Translate

Persoonlijk advies

Huiskamer aardgasvrij Pendrecht

HomeWat kan ik doenPersoonlijk adviesHuiskamer aardgasvrij Pendrecht
Welkom bij de huiskamer

In de huiskamer informeren we u graag over aardgasvrij wonen. We kunnen u hier de alternatieven om zonder aardgas uw huis te verwarmen laten zien. Ook de afleversets van stadsverwarming kunt u hier bekijken. En om zo min mogelijk energie te gebruiken kunnen we u meer vertellen – en laten zien – over energiebesparing. Door kleine maatregelen, als tochtstrippen, of door uw huis te isoleren. Maandelijks is er een spreekuur voor kleine maatregelen ‘Zonder gedoe €€€ besparen in huis’ door Julia en een spreekuur ‘Isoleren van uw huis’ door Aroen. In de nieuwsbrief staan de data.
Koken zonder aardgas is voor veel bewoners best wel nieuw. Komt u daarom eens proefkoken bij ons in de keuken. Dat kan tijdens een van de kookworkshops of kookevents, of u kunt een gerecht met een van de voorlichters in onze keuken uitproberen. Wel vooraf hiervoor een afspraak maken.
Regelmatig organiseren we activiteiten in de huiskamer. Zoals kookworkshops en een banenmarkt. Wekelijks vindt u nieuwe vacatures voor duurzame beroepen op de etalageruit. Om leesboeken opnieuw te gebruiken, kunt u bij ons een boek inleveren en een nieuw gebruikt leesboek weer gratis meenemen. Zo helpen we elkaar.

Openingstijden

De Huiskamer aardgasvrij Pendrecht is op woensdag, vrijdag en zaterdag geopend van 12.00 tot 17.00. Op feestdagen en tussen Kerst en Nieuwjaarsdag zijn we gesloten.

In de Huiskamer volgen wij de corona-richtlijnen van de Rijksoverheid. Wij vragen bezoekers bij binnenkomst de handen te desinfecteren en in de huiskamer 1,5 meter afstand te houden. Een mondkapje is verplicht. Bij klachten verzoeken wij u thuis te blijven.

Aardgasvrij Pendrecht

Over 10 jaar wordt Pendrecht aardgasvrij. Dat betekent dat we straks geen geiser, cv-ketel of gasfornuis meer hebben, maar onze huizen anders verwarmen en elektrisch koken. In de Huiskamer Aardgasvrij Pendrecht komt u alles te weten over onder andere energiebesparing, het aardgasvrij maken van uw woning en elektrisch koken.

Adres: Plein 1953, nummer 24-25, 3086 ED Rotterdam
E-mail: aardgasvrij.pendrecht@rotterdam.nl


De opening van de Huiskamer was op 13 februari 2020:

Om deze inhoud te bekijken is het nodig om alle cookies te accepteren.

Pendrecht Proeft

Hét enige echte aardgasvrije kookprogramma voor en door Pendrechters 

Omdat de Huiskamer vanwege de lockdown gesloten is, hebben we vanaf nu ook een digitale Huiskamer! Vanuit de aardgasvrije keuken in de Huiskamer verrassen we Pendrechters met de favoriete gerechten van bewoners. Twee koks bereiden elke week een nieuw recept van een inwoner uit Pendrecht. Bekijk de video’s, kook thuis mee en geniet ook van deze heerlijke gerechten! 

Recept insturen? 

Woont u in Pendrecht en heeft u een heerlijk gerecht dat andere wijkbewoners ook moeten proeven? Stuur dan uw gerecht in en wie weet nodigen wij u uit in de Huiskamer! Stuur uw gerecht naar aardgasvrij.pendrecht@rotterdam.nl.

Deze keer een extra lange (en lekkere) aflevering van het aardgasvrije kookprogramma Pendrecht Proeft! Lies laat namelijk zien hoe je zelf heerlijke rotiplaten maakt. Het is even een klusje, maar het is de moeite waard.

 

Ingrediënten deeg rotiplaten:

  • 500 gram zelfrijzend bakmeel
  • 300 ml water
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Snufje zout
  • Scheut olijfolie
  • 50 gram roomboter

 

Bereiding deeg rotiplaten:

Meng alle ingrediënten en kneed het tot een mooi deeg, hierna minimaal een half uur laten rijzen.

 

Ingrediënten vulling rotiplaten:

  • 250 gram gele spliterwten
  • 100 gram roomboter
    6 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel kerriemassala
  • Witte gemalen peper
  • 4 eetlepels komijnzaad
  • Zout
  • 2 uien
  • 2 eetlepels suiker

 

Bereiden vulling rotiplaat

  1. Laat de gele spliterwten een nachtje wellen in water
  2. Kook de gele spliterwten in +/- 30 minuten zacht
  3. Giet de erwten af, laat deze afkoelen en maal vervolgens fijn
  4. Maal de ui en knoflook fijn. Gebruik de helft voor de vulling van de rotiplaat en bewaar de helft voor later.
  5. Rooster het komijnzaad in een droge pan tot het gaat geuren, hierna fijn stampen. Bewaar de helft van de gemalen komijnzaad en zet deze apart.
  6. Verwarm boter in een pan. Voeg de helft van het ui/knoflookmengsel toe en de kruiden: gemalen komijnzaad (de helft, andere helft bewaren), kerriemassala, zout en gemalen witte peper. Fruit dit kort even aan
  7. Voeg de gemalen erwten toe en bak 10 minuten op middelmatige warmte.
  8. Laat het mengsel goed afkoelen.

