordt vervangen, kan de nieuwe dakbedekking meteen wortelwerend worden gemaakt. Is uw dak vrij nieuw? Dan kan de wortelwerende laag daarop worden aangelegd.

 

Het is goed om de volgende stappen te volgen:

Stap 1: Laat een gecertificeerd bureau beoordelen of uw dakconstructie geschikt is. Bijna alle platte en licht schuine daken zijn geschikt voor en groen dak met sedumplantjes (extensief groen dak).
Stap 2: Vraag een of meerdere offertes aan bij ‘groene’ dakdekkersbedrijven of groendak leveranciers.
Stap 3: Controleer of u een bouwvergunning nodig heeft.
Stap 4: Vraag subsidie aan bij de gemeente Rotterdam.

Kijk voor meer informatie op www.multifunctioneledaken.nl.

Of neem contact op met een branchevereniging. De brancheverenigingen voor groene daken zijn Ondernemers in het Groen (VHG) & Vereniging Bouwwerk Begroeners (VBB). Zij kunnen u in contact brengen met goede lokale aanbieders/leveranciers.

Het is aan te raden om op het Groenkeur certificaat dak- en gevelbegroening te letten. Dan weet u zeker dat u samenwerkt met een specialist die de regels voor groene daken volgt.

Wilt u samen met uw VvE een groen dak laten aanleggen op jullie appartementencomplex? Meer informatie is te vinden op VVE 010. Houd in ieder geval rekening met de volgende twee zaken:

 

  • Als de aanvrager van subsidie een VvE is, dan moet u ook het vergaderbesluit en een machtiging kunnen inleveren.
  • Bij de aanvraag van subsidie voor een groen dak worden stukken gevraagd, waaronder een authentiek afschrift van de (koop)akte of een gewaarmerkt recent uittreksel uit de kadastrale legger. Als u subsidie aanvraagt namens de VvE van het appartementengebouw, dan hoeft u niet van alle eigenaren een apart afschrift van de koopakte toe te voegen als u de subsidie-aanvraag namens en op rekening van de VvE doet. Dan is een VvE-besluit genoeg.

Meer over Aan de slag met uw dak

Ga direct naar:
Ga naar de inhoud