Translate

Aan de slag met uw dak

Groene daken

HomeWat kan ik doenAan de slag met uw dakGroene daken

Er zijn ‘extensieve’ en ‘intensieve’ groene daken.

 • Extensieve groene daken (ook wel sedumdaken genoemd) zijn bedekt met bijvoorbeeld sedumplantjes en kruiden. Inheemse plantensoorten zijn de beste keuze. Dit zijn planten die van nature in Nederland voorkomen. Inheemse planten zijn goed voor een gezond ecosysteem. Extensieve groene daken houden minder water vast dan intensieve groene daken.

  Bij extensieve groene daken bestaat het onderhoud uit het een keer per jaar verwijderen van zaailingen van bomen, het controleren en schoonmaken van de regenwaterafvoer, en het nakijken van de eventuele looppaden.

 • Intensieve groene daken zijn bedekt met groen zoals grassen, heesters en soms zelfs bomen. Intensieve daken kunnen veel meer water opslaan dan extensieve groene daken. Ook op intensieve groene daken zijn inheemse planten een goede keuze. Intensieve groene daken kunnen ook ingericht worden als daktuin of dakpark (ze hebben dan ook een rode dakfunctie).

  Intensieve groene daken hebben meer onderhoud nodig en moeten bij erge droogte water krijgen.

 

Groene daken bestaan verder uit onderliggend substraat, een drainagelaag (waar het water makkelijk doorheen kan) en een wortel- en waterdichte laag. Door deze laag kunnen bovendien geen wormen komen.

Groene daken (ook wel vegetatiedaken genoemd) hebben verschillende positieve functies en bieden veel voordelen. Een groen dak:

 • zorgt voor vergroening van de stad;
 • draagt bij aan een betere luchtkwaliteit;
 • biedt u de mogelijkheid om zelf groente en fruit te verbouwen;
 • helpt bij het vasthouden van regenwater;
 • zorgt ervoor dat uw dak tot twee keer langer meegaat;
 • zorgt voor verkoeling in de zomer. De temperatuur op een dak zonder groen kan oplopen tot 85 graden. De temperatuur op een dak mét groen wordt maximaal rond de 35 graden. Een groen dak zorgt ervoor dat de ruimte eronder tot wel 5 graden koeler blijft. U heeft dan dus geen airconditioning nodig, en dat scheelt energie.

 

Lees meer over de voordelen van groene daken in de factsheet ‘Facts & values groenblauwe daken’.

Een groen dak kost ongeveer €50,- tot €100,- per m2. Dit is afhankelijk van de grootte (hoe groter, hoe goedkoper) en de bereikbaarheid van het dak (hoe makkelijker bereikbaar, hoe goedkoper).

 

U kunt subsidie krijgen als u een groen dak aanlegt. Het groene dak moet dan minstens 30 liter water per m2 kunnen opslaan. Ook voor de opvang van regenwater (een blauw dak) kunt u subsidie aanvragen.

Een combinatie van dakfuncties levert vaak het meest op. Een combinatie van bijvoorbeeld groene-blauw-paarse functies (groen met waterberging en woonfunctie) biedt veel voordelen. Dat zien we ook terug in de kosten. De opbrengst die wordt behaald met de paarse functie kan gebruikt worden voor de minder renderende investering in groenblauwe functies.

Een combinatie van groene en blauwe functies, oftewel een groenblauw dak, komt veel voor. Dit noemen we ook wel een polderdak.

U heeft geen omgevingsvergunning nodig voor een extensief groen dak, behalve als uw woning een monument is of deel uitmaakt van een beschermd stadsgezicht.

Voor intensieve groene daken heeft u in sommige gevallen wel een omgevingsvergunning nodig. Intensieve groene daken zijn zwaarder. Daarom moet u het dak vaak eerst steviger maken. Hier heeft u dan een vergunning voor nodig.

Het beste moment om een groen dak aan te leggen is als uw dakbedekking moet worden vervangen. Voor een groen dak moet namelijk een wortelwerende laag aanwezig zijn. Als de dakbedekking wordt vervangen, kan de nieuwe dakbedekking meteen wortelwerend worden gemaakt. Is uw dak vrij nieuw? Dan kan de wortelwerende laag daarop worden aangelegd.

 

Het is goed om de volgende stappen te volgen:

Stap 1: Laat een gecertificeerd bureau beoordelen of uw dakconstructie geschikt is. Bijna alle platte en licht schuine daken zijn geschikt voor en groen dak met sedumplantjes (extensief groen dak).
Stap 2: Vraag een of meerdere offertes aan bij ‘groene’ dakdekkersbedrijven of groendak leveranciers.
Stap 3: Controleer of u een bouwvergunning nodig heeft.
Stap 4: Vraag subsidie aan bij de gemeente Rotterdam.

Kijk voor meer informatie op www.multifunctioneledaken.nl.

Of neem contact op met een branchevereniging. De brancheverenigingen voor groene daken zijn Ondernemers in het Groen (VHG) & Vereniging Bouwwerk Begroeners (VBB). Zij kunnen u in contact brengen met goede lokale aanbieders/leveranciers.

Het is aan te raden om op het Groenkeur certificaat dak- en gevelbegroening te letten. Dan weet u zeker dat u samenwerkt met een specialist die de regels voor groene daken volgt.

Wilt u samen met uw VvE een groen dak laten aanleggen op jullie appartementencomplex? Meer informatie is te vinden op VVE 010. Houd in ieder geval rekening met de volgende twee zaken:

 

 • Als de aanvrager van subsidie een VvE is, dan moet u ook het vergaderbesluit en een machtiging kunnen inleveren.
 • Bij de aanvraag van subsidie voor een groen dak worden stukken gevraagd, waaronder een authentiek afschrift van de (koop)akte of een gewaarmerkt recent uittreksel uit de kadastrale legger. Als u subsidie aanvraagt namens de VvE van het appartementengebouw, dan hoeft u niet van alle eigenaren een apart afschrift van de koopakte toe te voegen als u de subsidie-aanvraag namens en op rekening van de VvE doet. Dan is een VvE-besluit genoeg.

Meer over Aan de slag met uw dak

Ga direct naar:
Skip to content