 

Bereiden rotiplaten

  1. Strooi wat bloem op het aanrecht
  2. Maak kleine balletjes van het deeg
  3. Maak een kuiltje in de balletjes en vul deze met het erwtenmengsel en maak het balletje weer dicht
  4. Rol de balletjes plat
  5. Verwarm de olie en boter in een pan
  6. Doe de platen in een pan. Smeer de bovenkant in met een mengsel van boter en olie. Draai om als de plaat bruin begint te worden

 

Ingrediënten kip massala en aardappels met sperziebonen (4 personen)

  • 500 gram aardappelen
  • 400 gram sperziebonen
  • 500 gram kippendijfilet
  • 1 grote tomaat
  • 1 stuks groente bouillonblokje
  • 2 eetlepels komijnzaad
  • 2 theelepels witte peper
  • Klein blikje tomatenpuree
  • 2 eetlepels kerriemasala
  • 1 Madame Jeanette

 

Bereiden vulling

  1. Snijd de kip in blokjes of reepjes
  2. Halveer de sperziebonen
  3. Snijd de aardappelen en tomaat in blokjes. Snijd de Madame Jeanette fijn.
  4. Verwarm een scheutje olie in een pan. Voeg de helft van het ui/knoflookmengsel, de kerriemasala, helft van de tomaten, tomatenpuree en de kip toe.
  5. Kook de aardappeltjes in een pan tot ze net gaar zijn.
  6. Doe de boontjes in een andere koekenpan. Voeg als de boontjes bijna gaar zijn de aardappelen, helft van de tomatenblokjes, bouillonblokje, witte peper toe en zout toe.
  7. Voeg wat komijnzaad toe aan zowel de kip massala als de aardappels met sperziebonen.
  8. Eet het kipmengsel en boontjes/aardappelen samen met de rotiplat. Eet smakelijk! 

In deze aflevering van het kookprogramma Pendrecht Proeft bereiden we een Turks gerecht. Samen met Esengul maken we köfte op een grillplaat, speciaal voor inductie. Als bijgerechten maken we pilav, uiensalade, gegrilde pepers en tomaatjes.


Ingrediënten köfte (4 personen)

  • 200 gram rundergehakt
  • Handvol fijngesneden peterselie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ei
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 1 theelepel köftekruiden (gehaktkruiden)
  • Olie

Bereiden
köfte
  1. Doe het gehakt in een kom en voeg het paneermeel, köftekruiden, ei en peterselie toe
  2. Raps de ui en teentjes knoklook en voeg dit toe aan het gehakt
  3. Meng alle ingrediënten goed door elkaar. Voeg een scheutje olie toe
  4. Zet het mengsel 15 minuten in de koelkast
  5. Maak kleine balletjes van het gehakt en druk deze plat
  6. Verwarm een beetje olie op een grillplaat of grillpan
  7. Bak de köfte in 5 à 7 minuten gaar
  8. Eet de köfte samen met de pilav, salade, peper en tomaatjes.

Ingrediënten pilav (4 personen)
  • 3 eetlepels olie
  • 1 eetlepel roomboter
  • 3 eetlepels gerst vermicelli (arpa sehriyesi)
  • 2 bekers rijst
  • 2 bekers water
  • 1 theelepel zout

Bereiden pilav
  1. Verwarm de olie en boter in een pan
  2. Voeg de vermicelli toe en bak tot het goudbruin kleurt
  3. Voeg de rijst toe en verwarm kort mee
  4. Voeg het water toe. Zorg ervoor dat de rijst ongeveer 1 centimeter onder het water staat
  5. De rijst is klaar zodra deze is gaar en droog is
  6. Voeg eventueel nog een beetje zout toe.

 

Ingrediënten uiensalade, gegrilde peper en tomaatjes (4 personen)
  • 1 ui (rood)
  • Handvol fijngesneden peterselie
  • 1 theelepel sumak
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Zout
  • 20 cherrytomaatjes
  • 4 Turkse pepers

Bereiden uiensalade, gegrilde peper en tomaatjes
  1. Snijd de ui in ringen
  2. Snijd de peterselie fijn
  3. Meng de ui, peterselie, sumak en olijfolie in een kom
  4. Voeg een beetje zout toe naar smaak
  5. Prik kleine gaatjes in de pepers en halveer de tomaatjes
  6. Grill de pepers en tomaten op de grillplaat of grillpan
  7. Eet de salade, peper en tomaatjes als bijgerecht.
In het kookprogramma Pendrecht Proeft koken we recepten van een bewoner van de wijk. Natuurlijk volledig aardgasvrij op inductie. In deze aflevering koken we de andijviestamppot, mét een zomerse twist, van Bianca de Roodt.  
Om deze inhoud te bekijken is het nodig om alle cookies te accepteren.
 
