Translate

Groen en Water

Groene tuin en balkon

HomeWat kan ik doenGroen en WaterGroene tuin en balkon

Het is niet moeilijk om uw tuin te vergroenen en om watervriendelijk te tuinieren. U haalt de tegels eruit en zet er plantjes voor in de plaats. Ook kunt u kiezen voor gras, kiezels of een vijver. Of u nu een balkon, tuin, geveltuin of buurttuin heeft, er is van alles wat u kunt doen om de stad voor te bereiden op een extremer klimaat. Kijk hier voor handige tips om snel en makkelijk aan de slag te gaan.

Hoe snel en makkelijk u uw tuin een beetje groener maakt, ziet u in deze video: 

Geïnspireerd om aan de slag te gaan? U kunt misschien subsidie krijgen voor het vergroenen van uw tuin of (dak)terras, het losmaken van de regenpijp van het riool en het opvangen en hergebruiken van regenwater. Zet u inheemse planten in de tuin, dan kunt u een extra bijdrage krijgen.

Nog meer handige tuintips

Inspiratie: wat voor soort tuin vindt u leuk?

Planten uitzoeken

Wat doet u met uw overgebleven tegels?

Biodiversiteit

  • Check hier: is uw tuin goed voor dieren?

Eind jaren tachtig besloten de bewoners van de Opzoomerstraat in Delfshaven zelf hun straat op te knappen. Het was het begin van de Stichting Opzoomer Mee.

De stichting helpt al 25 jaar buurtbewoners die hun straat willen verbeteren. Meer groen is hier een belangrijk onderdeel van. Het zorgt bij warm weer voor verkoeling, voorkomt wateroverlast én het maakt de straat gewoon een stuk mooier! Met deze zeven tips is vergroenen helemaal niet moeilijk.

 

1 Kies de juiste aanpak

Elke straat heeft zijn eigen wensen en mogelijkheden. Probeer daar zoveel mogelijk rekening mee te houden. Geen voortuin? Een geveltuin kan een goed alternatief zijn, al moet de straat daarvoor wel breed genoeg zijn. Soms zijn er balkons om bakken of manden aan te bevestigen, in andere buurten kunt u de lantaarnpalen versieren of de boomspiegels (het stukje grond rondom een boom) beplanten.

2 Maak het een doel van de hele buurt

Heeft u een goed idee? Persoonlijk contact is de snelste manier om iets voor elkaar te krijgen. Bel aan bij de buren en leg uit wat u van plan bent. Of maak een flyer om zoveel mogelijk mensen enthousiast te maken. Er zijn altijd wel een paar enthousiaste buren die er ook tijd in willen steken. Gebruik hun enthousiasme en probeer iedereen te betrekken. Wie geen groene vingers heeft, kan misschien wel koffie uitdelen op een buren tuindag.

3 Maak gebruik van de gemeente

De gemeente Rotterdam vindt het belangrijk dat er meer groen in de stad komt. Samen met uw buren kunt u bijvoorbeeld geld krijgen voor een grote bak met planten. Als u aan de slag wilt gaan in de openbare ruimte (op straat bijvoorbeeld), dan is het handig om de gemeente erbij te betrekken. De gemeente kan u bijvoorbeeld vertellen waar u tegels uit de stoep mag halen. Kijk voor meer informatie op de pagina over geveltuinen.

4 Betrek ook andere partijen

Heeft u te maken met een woningcorporatie of een Vereniging van Eigenaren (VvE)? Grote kans dat ze heel blij zijn met uw ideeën. Een groenere straat heeft namelijk voor iedereen voordelen. Neem contact op met de woningcorporatie of VvE voordat u aan de slag gaat. Ze kunnen dan met u meedenken en hebben misschien nog wel extra ideeën. Wie weet is er zelfs een bijdrage mogelijk.

5 Laat u inspireren

Van creatieve boomspiegels tot kleurrijke plantenbakjes of -manden: er is zo veel mogelijk! Kijk gewoon eens rond en laat u inspireren door verrassend groene plekken midden in de stad. In de wijk Hillesluis maakten bewoners bijvoorbeeld een prachtige tuin in hun plantsoen. En op verschillende plekken in Rotterdam ontstaan nieuwe tussentuinen, als oplossing voor saaie binnenterreinen.

6 Deel uw groenten en fruit

Een handige en smakelijke manier om uw straat te vergroenen is door het planten van ‘eetbaar groen’. U kunt natuurlijk een gedeelde moestuin maken, maar niet iedere straat heeft daar plek voor. U kunt dan wel afspraken maken over welke groenten en fruit worden verbouwd en hoe de tuin wordt onderhouden. Het is erg leuk om de producten samen te oogsten en op te eten. Wel zo gezellig!

7 Ga gewoon van start!

De Stichting Opzoomer Mee helpt om Rotterdamse straten groener te maken. Met handig advies en maximaal 250 euro voor de aanleg of het onderhoud van groen. Een mooi bedrag om mee aan de slag te gaan! Gewoon beginnen dus: op z’n Rotterdams!

 

Alle tuinen van Nederland bij elkaar vormen een gebied zo groot als 18.000 voetbalvelden. Maar veel mensen hebben in plaats van plantjes tegels in hun tuin gelegd. Dat is een probleem, want in tuinen met veel stenen kan regenwater minder goed weglopen. Doordat het klimaat verandert hebben we steeds meer kans op extreme hoosbuien. Als al dat water niet kan wegstromen, is er een grotere kans op waterschade.

Tegels eruit, groen erin!

Gelukkig is er een manier om water op een goede manier weg te laten stromen. Meer groen aanleggen! Dit kan in de tuin, maar ook op uw balkon of in de vorm van een groen dak of groene gevel. Planten, bomen, bloemen en gras houden regenwater langer vast. Daardoor komt het dus minder snel in het riool terecht. Een andere oplossing is het plaatsen van een regenton. Het water dat u hierin opvangt, kunt u dan in droge tijden weer gebruiken om de tuin te besproeien.

Kortom: door watervriendelijk te tuinieren kunt u als tuinliefhebber een steentje bijdragen aan een klimaatbestendig Rotterdam!

 

Handboek met tips voor watervriendelijk tuinieren

Wilt u meer weten over watervriendelijk tuinieren? Bijvoorbeeld over welke planten makkelijk in onderhoud zijn, of wat u kunt doen om uw balkon te vergroenen?

Om u op weg te helpen hebben de Vereniging Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling, atelier GROENBLAUW en Tuinbranche Nederland een handboek voor de watervriendelijke tuin geschreven. Dit is mogelijk gemaakt door Stichting RIONED, STOWA, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Tuinbranche Nederland.

In het handboek staan veel tips over watervriendelijk tuinieren. U kunt het handboek downloaden via deze link.

 

Meer over Groen en Water

Ga direct naar:
Ga naar de inhoud