Ingrediënten andijviestamppot (4 personen)
  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 400 gram gesneden andijvie
  • 50 gram boter
  • 250 gram spekjes
  • 2 tomaten
  • 50 ml melk
  • +/- 1 eetlepel nootmuskaat
  • Peper en zout naar keus
Bereiden andijviestamppot
1. Schil en kook de aardappelen gaar 2. Doe de spekjes in een koekenpan en bak deze krokant 3. Giet de aardappelen af als deze gaar zijn 4. Voeg een klontje boter (50 gram) en scheutje melk toe aan de aardappelen 5. Stamp de aardappelen fijn 6. Voeg de gebakken spekjes toe 7. Voeg de andijvie toe en meng het geheel door elkaar 8. Snijd de tomaten in blokjes 9. Schep de stamppot op en voeg wat tomaten toe  
Ingrediënten gehaktbal (4 personen)
  • 100 gram boter
  • 400 gram gehakt naar keus
  • 1 ei
  • 1 ui
  • +/- 4 eetlepels gehaktkruiden
  • +/- 4 eetlepels paneermeel
  • Peper en zout naar keus
Bereiden gehaktbal
1. Doe het gehakt in een kom. Voeg de gehaktkruiden, snufje zout, paneermeel en ei toe. Kneed dit mengsel goed door elkaar. 2. Verdeel het gehakt in 4 porties en vorm ronde ballen van het gehakt 3. Smelt een klontje boter in de pan. Bak de ballen rondom goudbruin. Keer voorzichtig. Zet de pit wat lager, voeg een scheutje water toe en laat de gehaktballen in ca. 25 minuten gaar worden. Keer regelmatig 4. Bak een uitje in dezelfde pan 5. Eet de bal samen met de gebakken uitjes en de stamppot. Eet smakelijk!

In deze aflevering van Pendrecht Proeft duiken we in de geschiedenis van de scheepvaart. Met Hans, vrijwilliger bij de voedselbank, maken we een captain’s dinner. Een gerecht met kapucijners, spek en ui. Makkelijk, snel, goedkoop en natuurlijk heel lekker!

Bekijk hieronder het recept en de video van Hans:

 

Ingrediënten (4 personen)

250 gram boter
250 gram spekjes
4 à la minute speklapjes
1 ui
1 teentje knoflook
1 blik kapucijners
1 prei
600 gram gekookte aardappeltjes
20 gram peterselie
Augurkjes
Piccalilly
Peper en zout naar smaak


Bereiden captain’s dinner

1. Verwarm in een kleine pan ongeveer 50 gram boter
2. Voeg de spekjes toe en braad deze gaar (roer regelmatig door)
3. Snijd de uien in ringen en een teentje knoflook fijn
4. Voeg, zodra de spekjes gaar zijn, de uienringen en knoflook toe
5. Voeg, zodra de uien zacht zijn, de kapucijners toe
6. Roer de kapucijners voorzichtig door de spekjes en uien
7. Snijd de prei fijn en was deze goed
8. Voeg de prei toe. Meng dit goed door het mengsel.
9. Laat ongeveer 50 gram boter smelten in een koekenpan
10. Doe de speklapjes in de koekenpan en bak deze gaar.


Bereiden aardappeltjes en botersaus

1. Breng een pannetje met water aan de kook
2. Kook hierin ongeveer 2 minuten de aardappeltjes totdat deze gaar zijn
3. Smelt in een ander pannetje ongeveer 150 gram boter
4. Snijd de peterselie fijn (zonder steeltjes)
5. Voeg de peterselie toe aan de gesmolten boter
6. Voeg eventueel een beetje peper en zout toe naar smaak
7. Giet de aardappeltjes af en doe deze in een grote schaal.


Serveren

1. Doe het mengsel van kapucijners in een grote schaal
2. Leg de speklapjes op het mengsel
3. Doe de augurk en piccalilly in losse bakjes
4. Giet de botersaus over de aardappeltjes
5. Schep op naar keus. Eet smakelijk!

‘Eten weggooien? Dat gebeurde echt niet bij ons thuis’, vertelt chef-kok en leraar Ramon Beuk. ‘We waren niet heel arm, maar hadden het zeker niet breed. Mijn moeder lette er dan ook goed op dat we geen voedsel verspilden.’

Voor Ramon is het inmiddels een tweede natuur om eten goed te bewaren en te hergebruiken. Mensen hebben volgens hem vaak te weinig vriesruimte. ‘Invriezen is voor veel mensen een vies woord, maar het is juist fantastisch om te doen. Soepen, sauzen, rijst, knoflook, noem maar op. De vriezer is mijn vriend. Ik kook altijd extra, want dat levert tijdwinst op en ik ben goedkoper uit. Zo maak ik altijd pom en lasagne in grote hoeveelheden. En vergeet kruiden niet, die kun je prima invriezen. Oké, je kunt kruiden die je hebt ingevroren niet gebruiken voor garnering, omdat de structuur niet meer hetzelfde is. Maar de smaak blijft fantastisch.’

Recept:
Maak bouillon en bewaar het in de vriezer. Met een bouillon als basis kun je heel snel en makkelijk smaakvolle gerechten op tafel zetten. En een bouillon trek je van alles wat je anders direct de prullenbak in gegooid zou hebben. Chefkok Ramon Beuk laat zien in de keuken van Huiskamer aardgasvrij Pendrecht zien hoe je er een heerlijke soep van maakt.

Hoe je van oud brood heerlijk s(n)oepbrood maakt en hoe je kaaskontjes helemaal op raspt en in de vriezer kunt bewaren en hergebruiken over de pasta, salades en voor die heerlijke s(n)oepbroodjes. Zelf aan de slag? Klik hier voor het recept. 

Zaadje planten
‘Ik kan wel honderd tips geven om geen voedsel te verspillen, maar het allerbelangrijkste is: denk na! En plant een zaadje bij jezelf en probeer niets meer weg te gooien.’ Uiteindelijk gaat het ook om hoe je je keuken organiseert. Daarover heeft Ramon Beuk deze maand zijn boek ‘Wayooh’ uitgegeven. Het is een zelfhulpboek voor in de keuken, gericht op tijdwinst, kostenbesparing, het wegnemen van stress en natuurlijk het voorkomen van verspilling.

We geven je 5 gouden tips:
1. Plan wat je weet
Maak een eetplanning per week. Dat is misschien suf, maar heel handig! Zo voorkom je dat je teveel koopt en dingen weg moet gooien.

2. Check je voorraad
Eet eerst wat je nog in huis hebt, koop daarna pas nieuw. Tip:maak een foto van de inhoud van je koelkast, dan kun je in de supermarkt altijd even checken wat je nog hebt staan!

3. Kook op maat en eet restjes
Meet af wat je nodig hebt. En heb je wat over?Dan heb je een lekker bankje om te luchen de dag erna!

4. Zet je koelkast op 4 graden
Dit is de ideale temperatuur om producten langer te kunnen bewaren.

5. Kijk, ruik en proef
‘Tenminste houdbaar tot’ geeft een garantie tot wanneer een product minimaal houdbaar is. Dat betekent dus absoluut niet dat je het de dag erna weg moet gooien. Veel dingen kun je lang na deze datum nog eten of drinken. Je zintuigen kunnen prima beoordelen of iets nog goed is. Staar je dus niet blind op de tht-datum, maar kijk, ruik en proef. ‘Te gebruiken tot’ staat op producten die zeer bederfelijk zijn. Deze datum geeft de laatste dag aan waarop het nog veilig is om te eten of in te vriezen.

In de huiskamer Aardgasvrij Pendrecht koken we de lekkerste gerechten uit de wijk! In deze aflevering van Pendrecht Proeft bereiden we gestoofde kip met moro, bakbanaan en rijst.

Dit Antilliaanse gerecht is ingestuurd door Joyce de Lima. Joyce is een bekend gezicht in de omgeving. Ze organiseert veel activiteiten voor ouderen, jongeren en kinderen. Dat heeft haar zelfs een standbeeld opgeleverd in Museum Rotterdam!

Bekijk hieronder de video en het recept van Joyce:

 
 
Ingrediënten (4 personen)

Kip:

  • 1 kilogram kippenpoten
  • 1 ui
  • 1 tomaat
  • 1 paprika
  • azijn
  • citroen

Kruiden en sauzen:

  • badia (complete seasoning)
  • knoflookpoeder
  • Javaanse marinade
  • maggi
  • ketjap
  • ketchup
  • kerriepoeder

 

Bereiden

  1. Verwijder het vel van de kippenpoten
  2. Doe de kip in een kom met water, azijn en citroen
  3. Spoel de kip na 10 minuten af met water
  4. Snijd de uien, tomaat en paprika fijn
  5. Bak de kip in een droge pan
  6. Voeg de groentes toe
  7. Voeg de kruiden en sauzen op gevoel toe
  8. Breng alles op een lage stand aan de kook en laat gaar stoven
  9. Zodra de saus dikker wordt en de kip gaar is, is het klaar.

 

Ingrediënten moro (rijst met bonen)

  • 4 kopjes pandan rijst
  • 1 pot bruine bonen
  • 1 bosje koriander
  • ½ ui
  • ½ paprika
  • 70 gram  tomatenpuree
  • 2 theelepels Badia (complete seasoning)
  • olie

 

Bereiden

  1. Was de rijst 2 keer en laat het goed uitlekken in een zeef
  2. Snijd de uien en paprika in kleine blokjes
  3. Snijd de koriander fijn
  4. Bak de groentes met een beetje olie in een pan
  5. Laat de bruine bonen uitlekken
  6. Voeg de bonen, Badia en tomatenpuree toe en bak dit twee minuten mee
  7. Voeg de rijst toe en laat 1 minuut meebakken
  8. Voeg 4 kopjes water toe
  9. Doe een deksel op de pan en laat op een lage stand gaar worden
  10. Zodra de rijst droog is, is de moro klaar.

 

Ingrediënten bakbananen

  • 2 bakbananen
  • olie

 

Bereiden

  1. Snijd de bananen in plakken van ongeveer 1,5 centimeter
  2. Verwarm een flinke laag olie in de pan
  3. Bak de bakbanaan aan beide kanten goudbruin.

Ingrediënten salade

  • 1 krop sla
  • 1 komkommer
  • 1 avocado
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 limoen

 

Bereiden

  1. Snijd de sla fijn
  2. Snijd de komkommer en avocado in blokjes
  3. Maak van de mayonaise, mosterd en limoensap een dressing
  4. Meng de sla, komkommer, avocado en dressing in een grote kom.

In deze aflevering van Pendrecht Proeft maken we een Syrisch/Palestijns gerecht. Dit bijzondere gerecht heet Makloube. In het Arabisch betekent dat ‘omgedraaid’.

Het recept is ingestuurd door Joumana. Zij heeft dit lekkere gerecht leren koken van haar tante en zusje in Syrië. Sinds vier jaar woont zij in Nederland. Graag deelt zij dit gerecht met alle inwoners van Rotterdam!

Bekijk hieronder de video en het recept van Joumana.

Ingrediënten en bereidingswijze (4 personen):

5 stuks aubergine
1 kilogram gehakt
500 gram rijst
5 stuks tomaten (groot)
15 gram ongeroosterde amandelen
15 gram ongeroosterde cashewnoten
3 stuks citroenen
1 stuks komkommer
1 theelepel kaneel
1 eetlepel ghee
Zwarte peper
Zout
Zonnebloemolie
Azijn

Bereiden:
1. Was de rijst met water en zout.
2. Schil de aubergine met een dunschiller en snijd in lange plakjes van ongeveer 1 centimeter dik.
3. Doe zout op de plakken aubergine.
4. Snijd 3 tomaten in plakken van ongeveer 1 centimeter.
5. Bak het gehakt in een beetje olie of boter. Voeg eventueel een beetje peper en zout toe.
6. Doe een flinke laag zonnebloemolie in een pan.
7. Frituur, zodra de olie warm is, de aubergine totdat deze goud kleurt.
8. Breng ongeveer 500 ml water aan de kook in een pannetje. Voeg hier de kaneel, zout, peper en Ghee aan toe.
9. Doe een beetje olie in een koekenpan en rooster de amandelen en cashewnoten.
10. Bedek de bodem van de pan met de plakken tomaten.
11. Leg het vlees op de tomaten.
12. Leg de plakken over het gehakt en bedek de randen. De plakken moeten ongeveer 5 cm over de rand van de pan steken.
13. Doe de rauwe rijst op de aubergine.
14. Giet het watermengel over de rijst.
15. Pak de rijst in met de plakken aubergine die over de rand steken.
16. Zet de kookplaat op een middelhoge stand. Doe een deksel op de pan.
17. Wacht totdat de rijst gaar is. Dit duurt ongeveer 20 minuten.
18. Doe een groot bord of schaal op de pan. Draai dit in zijn geheel om. Haal de pan voorzichtig omhoog.
19. Doe de amandelen en cashewnoten over de makloube. Voeg een beetje citroen toe voor extra smaak.
20. Maak een salade van komkommer, augurk en citroen.
21. Eet smakelijk!

Deze keer een oer-Hollands gerecht in Pendrecht Proeft! We koken een recept van Lia van den Hoek, bekend van de inbraakpreventie acties in de wijk en als gastvrouw in de huiskamer Aardgasvrij Pendrecht.

Bekijk hieronder de video en het recept van de stamppot:

Ingrediënten (4 personen):

Boerenkool
1,5 kilogram aardappelen
400 gram boerenkool
1 stuks runder rookworst
200 milliliter melk
1 theelepel nootmuskaat
250 gram spekjes
1,5 eetlepel mosterd
Snufje zout

Bereiden:
1. Schil de aardappelen.
2. Kook de aardappelen en boerenkool in een pan met water.
3. Verwarm de melk, nootmuskaat, helft van de mosterd en een snufje zout in een pannetje.
4. Kook de rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
5. Schenk 2/3 van het melkmengel bij de aardappelen en boerenkool.
6. Stamp de aardappelen en boerenkool totdat het een smeuïg geheel is. Voeg eventueel nog een beetje melkmengel toe.
7. Voeg de spekjes toe aan de stamppot en roer deze er doorheen.
8. Snijd de rookworst in plakjes.
9. Doe de boerenkool op een bord, maak een kuiltje in het midden en doe daarin de saus. Leg de rookworst ernaast.
10. Aan tafel, eet smakelijk!

Rode uiensaus
3 stuks rode uien
200 milliliter rode wijn
2 eetlepels bloem
2 stuks laurierblaadjes
150 gram roomboter
Scheutje balsamico

Bereiden:
1. Doe de spekjes in een koude pan en laat ze op een lage stand knapperig worden.
2. Snijd de uien in ringen.
3. Doe de uien in een koude pan. Laat het vocht er langzaam uittrekken.
4. Voeg de boter toe.
5. Voeg 1 à 2 eetlepels bloem toe.
6. Voeg de wijn en laurierblaadjes toe.
7. Giet het vet van de spekjes bij de rode uiensaus (de spekjes niet).
8. Voeg nog een scheutje balsamico toe om de saus meer smaak te geven.

We zijn weer terug met een gloednieuwe aflevering van Pendrecht Proeft! Dit keer koken we het tropische gerecht van Wendy Tromp: Red Snapper met creoolse saus, pan bati en funchi.

Wendy woont slechts 7 jaar in Pendrecht, maar zet zich via de ouderenraad van de Pendrechtse basisschool ‘Beatrix-Pendrecht’ volop in voor de wijk. Ze organiseert verschillende activiteiten voor de leerlingen en biedt ook ondersteuning aan de leerkrachten op de school.

Bekijk hieronder de video en het recept van Wendy:

 

Ingrediënten vis (4 personen):

  • 4 stuks red snapper
  • peper en zout
  • all seasoning (Badia)
  • knoflookpoeder
  • zonnebloemolie

Bereiden

  1. Bestrooi de vis met een beetje peper en zout
  2. Voeg een beetje all seasoning en knoflookpoeder toe naar smaak
  3. Doe een scheutje olie in de pan en bak de vis

Ingrediënten Pan Bati

  • 250 gram tarwebloem
  • 150 gram maïsmeel (harine P.A.N.)
  • 1 zakje bakpoeder
  • 3 eetlepels suiker
  • 350 ml volle melk
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • zout

Bereiden:

  1. Meng de bloem, suiker, maïsmail, bakpoeder en een snufje zout in een kom
  2. Maak een kuiltje in het midden
  3. Voeg de melk en olie toe en roer alles goed door elkaar. Er mogen geen klontjes meer zijn
  4. Klop het mengsel met een mixer of garde tot een luchtig geheel (ongeveer 5 minuten)
  5. Dek het mengsel af met een vochtige doek en laat 10 minuten staan
  6. Verhit een koekenpan op matig vuur en doe hier elke keer een eetlepel boter of olie in
  7. Schep met een soeplepel het beslag in een koekenpan
  8. Wanneer het beslag aan de bovenkant niet meer nat is draai je de pan bati voorzichtig om
  9. Bak de andere kant totdat deze goudbruin kleurt.

Ingrediënten Funchi

  • 2 kopjes maïsmeel (harinja P.A.N.)
  • 4 kopjes water
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel boter
  • all seasoning (Badia)

Bereiden:

  1. Breng het water, zout en all seasoning (naar smaak) aan de kook
  2. Voeg een eetlepel maïsmail toe en roer goed
  3. Voeg daarna al roerend de rest van het maïsmeel toe
  4. Laat het geheel ongeveer 30 min zachtjes koken
  5. Voeg als laatst de boter toe en roer nogmaals goed door. Smeer 2 borden helemaal met boter in en stort daarna de funchi op een bord en druk het andere bord erop. Laat 10 minuten staan en daarna snijden.

Ingrediënten saus

  • 250 gram gezouten roomboter
  • 4 grote uien
  • 2 grote vleestomaten (of een blikje tomaten)
  • 100 ml water
  • ketchup
  • maggie
  • (eventueel 1 theelepel azijn)

Bereiden

  1. Snijd de ui in ringen en de tomaat in blokjes
  2. Bak eerst de ui in een beetje van de boter, daarna doe je het water erbij en de rest van de boter
  3. Als de boter gesmolten is dan gooi je de tomaat en de ketchup erbij. Laat die even koken
  4. Voeg het water toe
  5. Doe er eventueel wat Maggie bij en laat het koken op middelhoog vuur tot een dikke consistentie.

In deze aflevering van Pendrecht Proeft gaan we aan de slag met veel ingrediënten. We maken namelijk een heerlijke maaltijd met kipfilet, kousenband, aardappelen en rijst. Dit gerecht is ingestuurd door Bidia Poeran.

Bidia is een actieve bewoner in de wijk en zet zich graag in voor Pendrecht. Zij hoopt dus ook dat vele andere Pendrechtenaren gaan genieten van dit makkelijke en lekkere gerecht.

Bekijk hieronder de video en het recept van Bidia:

Ingrediënten (4-6 personen)
1 kilogram kipfilet
2 bosjes kousenband
1 kilo aardappelen
150 gram rijst
1 theelepel kerrie
1 theelepel masala
1 theelepel gemberpoeder
1 bosje selderij
2 theelepels tomatenpuree
2 stuks bouillonblokjes
2 stuks ui
2 teentjes knoflook
200 milliliter water

Bereiden

Snijd de kip in blokjes. Was deze vervolgens met azijn en warm water
Schil de aardappelen en snijd deze in dunne plakjes
Was de rijst en kook deze zoals aangegeven op de verpakking
Snijd de kousenband in stukjes van ongeveer 1 centimeter
Snijd de uien, knoflook en selderij fijn
Fruit de ui samen met de kruiden (kerrie, masala, gemberpoeder en bouillonblokjes) en tomatenpuree. Voeg vervolgens de kip toe
Voeg de kousenband, aardappelen en de helft van de selderij toe als de kip gaar is
Voeg een beetje water toe zodat de aardappelen en kousenband gaar kunnen koken
Wacht totdat alles gaar is
Serveer de kip, kousenband en aardappelen samen met de rijst en maak het af met de selderij
Eet smakelijk!

Variatietip

Proef en voeg eventueel extra kruiden toe. Bidia doet er zelf altijd een Madame Jeanette pepertje in.

In deze aflevering van Pendrecht Proeft koken we een Surinaamse bami met gegrilde kippendijfilet. Pendrechtenaar Roshnie Girdhari maakt dit gerecht regelmatig voor familie en vrienden. Het is een lekker en snel gerecht. Roshnie is een Onwijze Moeder. Samen met vele andere moeders en de wijkagenten zorgt zij voor een veiliger Pendrecht, waar kinderen fijn kunnen opgroeien en ontwikkelen.

Bekijk hieronder de video en het recept van Roshnie:

 
Ingrediënten (4 personen)

Kippendijfilet

  • 750 gram kippendijfilet
  • 2 eetlepels pikante sojasaus
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1 theelepel 5 spice powder
  • 2 stuks sjalotjes gesneden
  • 3 teentjes knoflook (gestampt)
  • 1 theelepel tomatenpuree
  • 1 theelepel vissaus
  • 2 eetlepels honing
  • Kleine stukjes gember (gestampt)
  • Peper en zout
  • Grillpan

Bami

  • 1 pak Surinaamse bami
  • 1 stuks rode ui
  • 3 tenen knoflook gestampt of fijngesneden
  • 6 takjes selderij
  • 3/4 eettepels pikante sojasaus
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 2 theelepels 5 spice powder
  • 1 blokje bouillon
  • 1 theelepel trassi
  • Zwarte peper & zout
  • Hapjespan of wok
 
Bereiden
  1. Was eerst de kip met zout of citroen.
  2. Voeg bij de kippendijfilet alle kruiden toe en roer alles goed door elkaar. Dek het af met huishoudfolie en zet het in de koelkast en laat het goed intrekken. Hoe langer je het laat intrekken hoe meer de smaken in het vlees trekken.
  3. Kook de bami volgens de beschrijving op de verpakking.
  4. Snijd ondertussen de knoflook, ui en selderij fijn.
  5. Giet de bami af en laat dit uitlekken.
  6. Pak een hapjespan of wok. Doe 1 eetlepel olie in de pan/wok. Als de olie warm is doe je de knoflook en ui erin. Dit laat je even fruiten. Doe de 5 spice powder erbij. Verkruimel het bouillonblokje en de trassi en voeg dit erbij. Roer dit goed door.
  7. Voeg de bami erbij en schep alles goed om, zodat alle smaken in de bami trekken. Doe vervolgens de rest van de specerijen erin.
  8. En als laatste de selderij erbij en schep alles nog een keer goed om.
  9. Zet het daarna op een laag vuurtje en schep af en toe om.
  10. Grill in een grillpan de kippendijfilet.
  11. Maakt het bord op! Eet smakelijk!

Wijkagent Thomas Schippers neemt Pendrecht mee naar de Japanse keuken. In de wijk zijn veel verschillende keukens te vinden. Tijdens een avonddienst haalt Thomas regelmatig iets lekkers uit een buitenlandse keuken. Maar als echte liefhebber van Japanse gerechten deelt hij heel graag zijn recept van een poké bowl. In deze aflevering van Pendrecht Proeft maken de koks een poké bowl met krokante kip! Heerlijk!

Bekijk hieronder de video en het recept van Thomas:

 
Ingrediënten (4 personen)
  • 1 komkommer
  • 2 wortelen
  • 5 radijsjes
  • 100 gram sojaboontjes
  • 0,5 mango
  • 300 gram sushirijst
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • 1 theelepel suiker
  • 1 theelepel zwarte sesamzaadjes
  • peper en zout

Krokante kip:

  • 500 gram kipfilet
  • 1 ei
  • 50 gram bloem
  • 100 gram panko (paneermeel)

Sausje:

  • 0,5 limoen (sap)
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 4 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel sesamolie
 
Bereiden
  1. Maak een sausje van de limoensap, 1 el rijstazijn, de sojasaus en sesamolie. Zet dit apart.
  2. Kook de sugarsnaps gaar in licht gezouten water. Giet af en spoel onder koud water.
  3. Maak met een dunschiller lange plakjes van de komkommer. Maak met een spiralizer slierten van de wortelen. Snijd de radijsjes in dunne plakjes en de mango in blokjes.
  4. Kook de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat de rijst daarna afkoelen en breng daarna op smaak met de resterende rijstazijn, de suiker en een snuifje zout. Schep goed om.
  5. Snijd de kipfilet in de breedte in dunne plakken. Haal de kip eerst door de bloem, daarna door het ei en tot slot door de panko. Bak de stukken in hete olie goudbruin.
  6. Schep de rijst in de kommen. Verdeel er de krokante kip, sojaboontjes, komkommer, wortel, mango en radijsjes er over.
  7. Bedruppel met het sausje en werk af met de sesamzaadjes.
  8. Eet smakelijk!
 
Variatietip

Varieer met de toppings van de poké bowl. Vervang de kip bijvoorbeeld voor zalm of tonijn. Of vervang de sojaboontjes voor sugarsnaps.

Deze keer bereiden we een heerlijke Marokkaanse visschotel in Pendrecht Proeft! Abdel El Bouchetaoui woont al 16 jaar in Pendrecht en is actief bij de buurtpreventie. Hij is een echte visliefhebber en deelt daarom graag dit gerecht met zijn mede-Pendrechters!

Bekijk hieronder de video en het recept van Abdel:

 
Ingrediënten (4 personen)
  • 1 dorade
  • 2 uien
  • 3 wortels (dik)
  • 1 paprika
  • 1 grote zoete aardappel
  • 1 tomaat
  • 1 kommetje doperwten
  • 15 gram koriander
  • 15 gram peterselie
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 100 ml water
  • 0,5 citroen
  • 2 theelepels viskruiden
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder

 

Bereiden
  1. Snijd 1 ui, peterselie en koriander fijn en doe dit in de koekenpan. Voeg de kruiden, zout, citroensap van de halve citroen en een scheut olijfolie toe. Roer dit goed door elkaar.
  2. Maak wat sneetjes in de vis en marineer deze goed met de gemaakte marinade. Smeer de dorade van binnen en van buiten goed in met een deel van de marinade.
  3. Snijd de ui in ringen, wortel in schuine dikke plakken, paprika in stukjes, tomaat in plakjes en aardappel in grote stukken.
  4. Voeg de doperwten toe aan de groente en marineer dit met de rest van de vismarinade.
  5. Doe alle groente in een koekenpan en voeg 100ml water toe.
  6. Leg de dorade boven op de groente.
  7. Bedek de koekenpan en laat deze 1 uurtje koken.
  8. Als de groenten zacht zijn is de dorade klaar.
  9. Eet smakelijk!

 

Bereidingstip

Eventueel kan de gehele schotel ook worden klaargemaakt in een oven. Zet de oven op 180 graden, zodra de groenten zacht zijn is de dorade klaar!

 

Serveertip

Serveer de dorade met een warm Marokkaans brood. En eet lekker met je handen!

In het dagelijks leven is Aroen Bechan de isolatie-expert in de Huiskamer Aardgasvrij Pendrecht, maar in deze aflevering van Proef Pendrecht deelt hij ook graag één van zijn lievelingsgerechten. In zijn studententijd maakte Aroen kennis met burrito’s. Een typisch Mexicaans gerecht dat op vele manieren klaargemaakt kan worden. Daar hoort natuurlijk wel een zomerse virgin Piña Colada bij. Virgin betekent in dit geval zonder alcohol.

Bekijk hieronder de video en het recept van Aroen:

 
 
Ingrediënten (4 personen)

Burrito’s:

  • 400 gram kidneybonen
  • 300 gram sweet corn (zoete mais)
  • 800 gram bruine bonen
  • 8 stuks burrito vellen (wraps)
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel cajun kruiden
  • 200 gram geraspte kaas

Guacamole:

  • 2 avocado’s
  • 2,5 eetlepel crème fraiche
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 0,5 stuks limoen (sap)
  • 1 tomaat
 
Bereiden:
  1. Giet de bruine bonen, kidneybonen en mais af. Spoel af met water en laat uitlekken.
  2. Doe een scheutje olie in een koekenpan en verwarm de bonen en mais.
  3. Voeg 1 theelepel paprikapoeder en cajun toe.
  4. Halveer de avocado’s, verwijder de pit en hol uit met een lepel. Snij vervolgens in stukken.
  5. Snipper de ui.
  6. Snijd de tomaat doormidden en hol uit. Snij vervolgens in stukjes.
  7. Doe de avocado’s, ui, tomaat, knoflook en crème fraiche in een blender.
  8. Voeg het sap van de limoen toe. Blender totdat alles fijn is.
  9. Vul de burrito’s met het bonenmengsel. Strooi kaas over het mengsel.
  10. Rol de burrito’s op en verwarm in een pan of in de oven totdat de kaas is gesmolten.
  11. Serveer de burrito’s samen met de guacamole en eventueel een beetje extra crème fraiche.
 
Variatietip:
  • De Piña Colada bevat geen alcohol, ook wel een virgin Piña Colada genoemd. Met een beetje rum wordt het drankje iets sterker!

Het eerste gerecht komt uit de keuken van Gül Arslan. Gül is geboren in Turkije, maar woont al 40 jaar in Rotterdam (Pendrecht). De maaltijd bestaat uit een typisch Turks gerecht, namelijk Bulgur Pilavlik met een witte bonensalade.

Bekijk hieronder de video en het recept.

Witte bonensalade
Ingrediënten
  • 800 gram pot witte bonen
  • 4 eieren
  • 50 gram platte peterselie
  • 1 bosje bosui
  • 1 citroen
  • 1 theelepel rode peper
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
 
Bereiden:
  1. Kook de eieren 8 minuten vanaf het moment dat het water kookt
  2. Snijd de platte peterselie en bosui fijn
  3. Giet de witte bonen af en laat deze goed uitlekken
  4. Doe de bonen, platte peterselie en bosui in een grote schaal. Voeg de rode en zwarte peper toe. Voeg tot slot de rode wijnazijn toe en meng alles goed
  5. Snijd de eieren en citroen in partjes
  6. Verdeel de salade over een grote schaal en verdeel de citroen en eieren over de salade
  7. Eet smakelijk!
 
Variatietips:
  • Voeg verschillende bonen en groentes zoals radijs en tomaat toe om het gerecht nóg meer smaak te geven.

 

Bulgur Pilavlik
Ingrediënten (4 personen):
  • 500 gram Bulgur Pilavlik
  • 75 gram bakboter of roomboter
  • 2 stuks uien
  • 1 theelepel rode peper
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 0,5 theelepel zout
 
Bereiden:
  1. Snijd de uien fijn
  2. Verhit de boter in een pan en fruit de uien
  3. Voeg het zout, de rode en zwarte peper toe
  4. Voeg de Bulgur Pilavlik toe en bak dit 1 minuut mee
  5. Voeg water toe (tot 1 cm boven de Bulgur Pilavlik). Doe de deksel op de pan en laat 10 minuten gaarkoken
  6. Breng eventueel op smaak met wat extra peper of zout
  7. Serveer de Bulgur Pilavlik samen met bonensalade
  8. Eet smakelijk!
 
Variatietips:
  • Voeg eventueel andere groente zoals tomaat of paprika toe om de Bulgur Pilavlik nog meer smaak te geven.

Meer over Persoonlijk advies

Ga direct naar:
Skip to content